Diabetes, gekend als “suikerziekte” wordt vaak toegeschreven aan industrieproducten en geïsoleerde suikers. Hoewel deze hier wel een rol in spelen, zijn ze niet de eerste oorzaak. Verrassend genoeg wordt deze meestal over het hoofd gezien. 
Naar een artikel van de PCRM in de Nieuwsbrief van 27/1/2018
Daar heb je dan Diabetes !
In voorbereiding van de komende nieuwe nummers van NatuurStemmingen, Zuivelvrij (maart 2018) en Suikervrij (juni 2018) komt ook het onderwerp “Diabetes” in de studie voor. Op de blog van Dr. Neil Barnard, oprichter van het Physicians Committee for Responsible Medicine, pakt hij uit met “Diabetes here I come.” Hij verwijst naar een reclame spotje waar deze woorden werden geschreven op een koffietas… Maar zegt hij “Beter dan deze woorden op een occasioneel kopje koffie te schrijven, moeten we ze daar plaatsen waar ze thuis horen.” ” Met 422 miljoen volwassenen lijdend aan diabetes in de hele wereld zou ik deze vranke waarschuwing willen zien op de meest diabetogene voedingsmiddelendie deze globale epidemie uitlokken.” 
Om te beginnen op : Rood Vlees: Diabetes here I come. Een toevoeging van meer dan een halve portie rood vlees per dag (+50 gram) verhoogt het risico op type 2 diabetes met 48 percent, volgens een studie. Het verminderen van het eten van rood vlees resulteerde in het verlagen van het risico op diabetes. Veel andere studies volgen hetzelfde pad. Eieren: Diabetes here I come. Een andere recente studie kwam tot de conclusie dat drie of meer eieren per week feet risico op  type 2 diabetes met 39 percent verhoogt. Dit is slechts één van de vele studies die eierconsumptie in verband brengt met diabetes.Zuivel, Kip, en Vis: Diabetes here I come. Een studie van enkele maanden geleden stelde vast dat bij mensen die de meeste dierlijke eiwitten gebruikten, het risico op type 2 diabetes met 13 percent verhoogde. Maar deelnemers die 5 percent van hun eiwitten vervingen met eiwitten uit groenten verminderden hun risico op diabetes met 23 percent.Er is overvloedig en overtuigend bewijs dat dierlijke producten het risico op diabetes doen toenemen, terwijl plantaardige voedingswijzen gewoonlijk diabetes voorkomen of het risico verlagen.
Het is niet sympathiek om op mensen hun bord te kijken en advies te geven over de do’s en dont’s, maar het zou misplaatst zijn om de ogen te sluiten voor de feiten en de andere kant op te kijken, terwijl er ieder jaar maar liefst 1,5 miljoen nieuwe diagnoses van type 2 diabetes worden gesteld, met ieder jaar honderdduizenden doden. Voorkomen is nog altijd beter en gemakkelijker dan genezen. Maar zelfs als de diagnose is gesteld, zijn er meestal nog opties om diabetes om te keren – in de eerste plaats met voedingsaanpassingen. 
Blijft de vraag :
Veroorzaakt Suiker diabetes ? 
De recente film What the Health  doet de vraag stelen of het nu eigenlijk suiker is of koolhydraten in het algemeen, of industriële producten die diabetes  veroorzaken. 
Dat deze link wordt gelegd is te begrijpen. De bloedsuikerspiegel is hoog bij diabetes, awarder gemakshalve de lijn wordt doorgetrokken naar de suikersols uitlokkende factor voor het ziekteproces.  Nochtans zetten de belangrijkste diabetes-onderzoekscentra en organisaties er een ander licht op . De American Diabetes Association en Diabetes UK hebben de link met suiker – glucose – koolhydraten van de hand gedaan als een “mythe,” evenals het Joslin Diabetes Center, dat schreef, “Diabetes is niet veroorzaakt door het eten van teveel suiker.” Deze en andere organisaties hebben zich ingespannen om het publiek in te lichten over de oorzaken van diabetes en de rol die voeding speelt in de ontwikkeling  van diabetes. Industriesuiker en industriële producten liggen zwaar onder vuur – zeker als je begrijpt dat bij een groot deel van het publiek voorbereide producten meer dan 50% van hun dagelijkse voeding betekent. Maar stellen dat “suiker” en “koolhydraten” het lichaam schade toebrengen is een brug te ver en het resultaat van een campagne die glycaemie-fobie kan genoemd worden : een angst voor koolhydraten – terwijl het menselijk lichaam voor 90% draait op koolhydraten… 
Bestudeer het leven van al diegenen die in plaats van koolhydraten meer eiwitten hebben gepredikt… en je ontmoet de ware voedingshorror.