Educatieve non-profit organisatie voor een gezonde en duurzame leefstijl

Gezondheid en Geluk zonder spijt

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is voor-mijn-gezondheid.jpg
Groene Dag wenst alle lezers een goede gezondheid en al het geluk dat dat met zich meebrengt, uiteraard NU, maar vooral bij uitbreiding en in stijgende mate – in de toekomst. 
Nieuwsbrief 31/12/2018
een beetje gelukkig zijn… met een vernietigend vervolg
Zoals een bloem in de knop stond, zich opende en verwelkte, zo was 2018. Het was maar houdbaar voor 365 dagen. Zo gaat dat ieder jaar. Dag na dag schuift het jaar voetje voor voetje voorbij en knijpt er stilletjes vandoor voor een volgende. Het zijn maar de cijfers die veranderen en die ons doen beseffen dat de tijd niet stilstaat.  Ik hoop dat je erin geslaagd bent “er het beste van te maken”. Indien je teleurgesteld bent, over wat het maar was en je het liefst zo spoedig mogelijk vergeet, dan hoop ik dat je alle moed bij elkaar neemt om – voor zover het van jou afhangt – een positieve bijdrage te leveren om dat te veranderen. Zie elke dag als een onbeschreven blad dat wacht op inhoud. 
Allereerst wil ik iedereen bedanken die meewerkte aan het welslagen van de activiteiten, die ideeën aanreikte of er mee voor zorgde dat er weer iemand méér in aanraking kwam met Groene Dag, of dat er weer iemand tot de conclusie kwam dat er niets beter is dan de natuurlijke wegen te volgen. 
Ik zie dat er over de hele wereld initiatieven groeien, dat er mensen tot het besef komen dat gezondheid een doe-het-zelf-zaak is die niet uit handen mag gegeven worden. Maar de tegendruk is groot. Het zit tussen de oren van de mensen. Is dit een experiment? Waar sta ik zonder medische omkadering?  
Terwijl langs de ene kant een groep mensen hun vrijheden willen vrijwaren – staat langs de andere kant een leger lobbyisten om procedures verplicht te maken. Het gaat er bits aan toe… “om het algemeen belang”.

Je zou op de duur vergeten waar het om gaat.
“Wat is het belangrijkste in het leven?”
Natuurlijk is er geen juist antwoord omdat elk antwoord uniek is voor elke mens, zoals hij in de wereld staat. 
Ik heb een eenvoudig antwoord op wat voor mij het belangrijkste is. Maar het  moet worden begrepen. Want terwijl iedereen op zoek is naar dit ene magische ding, eindigen de meeste mensen op dit moment hun leven omdat ze de destructieve versie kiezen in plaats van het constructieve. 
Ook op dit ogenblik  – tussen Kerst en Nieuw – zoeken mensen het bij alcohol, tabak, drugs, suiker en stimulantia, in kicks, door elkaar gerammeld door ophitsende muziek… Vandaag, op Nieuwjaarsavond. 
Als dat het ‘geluk’ is waar je naar op zoek bent – dan wens ik je veel geluk, want dat zal je nodig hebben. 
Maar dat is niet het geluk, zoals ik het beleef. 
Ik geloof wel, dat geluk de kern is van wat mensen zoeken. 
Zelfs als mensen hun eigen geluk opofferen voor hun kinderen of voor een goede zaak, doen ze het omdat ze er diep van binnen blij mee zijn om goed te doen.
Toen Moeder Teresa in onaangename omstandigheden met de onaanraakbaren werkte, denk je dat het haar ellendig maakte? Ik vermoed dat het haar plezier deed mensen te dienen en hun leven te verbeteren. Ze deed haar werk niet uit dwang of schuldgevoel, ze deed het gewoon omdat het haar gelukkig maakte.
Uiteindelijk zou alles ons geluk moeten brengen.
Nu antwoordde een aantal abonnees dat gezondheid het belangrijkst voor hen is. Ik ben er 100% mee eens dat “Gezondheid rijkdom is”. Daarnaast denk ik dat het belangrijk is om dieper te gaan. 
Wat heb je aan een goede gezondheid als je toch niet gelukkig bent? Gezondheid is uiterst belangrijk, maar garandeert geen geluk. En is niet de echte reden waarom je gezond wil zijn, gelukkig zijn?
Zelfs wanneer we zelfdestructieve dingen doen, doen we het omdat het op een bepaald niveau ons geluk brengt of we dachten dat het geluk zou brengen. Zelfs als dat geluk slechts tijdelijk is. Het brengt ons bij de woorden van Blaise Pascal
‘Het geluk is niet in ons, en het geluk ligt ook niet buiten ons. Het geluk is alleen in God. Als wij Hem gevonden hebben, is het overal.’  Dat kan ik niet beter onder woorden brengen. Het overstijgt de aardse realiteit en brengt ons op hogere domeinen. Als de oppervlakkigheid plaats gemaakt heeft voor het diepere, houden we op met destructieve acties. 
Alcohol drinken kan geluk op de korte termijn brengen (tenminste iets wat ervoor doorgaat, luchtigheid) maar je krijgt de pijn van spijt later in termen van slechte gezondheid, geheugenuitval, slechte dingen die je deed terwijl je dronken was, katers, het opofferen van hersencellen, vernietiging van je lever, het vernietigen van je familie enz.
De meeste mensen op de planeet doen elke dag iets voor geluk en het vernietigt ze op dezelfde manier als alcohol. Het probleem is dat dit een armzalig geluk is, met een vrachtwagen vol spijt.
Maar het blijft niet bij alcohol alleen… Al die acties die we ondernemen voor het kortstondige geluk… De hele voeding is er vol van. “Lekker” ligt op ieders lippen… maar hoe relatief is het ? Een dag lijden voor twee minuten genieten…
Al dat mishandeld voedsel dat je leven, lichaam en brein zal ruïneren. Zoveel ziekten, pijnen, pijn, zwaarlijvigheid, weggezakte huid … en waar is dan het genieten?
Kies voor geluk zonder spijt.
Als de meeste van je activiteiten waar je gelukkig van bent negatieve gevolgen (of spijt) veroorzaken, dan is je niveau van geluk veel lager dan het zou moeten.
Het is een extra motivatie om dicht bij de natuur te blijven en oorspronkelijk, niet beschadigd voedsel te eten. Eet meer rauw, met ongelooflijk veel plezier voor je smaakpapillen, en ook je lichaam is er dol op. 

Dan kan je besluiten… Gelukkig zijn ? Dat hoef ik niet te worden. Ik ben het al. 

Gezondheid is een kostbaar goed. 
Koester het, verzorg het als een schat, in volle vrijheid, in de goede dagen van het leven. Het is veel gemakkelijker dàn, dan wanneer pijn en ongemak je vertellen over de betere dagen die eens zijn geweest.  

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is dank-voor-gezondheid-1.jpg

Reactie : 31/12/2018 – Beste Stefaan en Riet, Bij deze wil ik mijn beste wensen van geluk en gezondheid overbrengen. Ook wil ik jullie bedanken voor de niet aflatende inspanningen om mensen, waaronder ikzelf te stimuleren en te informeren. Ik nam zojuist uit mijn verzameling tijdschriften en nieuwsbrieven vanuit het verre verleden, willekeurig een nieuwsbrief in handen, er staat geen datum bij, ik denk dat het van 1995 is, goed nieuwsbrief 10. – En in de richtlijnen uit het  hoofdstuk  “Voorkom Nutteloos lijden” ,  lees ik  onder andere, “Leid een opbouwend leven, vol optimisme”.  Dat is zeker van toepassing voor jullie !!!En een andere tip die ik daarin vind,en  die jammer genoeg door weinigen ter harte genomen wordt en voor vele maatschappelijke problemen zorgt: “Probeer heel eenvoudig tevreden te zijn” En “Laat voordurend een dankwoord klinken in het diepste van je wezen”  is het hetgeen ik wens aan al je lezers en niet lezers. Tot later, CecileParagraph

Reactie : 31/12/2018 –  Dag Stefaan
Bedankt voor de nieuwsbrief met een andere blik op deze eindejaarsperiode, de feestdagen… Ik ben blij al een aantal jaren te kunnen genieten van de wetenschappelijk onderbouwde inzichten die jij verspreidt. Mijn eetpatroon is veranderd vanuit overtuiging. Dat maakt het makkelijk naar terug te grijpen als mijn lichaam signalen stuurt als ik iets te veel afwijk van de groenten -en fruitsmoothie e.a.
Ik wens jou en het gezin vele dankbare geluksmomenten toe in 2019!
Groeten – Elien

Vorige

Als de helft niet genoeg is

Volgende

Mene Mene Tekel

 1. Fantastisch wat julllie al die jaren hebben gedaan. Ik heb mijn levensstijl ook aangepast en voel me heel erg goed en ben gezond. Ik wens jullie alle geluk en gezondheid toe voor dit nieuwe jaar 2019.
  Met vr.gr
  Ineke Valk
  Leidschendam

 2. Marilou en Roger

  Beste Stefaan en Riet,

  Wij zijn eveneens ZEER dankbaar voor al de wijsheid, de vele informatie en inzichten die jullie met ons willen delen sedert vele jaren reeds, wij bewonderen enorm jullie moed en energieke doorzettingsvermogen.
  Stefaan, voor 2019 wensen wij jou en je gezin heel veel geluk in welke vorm dan ook en eveneens veel succes met jullie project in Spanje!

  Hartellijke groeten vanwege Marilou en Roger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén