Schiet je voeding tekort, of is het je opname? Wat is de oorzaak van voedingstekorten?
Nieuwsbrief 27/2/2018
Vind de balans voor gezondheid
In de aanloop van de publicatie van NatuurStemmingen ZuivelVrij en de gelijknamige voordracht, zijn enkele nieuwsbrieven geweest die reeds wezen op de nadelen van het regelmatig gebruik van zuivelproducten door volwassenen. De reacties die we daarop kregen, waren zeer divers: van verbolgen en verbijsterd dat we iets negatief konden vertellen over een dergelijk maagdelijk product, waar alle dieren hun leven mee beginnen, over “waar we het gaan zoeken om nog iets te vinden dat we kunnen bekladden”, tot zeer dankbare, bevestigende reacties van mensen die hun zuivelgebruik hadden stopgezet en de positieve resultaten die dit heeft opgeleverd. 
Nog eens bewijst het dat het onmogelijk is om voor iedereen goed te doen… Ik kan in ieder geval zeggen, dat ik dit nummer (als gewezen Melkbrigadier) bij voorrang heb willen publiceren en ik verbaas er mij over dat ik het in de 36 jaar Groene Dag nooit op die manier heb in de kijker gezet – misschien omdat ik wist dat ik er mijn vingers zou aan verbranden. Maar dat heb ik dus nu gedaan, en meer dan ooit is er een wetenschappelijke basis voor om het gebruik van zuivel niet zomaar een beetje te verminderen, maar stop te zetten, voor alle redenen : ethische, ecologische, gezondheidsredenen…
Om bovenstaande titel al toe te lichten, voeg ik erbij dat melk het product is dat voedingstekorten veroorzaakt. Calcium bv. Alle internationale vergelijkende studies zijn unaniem : de landen waar het meeste melk wordt gebruikt, kennen de hoogste percentages van bot- en beenderziekten, vnl. osteoporose. 
Maar melk staat daarin niet alleen. Alle industrieproducten worden gekenmerkt door een algemene armoede aan andere voedingsstoffen dan alleen maar de grote drie – koolhydraten, eiwitten en vetten. Bovendien zijn deze dikwijls in dergelijke slechte staat, dat het een wonder heet dat mensen daar niet meteen onder lijden, maar dat hun gezondheid na jaren beetje bij beetje uitgehold wordt, terwijl de systemen van het lichaam al het mogelijke gedaan hebben om de ineenstorting zo lang mogelijk uit te stellen. Waarschijnlijk hebben we er met z’n allen mee te maken en als dat de voeding was in onze jeugd, waarop de toekomst moest worden gebouwd… valt er niet veel goed te verwachten. 
Maar als we dit eenmaal hebben begrepen, moeten we gaan voor echt voedsel – zodat ons lichaam voorzien wordt van materialen waarmee het gezondheid kan bouwen – ook al kan het niet alle misbruiken van het verleden goed maken.