Educatieve non-profit organisatie voor een gezonde en duurzame leefstijl

De Fundamenten

De Wekelijkse Nieuwsbrief van Groene Dag
nr 7 – 19 oktober 2016

In deze nieuwsbrief laten wij je kennismaken met de
FUNDAMENTEN VAN DE NATUURLIJKE HYGIENE.

1. De natuurlijke Hygiëne stelt dat gezondheid de normale staat van alle levende organismen is en dat gezondheid verkregen wordt door natuurlijke, zelf-inleidende en zelf-helende processen.

2. De Natuurlijke Hygiëne houdt in dat de grote oorzaak van alle ziekten de toxische verzadiging op cellulair vlak is, van de lichaamsweefsels, bloedstroom, en lichaamsvochten, die in het werk gezet worden door de uitputting van de zenuw-energiereserves door verkeerde levensge- woonten. Deze conditie van zelf-vergiftiging wordt ook wel “auto-intoxicatie, toxicose, en toxemie” genoemd .

3. De Natuurlijke Hygiëne ziet ziekte als een volgens vaste regels verlopend achteruitgangsproces op cellulair vlak als resultaat van toxicose.
Ter preventie van deze achteruitgaande degeneratieve veranderingen en om deze zo lang mogelijk tegen te houden en te voorkomen, probeert het lichaam de abnormale accumulatie van metabolische en ingestieve vergiften te isoleren en te elimineren. Zulke lichamelijke pogingen ter eliminatie kunnen ziekte genoemd worden (acute) en dient ter preventie van morfologische en degeneratieve veranderingen.

4. Omdat toxicose ” De grote oorzaak van ziekte is” , weerlegt de Natuurlijke Hygiëne het concept dat micro-organismen, “bacteriën of virussen”, de enige oorzakelijke factor bij ziekte moeten zijn.

5. Omdat alleen het lichaam capabel is om reinigingde en helende processen uit te voeren, wijst de Natuurllijke Hygiëne de ingestie van allerlei substanties die het lichaam niet metaboliseren en assimileren kan en welke zo in het lichaamsweefsel komen af. Zulke onnatuurlijke substanties kunnen het lichaam alleen maar verder ener- veren en vergiftigen, en kunnen niet beschouwd worden als voedsel of voeding van welke aard dan ook. Deze beide – medicatie en “quasi-voedsel”-substanties – zijn typisch voor de gechemicaliseerde voedings-disciplines, die de veroorzakers zijn van deze enerverende vergifti- gende gewoonten en daarom ingrijpen op het leven.

6. De Natuurlijke Hygiëne beveelt de volgende voeding als Het Ideale Dieet aan, en het enige voedsel dat geschikt is voor het hoogste niveau van menselijke gezondheid en welbevinden: rauw fruit, groenten, noten en zaden ; bereid in juiste combinaties en met mate gegeten in een staat van emotioneel evenwicht.

7. De Natuurlijke Hygiëne wendt vasten aan, wat voor diepe lichamelijke en fysiologische, zintuiglijke, mentale en emotionele rust zorgt. Deze diepe en bijna totale rust biedt het lichaam de ideale condities aan ter regeneratie van de zenuw-energie die nodig is voor het herstel van schade en voor de eliminatie van toxines

8. De Natuurlijke Hygiëne handhaaft de gedachte dat gezondheid de persoonlijke verantwoordelijkheid is voor ieder individu en dat een bijzondere staat van gezondheid alleen bereikt wordt door de nauwgezette aanwending van gezonde levenspraktijken op alle gebied van iemands leven

“Het zijn niet vele middeltjes die gezondheid brengen, maar het herstel van de voorwaarden tot gezondheid.”

“De basis van de Natuurlijke Hygiëne” vinden we in de natuuurlijke wetten van het leven. Net zoals er geestelijke wetten zijn, zijn er fysieke wetten, die voorspelbaar en vast zijn. Ziekte en gezondheid zijn geen mysterie. Gezondheid is niet het resultaat van “een beetje geluk”, maar van de dagelijkse zorg die men heeft besteed aan de behoeften van het leven. Dat is meer dan alleen maar een goede voeding – maar het herstel van alle elementen die bijdragen tot een harmonische levenswijze. Deze factoren worden vaak samengevat in de “Acht genezers van de natuur”, of zoals beschreven in “Het 12-punten-programma” (met als ondertitel Gezondheid is een doe-het-zelf-zaak, omdat niemand in jouw plaats die dingen kan doen die tot gezondheid brengen. 

Groene Dag werkt sinds 1982 rond volgende thema’s : gezond eten, positief denken, natuurlijk leven.
Laat het natuurlijke zo natuurlijk mogelijk : besef wat dit betekent voor je voeding. 
Alles wat wij doen tegen de natuur, doen we tegen onszelf. Samengevat in rentmeesterschap : de aarde is niet van ons; het lichaam is niet van ons… We zijn voorbijgangers die de tijd krijgen om keuzes te maken en lessen te leren met een reikwijdte die verder gaat dan dit leven.
Gezondheid door gezond te leven. 
Er zijn wetten van oorzaak en gevolg. De levenswetten geven inzicht in de manier waarop mensen het beste van hun leven 
kunnen maken. 

Vorige

Wetten die het leven bepalen

Volgende

Uit de Groene Apotheek

 1. Magda Verbrugghe

  Dag Stefaan,
  Dank voor de stimulans,
  doet goed, en nodig ook!
  Ik had ze allen in archief opgeslagen en zal ze nu uitprinten

  Van harte groetjes,
  Magda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén