Educatieve non-profit organisatie voor een gezonde en duurzame leefstijl

Een lesje in duurzaamheid

Vandaag kreeg ik een persbericht waarin stond: “Belg weet niet hoe hij duurzaam moet eten”. Waarschijnlijk kan dit doorgetrokken worden naar Nederland. Het is trouwens een campagne, gesubsidieerd door de Europese Unie, want, zo zeggen ze : “Zuivelsector kan consumenten helpen door kennis en advies te delen”.

Minder vlees eten en meer lokaal geteelde groenten. Of meer zuivel op het menu zetten en louter organische producten kopen, of biologische? Als het op duurzame voeding aankomt, weet de Belg niet waar beginnen. Thema’s als klimaat en duurzaamheid zijn actueler dan ooit, maar we hebben – ook meer dan ooit – nood aan concrete info en praktisch advies. Dat blijkt uit een studie van het European Milk Forum (EMF), de koepelorganisatie van de Europese zuivelsector.

Als ik al de voorstellen die hier worden opgesomd lees, weet de schrijver wellicht ook niet veel van duurzaamheid. 

Duurzaamheid – vanuit de positie van wat is de juiste voeding voor mensen,  is : “Een voeding die optimaal geschikt is voor de mens, om hem te onderhouden in optimale gezondheid en conditie, onafhankelijk van medische interventies, en die door de producenten kan worden geproduceerd met een minimale belasting van het milieu.”

Duurzaamheid zal alleen maar komen als de praktijk van de voeding wordt getoetst aan de theorie, als diëtisten en voedingsexporten hun boeken en rekentabellen naast zich neer gaan en zelf gaan experimenteren. 

De algemeenheden uit de campagne, dat: Vorig jaar hield het EMF een grootschalig onderzoek rond het thema duurzaam eten en leven. Dit voorjaar polste het forum opnieuw naar de mening van de Belgen. Wat blijkt: we vinden ons vandaag niet veel beter geïnformeerd over duurzaamheid dan een jaar geleden. Vooral wat duurzame voeding betreft, zien we door de bomen het bos niet meer.”   brengen ons geen stap verder. Laat ze dan eens uitleggen op welke manier zuivel ons kan helpen een duurzamere voedingswijze op na te houden. Zoiets verklaar je niet door te berekenen hoeveel zuivel kost per opgewekte gram eiwitten. Die eiwit-theorie is achterhaald. Die zit ons achterna als de nachtmerrie van de ziekten. Mensen die vandaag nog menen voedingswijzer te zijn met “Waar haal je dan je eiwitten”, moeten ofwel commerciële inspiratie hebben, ofwel volledig vervreemd te zijn aan de praktijk. 

Deze campagne heeft niet de bedoeling het publiek te helpen om  duurzamere keuzes te maken op het vlak van hun voeding, door zich maximaal te gaan bevoorraden bij de lokale bioteler. In plaats daarvan zegt de campagne: “De helft van de Belgen is er ook van overtuigd dat de zuivelsector consumenten kan helpen door kennis en advies te delen.” “De zuivelsector heeft een goed imago bij de Belgen: een economisch belangrijke branche die op een diervriendelijke manier instaat voor gezonde en smaakvolle producten. Enkel wat het aspect klimaatverandering betreft, heeft de zuivelindustrie nog marge om te verbeteren. Zo vindt gemiddeld een op de drie Belgen dat de zuivelsector een negatieve invloed heeft op de klimaatverandering. Anderzijds vindt ook een op de drie dat de zuivelsector focust op het verminderen van zijn impact op het klimaat.”  Gaat dit over getallen, concrete bewijzen van duurzaamheid of op sentiment?  

Zuivel is geen duurzaam voedingsproduct. Het is niet duurzaam voor volwassenen om een product dat van nature ontworpen is voor het doen opgroeien van de eigen soort in de prille levensfase, dagelijks door volwassenen wordt gebruikt – die blijkbaar die prille levensfase nooit ontgroeien, omdat ze de weg naar de groenten niet vinden. 

Tussen haakjes, hun bron is European Survey Sustainability, onderzoek uitgevoerd door European Milk Forum bij 2.000 respondenten tussen 18 en 65 jaar in België, Nederland, Frankrijk, Denemarken en Ierland, maart-april 2019.  Duurzaamheid kan niet worden afgeleid door enkele vragen te stellen aan 2000 mensen, die waarschijnlijk zelf dagelijkse melkgebruikers zijn. 

De Zuivelindustrie heeft een probleem… haar tanende afzet die een domper zet op de inkomsten. Maar de toekomst is ZuivelVrij, en hoe dat moet en kan, kan je lezen in ZuivelVrij – de speciale editie van NatuurStemmingen of in het Dossier Zuivel, Dierlijke Producten en Eiwitten. 

Of lees en vind inspiratie in “Melk zonder Melk”. 

Een andere mail was er trouwens vandaag ook van John Robbins (auteur van Diet for a New America / 1987), die het roomijs-familie-imperium achter zich liet om te gaan voor iets “duurzamer”. 

Vorige

Van vrijheid gesproken

Volgende

“En ze ontdekten eens”

  1. Magda

    Dag Riet en Stefaan,
    Ik ben oneindig dankbaar voor alles: jullie oneindige inzet en geduld om ons dit inzicht bij te brengen. Ik kijk uit naar uw nieuwsbrieven!
    Mijn buurvrouw jeugd diabetes patient, die enkele dagen na een griepvacin ziek is geworden en na enkele maanden overleden. Oorzaak was haar diabetes zijn.
    Dank en groetjes, Magda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén