kweek biologische voeding zonder grond en zonder een groene duim… Kiem ! Van zaad tot salade in één week !

Een frisse kijk op KIEMENHet verhaal van Dr. Pûr Natûr Voortgeborduurd op “Wees je eigen Dokter !” van Ann Wigmore…

Zélf Kiemen…

Heb je er ooit van gehoord, maar kon je niet geloven dat het zo eenvoudig was om je voeding zelf voort te brengen ?

Ooit mee bezig geweest, maar je activiteiten stopgezet, omdat het een rotboel werd, omdat het maar niet wou lukken…

Heb je het gevoel dat je een groene duim moet hebben om dergelijke experimenten aan te pakken ? Mislukte het kiemen te dikwijls? Er is altijd een verklaring voor het niet slagen van je kiemerij.

We kijken even over de schouder van een expert-kiemer. Elke week massa’s kiemen… en enkele interessante rauwe specialiteitjes mét kiemen. 

Waarom kiemen zo gezond zijn. 

Het motto van Dr. Pûr Natûr is “laat het natuurlijke zo natuurlijk mogelijk”.  Hij breekt een lans voor levend voedsel. Daarom is hij zo enthousiast over kiemen – de enige voeding die blijft groeien… tot op je bord !!! De kracht van jonge, bijzondere groenten, voor iedereen binnen bereik. !

Zaden, water & wachten

Er bestaat een eenvoudige manier om het hele jaar door, zelfs binnenshuis, levend voedsel te laten groeien van de allerhoogste kwaliteit. De voorbije jaren heben we het zelf kiemen van zaden gepromoot en zijn heel veel mensen begonnen met hun binnenhuis-kiemerij.

Ken je het kiemen nog niet ? Dan is dit de gelegenheid om je te laten boeien door een op vele vlakken interessante bezigheid die je terug met je eigen voeding in contact brengt. Zelf kiemen is een stuk zélfvoorziening. Als je vindt dat je voedingsassortiment te eng is, is dit de gelegenheid om het uit te breiden. 

Vele eeuwen geleden sprak niemand minder dan Hippocrates deze wijze woorden :  “laat uw voedsel uw medicijn en uw medicijn uw voedsel zijn”. Deze uitspraak is zeker van toepassing op de levenskrachtige voeding die schuilt in kiemen.

De voedingswaarde van gekiemde zaadjes ligt 100 tot 300% hoger dan die van andere voedingsmiddelen. Zij bevatten een uitzonderlijk hoog gehalte aan vitaminen, mineralen, eiwitten en enzymen : in het beginstadium van hun groei bezitten alle planten immers een rijkdom aan vitaminen, mineralen, oligo-elementen, aminozuren, enzymen, plantaardige hormonen en bio-stimuline, die vitaliteit van onze cellen versterken en hen een voortdurende heropbouw verzekeren.  De vertering en opname van de inhoudsstoffen worden dankzij het kiemen vergemakkelijkt door een soort van voorvertering: complexe structuren zoals eiwitten worden herleid tot eenvoudige  aminozuren en enzymen. Het gebruik van gekiemde zaden helpt  het organisme ook snel voorzien van energie: één der belangrijkste eigenschappen van gekiemde zaadjes is hun gehalte aan vitale energie. De meeste gekiemde zaadjes proeven ook vrij zoet. Het zetmeellichaam van het zaad is overgegaan in meer eenvoudige suiker, waardoor sommige kiemen een suikerkwaliteit hebben die dicht bij fruit ligt.

De granen en zaden moeten zoveel mogelijk van biologische kwaliteit zijn, die bevatten immers de meeste “levenskracht” en kiemkracht. Niet biologische zaden houden een zeker risico in : de ontsmettingsstoffen van landbouwzaden, worden te snel na het kiemen verbruikt en zijn nog niet geneutraliseerd. Om te kiemen moet men minstens een voedingskwaliteit kiezen, en liefst biologisch zaad.

Zelf kiemen stelt je in staat méér rauw te eten. Rauw eten is zeer belangrijk. In wezen is het de énige natuurlijke vorm van onze voeding en kan niet verbeterd. Voedingsmiddelen die boven de 50 tot 70° Celsius zijn verwarmd zijn praktisch waardeloos. Schakel langzamerhand meer over op levend voedsel.  

Gebruik voor het kiemen en het spoelen zo mogelijk zuiver water: bv gefilterd water. Leidingwater bevat chloor, wat slecht is voor het kiemproces en voor de gezondheid in het algemeen.

Er zijn handige kiembakjes in de handel te verkrijgen, die zeker voor studenten op hun kamer eenvoudig in gebruik zijn. Ze bestaan uit op elkaar staande schalen die gelijktijdig of afzonderlijk bezaaid kunnen worden naargelang de kiemtijd, zodat je elke dag verse kiemen hebt.

Alfalfa, boekweit, zonnebloempitten, mungboontjes (taugé) en linzen zijn het lichtst verteerbaar.  Alfalfaspruiten zie je al veel en rode klaver, van dezelfde familie, met alleen grotere bladeren, wordt ook algemener.  Fenegriek- en radijszaad smaken sterk en zijn een kwestie van smaak.

VOORDELEN VAN KIEMEN

 • gans het jaar te telen, gemakkelijk zelf thuis te kweken.
 • lage kostprijs, hoog rendement.
 • hoge voedingswaarde, levend voedsel.
 • lekker en veelzijdig in gebruik.
 • ecologisch: zelfvoorziening, geen transport, geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen, geen bewaarprobleem (koelkast), geen afval, zeer korte bereidingstijd.
 • lichter verteerbaar en hogere voedingswaarde dan de oorspronkelijke granen, zaden of pitten.

INHOUDSSTOFFEN

Granen, zaden en pitten bevatten hoofdzakelijk koolhydraten, eiwitten en vetten die dienen als reservestoffen. Deze reservestoffen worden gedeeltelijk afgebroken tijdens het kiemproces. Het kiemen heeft het effect van voorvertering.

Eiwitten: worden voorverteerd en afgebroken tot kortere eiwitketens en aminozuren.

Koolhydraten: zetmeel wordt gedeeltelijk omgezet tot dextrinen (kortere glucoseketens), maltose en glucose. Deze drie laatste geven aan de kiemen een licht zoete smaak.

Vetten : worden door de zaden gebruikt als energieleveranciers.

Vitaminen : tijdens het kiemproces (vooral tijdens het groenen) worden vitaminen aangemaakt, vooral vitamine C, B1, B2, B3, B12, F.

Mineralen: hun gehalte blijft onveranderd, de mineralen worden wel beter opneembaar voor het lichaam.`

Enzymen:  alle natuurlijke, levende voedingsmiddelen bevatten de nodige enzymen om zichzelf te verteren. De werking van deze enzymen wordt echter mede geregeld door activatoren en inhibitoren.  Inhibitoren verhinderen de werking van enzymen.  Granen, noten, zaden en pitten bevatten voedselreserves voor de groei van de nieuwe plant. Deze reserves moeten eerst door enzymen afgebroken worden opdat het kiempje ze zou kunnen benutten. Deze enzymen mogen pas in werking komen op het moment van het ontkiemen. Hier komen de enzyminhibitoren tussen:  zij houden het enzym tegen tot de ontkieming plaatsvindt. Granen, zaden en noten zouden we dus pas mogen eten zodra ze ontkiemd zijn. Zolang bevatten zij deze inhibitoren die remmend werken op het cellenleven binnen het organisme. 

GIFTIGHEID

Granen en peulvruchten bevatten schadelijke stoffen, o.a. trypsineremmers, haemaglutinen, fascinezuur. Deze verdwijnen of verliezen hun giftig karakter grotendeels bij het koken, maar ook bij het kiemen. Let er wel op dat de zaden voldoende lang gekiemd zijn. Peulvruchten moeten minstens 4-5 dagen kiemen. Wist je trouwens dat het beter is om alle zaden, granen en peulvruchten, zelfs vòòr het koken te weken en te kiemen?

GEKIEMDE ZADEN, GRANEN EN BONEN

 •   Soort Weektijd Kiemtijd
 •   tarwe 10 à 12 uur 2 à 5 dagen
 •   linzen 10 à 12 uur 3 à 5 dagen
 •   zonnebloempitten 4 uur 1/2 à 1 dag
 •   kikkererwten 12 à 24 uur 3 à 5 dagen
 •   alfalfa/luzerne 4 uur 6 à 7 dagen
 •   fenegriek 10 à 12 uur 3 à 5 dagen
 •   sojabonen 12 à 24 uur 6 à 7 dagen

Bovenstaande zaden, kiemen en bonen kiemen vrij gemakkelijk.  Men heeft over het algemeen zonder problemen een goede oogst.

In principe kan men ook andere zaden, granen en bonen laten kiemen.  We zien echter in de praktijk dat het niet altijd even vlot loopt met bijvoorbeeld gerst, rogge, sesamzaad, maïs, erwten, haver, gierst, aardnoten, rijst en pompoenpitten.

Kies biologisch geteelde zaden die geselecteerd zijn op hun hoge kiemvermogen. 

Zelfs al zouden we zaden en pitten alleen nog maar weken, dan nog zou het de moeite waard zijn. Bv. bij amandelen is het zinloos de ontkieming af te wachten, toch zien we bij het weken reeds een toename van de actieve stoffen. De noot krijgt een samenstelling als een verse noot, met alle levende stoffen die daarbij horen.

HET KIEMPROCES

Er zijn in de handel speciale kiem- en zaaibakjes te vinden om zelf kiemen te laten groeien. Toch is dit geen vereiste.  Men kan zich ook behelpen met eenvoudig keukenmateriaal zoals een kiembokaal met gaas en elastiek.

Werkwijze :

1/ Doe de zaadjes in een bokaal

2/ Zet de zaadjes onder water.

3/ Sluit de bokaal af met een gaas en een elastiek.  Laat zo staan gedurende de aangegeven weektijd.

4/ Na het weken, het water afgieten en laten uitdruipen.

5/ Laat voorkiemen in het donker.

6/ Elke ochtend en avond de kiemen spoelen, laten uitdruipen en verder laten kiemen. Na een dag verschijnen er kiemblaadjes en worteltjes.  Na de aangegeven kiemtijd zijn de kiemen klaar voor gebruik. 

Voldoende lang laten uitgroeien is een goede zaak. In bepaalde gevallen kunnen inhibitoren hardnekkig zijn. Dat is de reden waarom er in de celtherapie argwanend naar kiemen wordt gekeken. Vooral het gebruik van erg jonge scheutjes wordt als niet interessant afgewezen. Slechts na vier tot zes dagen zouden de inhibitoren onder een nadelig niveau zijn gekomen. 

De gekiemde granenkoek, beter bekend als het Essenenbrood komt niet in aanmerking als medicijn of als vervangmiddel van brood, voor wie aan zware celbeschadiging lijdt. Dit brood is gemaakt van maximum anderhalve dag uitgelopen tarwe. Zelfs al heeft dit ‘brood’ veel voordelen ten opzichte van gewone broodsoorten, toch is het nog geen gezondheidsrecept voor zieke mensen.