Educatieve non-profit organisatie voor een gezonde en duurzame leefstijl

Nuttig of overbodig?

Anders denken
Beste lezers,
Bedankt dat jullie alles zo nauwkeurig lezen en dat, ondanks het feit dat er al zoveel geschreven werd, er toch nog altijd vragen naar boven komen.
Omdat ik ervoor gekozen heb om meer tijd vrij te maken voor andere projecten die ik 40 jaar heb opzij geschoven om alle energie te besteden aan het Groene Dag-werk, heb ik me voorgenomen om geen persoonlijke mails meer te beantwoorden.
Via deze blog kan je nog wel reacties kwijt, die onderaan het artikel waarop je reageert zullen worden geplaatst. Indien nodig wordt daar een antwoord bijgeplaatst. Maar zoals je kunt begrijpen is dit alleen nuttig voor reacties die betekenis kunnen hebben voor andere lezers. Bedankt voor jullie begrip.
Heb je toch nog een vraag? Maak dan een afspraak of zoek het op in de Groene Dag – bibliotheek of in de cursus Voeding en Gezondheid. Hier vind je alles waar het om gaat over gezondheid, levenswijze, voeding… om de Nieuwe Start te kennen, waar alle mensen van dromen – maar waarvoor velen niet de gepaste actie ondernemen.
Is rauwe melk van koeien gevoederd met gras beter dan de verhitte en bewerkte melk uit de supermarkt? We geloven dat melk ondanks alle claims toch een waarde kan hebben voor je lichaam. Ik ben benieuwd naar wat uw ondervindingen zijn.
Beste
Ik hoop dat je de brochure ZuivelVrij aandachtig hebt gelezen.
Als je dit goed hebt gelezen, vind je daar zeker antwoorden w.o. :
– melk van koeien is door de natuur niet bedoeld als voeding voor mensen
– geen enkel levend wezen drinkt melk van een andere soort
– geen enkel levend wezen gebruikt nog melk, eenmaal het is gespeend, omdat de zoogperiode een verlengde navelstrengperiode is
– jawel, rauwe melk is beter dan gekookte / gepasteuriseerde melk. Zie de nadelen van pasteurisatie ivm de melksuiker-splitsende enzymen.
– zeker, koeien die hun natuurlijke voeding krijgen – en alleen dat – geven melk die kwalitatief veel beter is
– maar houd er rekening mee, dat zelfs biologische melk tot 10 maal meer (natuurlijke) hormonen bevat, dan echt natuurlijke melk. Dat heeft te maken met de inseminatie van de koe in dezelfde periode als ze melk geeft – een uitvinding van de laatste halve eeuw, waarbij de koe gezien wordt als een productie-eenheid die geen werkverlet mag hebben en dus altijd in productie moet gehouden worden.
– houd er ook rekening mee dat de caseïne een harde noot is om te kraken voor onze spijsvertering
– welke meerwaarde zou men van melk verwachten ? Een (gemakkelijke) bron van calcium? Is je voeding zo slecht dat je het van zuivel moet verwachten? Waarom niet uit eerste hand – uit de groene grassen, waar koeien het ook halen – in plaats van uit de tweede hand. En is het niet uit de groene grassen, dan wel uit de groene planten – bladgroenten en wilde groenten.
Het zijn maar een paar gedachten en ik hoop dat ze je aanzetten om Zuivelvrij nog aandachtiger te lezen. Het zal je een duidelijker idee geven van de gevaren en nadelen van zuivel in het algemeen. Het is niet omdat we al decennia lang zo’n zuivelcultuur hebben uitgebouwd, dat het normaal is. Zeker op de schaal waarop dit vandaag gebeurt, is het geen zegen, niet voor mens en ook niet voor het dier.
Zuivelvrij is een onderdeel van NatuurStemmingen – jaargang 2018 / De vier nummers kosten 16 euro + verzendkosten. 
NS190 Zuivel

Vorige

Big Food en Ziekte

Volgende

Extreem

  1. Fabienne Deklerck

    Dag Stefaan,

    Je hebt helemaal gelijk. Ik denk dat deze beslissing je veel rust zal brengen!
    Geniet ervan 😊

    Mvg, Fabienne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén