Het is misschien mogelijk dat je in je jongste jaren erg in je nopjes was met sprookjesverhalen. Maar hoe zit het nu? Val je nu voor de moderne sprookjes – van de wetenschap? Welke wetenschap? De wetenschap die zich laat manipuleren om een populair idee wat meer gewicht te geven.
Bv kreeg ik vandaag een mail van Jon Barron over het gebruik van koffie tegen galstenen. Toch galstenen? Dat is pech, je hebt niet genoeg koffie gedronken!

Drinken we niet genoeg koffie? Dat is de reden waarom zoveel mensen met galstenen geconfronteerd worden. Ik heb er geen andere verklaring voor.

Verleden week werd onze brochure over ‘De Lever’ afgewerkt. Daarin staat de kritische bemerking tegen het koffieklysma, van iemand wiens vriend alle troeven had om gezond te worden, maar die zijn troeven verspeelde door koffieklysma’s. En het was niet omdat hij er niet genoeg nam (hij zette 4 koffieklysma’s per dag!). Ik ga zwijgen over de andere ronkende verklaringen waarmee koffie de hemel ingeprezen wordt, al zijn therapeutische domeinen en heilzame kwaliteiten. De mensen horen het zo graag. Dat ze gewoon hun vrienden kunnen koesteren, dat ze kunnen doorgaan met het koesteren van hun geliefde gewoonten. Dat is de nieuwe strategie: tik mensen niet op de vingers. Zeg iets goeds over hun vrienden – en word er zelf beter van.

Op 17 oktober begon ik aan een nieuw project : De vertaling van grote fragmenten uit de boeken van Albert Mosséri die samengebracht worden onder de titel “Op maat van de Mens” – de voeding die speciaal voor mensen werd geselecteerd door de Maker, de “Ideale Voeding”.
Hieruit laat ik je dit stuk lezen, in de hoop dat het je ontnuchtert uit de hedendaagse sprookjes. (Elk nadenkend mens moet toch vragen stellen over hoe het mogelijk is dat vijanden uit het verleden nu ineens vrienden worden. Hebben we dat zomaar geslikt zonder na te gaan hoe die aangepaste conclusies er gekomen zijn? Laten we ons de mist insturen door de opmerking ‘we hebben ons vergist’; of ‘we hebben koffie en cacao verkeerd ingeschat’? Of ben je tevreden als men het afdoet als de paranoia van wetenschappers in het verleden?)

Is het niet merkwaardig dat ruim twintig jaar geleden de strategie van de voedingsindustrie is veranderd (gelijktijdig met de veranderde strategie voor subsidiëring van wetenschappelijke projecten) – en daaropvolgend ook van de wetenschappers? Ineens werden de oude vijanden cacao, koffie, thee… vrienden! Toen cacao gelauwerd werd om al zijn deugden (in feite moest daarvoor geen enkel boek herschreven te worden, want zijn nadelen zijn zijn voordelen, maar we moesten het alleen anders bekijken) heb ik daar toen nog de commentaar op gegeven dat koffie en groene en zwarte thee zouden volgen – wat gebeurd is. En als een grap voegde ik er de sigaretten – tabak aan toe. Dit laatste zal nooit gebeuren om dat de tabaksindustrie nog nauwelijks iets voorstelt en het is beter voor de publieke opinie dat je iets kunt opgeven, dat er een actiepunt blijft.
Lees even mee, dit stukje uit “Op maat van de Mens” – de “Ideale Voeding” dat binnenkort als een eboek zal aangeboden worden:

Hoe doen al deze “wetenschappers” het? Ze kijken naar hun reageerbuizen en hun cavia’s. Ze oefenen experimenten uit en bouwen fantastische hypotheses die leiden tot serums, klierextracten, operaties en andere kosteneffectieve producten en procedures, die hun opdrachtgevers bijzonder appreciëren.

TERWIJL ZE ROKEN EN KOFFIE DRINKEN

Hun resultaten zullen nooit de oorzaak van de achteruitgang en de dood van mensen voorstellen. Omdat de onderzoekers en de opdrachtgevers zelf alcohol drinken en roken en geen ervaring hebben met ook maar iets dat gezondheid voortbrengt, zullen ze nooit zoeken naar de schadelijke effecten van nicotine en alcohol op het menselijk lichaam.

Omdat ze zelf koffie, thee en belastende frisdranken drinken, zullen ze nooit op zoek gaan naar de wandaden van deze giftige gewoonten. Omdat ze van indolentie houden, zullen ze nooit het kwaad van het zittende leven zoeken. Omdat ze zijn opgegroeid in drugsgeloof en geloof in vergif, zullen ze nooit de rol van drugs onderzoeken – als ze willen weten wat het leven van mensen verkort. Zullen ze een serieuze studie over voeding doen? Dat is teveel gevraagd. Dat zou een te kostbaar onderzoek zijn. Duizend mensen elke dag twee kilo fruit en één kilo groenten laten eten over één jaar – en dan zien wat het resultaat is, daarbij persoonlijk gecoacht, om te zien wat de persoonlijke noden zijn, beperkingen, en met de nodige begeleiding om er een succes van te maken. Laten we alle fondsen voor het gezondheidsonderzoek (ieder jaar tienduizenden projecten die elk enkele duizenden tot honderdduizenden euros opnemen, om een eerlijk en correct onderzoek te doen naar wat de gezondheid dient. Nee, het zal niet gebeuren – omdat de onderzoekers vooringenomen zijn en dit te belachelijk vinden – en omdat dit commercieel geen kwartje gaat opleveren. Inderdaad, de voedingsindustrie zal nooit iemand toestaan, laat staan betalen om de echte voedingsproblemen grondig te bestuderen.

Vervolgens zullen ze vakkundig praten over koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Ze zullen als een papegaai deze laboratoriummythe herhalen dat de mens bepaalde dagelijkse behoeften heeft voor een minimum van elk van deze elementen, maar ze zullen nooit een serieuze studie maken van de echte voedingsbehoeften van de mens.
Ze zullen ratten en cavia’s voeren en ze zullen rapporteren, maar ze zullen blijven adviseren om “veel voedzaam voedsel te eten”. Ze zullen microben, “virussen”, infecties blijven bestuderen en op zoek gaan naar vaccins en serums. Ze zullen hun cocktails blijven drinken en hun sigaren roken, witbrood eten, hun dagelijkse portie vlees krijgen en de fabel gaat rond dat ze sterven net wanneer ze op het punt staan iets formidabel ​​te “ontdekken”. . . Maar het was helemaal niets – een illusie!