In 2010 leed Bill Clinton aan een hartziekte. Dat deed hem besluiten om vegan te eten. Daarover verklaarde hij “Vegan food heeft me in leven gehouden”.

Voormalig president Clinton heeft een veganistisch dieet gecrediteerd voor het behoud van zijn gezondheid na het verlaten van het Oval Office.

“[Het] heeft mijn leven veranderd,” zei hij in Las Vegas, volgens Politico. “Ik zou er misschien niet meer geweest zijn, als ik geen veganist was geworden. Het is geweldig.” Clinton, 69, prees vervolgens de levensstijlverbeteringen die hij heeft ervaren door een veganistisch dieet te volgen en de meeste dierlijke voedingsproducten te vermijden.

“Het veganistische dieet vind ik het lekkerst”, zei hij. “Ik heb meer energie. Ik raak nooit meer ‘aangekoekt’. Voor mij ook geen zuivelproducten, omdat ik een allergie had. Het heeft echt veel geholpen. En ik voel me goed.”

De 42e president van de natie gaf toe dat hij niet altijd strikt veganist is en voegde eraan toe dat hij ook niet altijd van het eten heeft genoten. “[Mijn arts] vroeg me om eenmaal per week biologische zalm te eten,” zei Clinton. “Ik deed het wel, maar ik zou net zo goed zonder zijn. “Ik hou van Italiaanse dingen,” voegde hij toe aan zijn voorkeur voor veganistisch eten. “in de Lasagne, ik hou van de chili enchiladas, hebben ze vlees vervangende zaken verwerkt. Het was toen ik hiermee begon, niet eetbaar. Het is nu zoveel beter.”

Clinton werd veganist in 2010 nadat hij een spoedoperatie had ondergaan nadat hij wakker werd met pijn op de borst, voegde hij eraan toe. Eerder onderging hij in 2004 een viervoudige coronaire bypass-operatie. “Dit is ongelooflijk,” zei Bill Clinton tijdens het eten van nacho’s gemaakt met cashew-kaassaus en getextureerde plantaardige eiwitten. “Ik zou 20 kilo meer wegen als ik hier woonde, want dit ziet er zo goed uit. Dit is geweldig. Veel beter dan wat ik eet.”

Bill Clinton’s dieet: bonen, groenten en fruit om hartziekten te bestrijden. Bill Clinton zegde in 2014 dat hij hamburgers en pizza’s definitief de rug heeft toegekeerd en nu een dieet volgt van bonen, groenten en fruit in een poging om hartziekten te bestrijden.

Bill Clinton genas hartziekten met een veganistisch dieet, na het lezen van het boek van Dr. Esselstyn over het omkeren van hartaandoeningen. We zouden kunnen zeggen dat hij ook een supergezond veganistisch dieet volgde. In een interview beschreef hij zijn dagelijks eten als iets dat ik zou onderschrijven als “echt gezond”. Na vier jaar op het dieet dat zijn leven heeft gered, lijkt het erop dat president Clinton niet langer veganist is. Hoe is zoiets mogelijk na zoveel enthousiasme? Dat komt omdat hij ook maar een mens is in een wereld die ronddraait met verwarrende berichten.

Een artikel beweert dat Dr. Hyman Bill Clinton overtuigde om een ​​”Paleo” dieet te eten in plaats van zijn veganistische dieet, en zei dat zijn dieet “teveel zetmeel” en “onvoldoende eiwit” bevatte. Je ziet hoe ook vooraanstaande mensen bestormd worden door raadgevers en profeten die hun “waarheid” de wereld in gooien. Wat opvalt is de eeuwige vraag naar eiwitten. “Waar haal je ze?” Het zou jou ook al kunnen overkomen dat je veel fruit en groenten eet en dat bezorgde mensen het menen te weten dat je een eiwittekort zult oplopen… zeker als men ziet dat je gewicht verlies.

Onthoud altijd heel goed dat het lichaam nooit gezonde massa / spieren / eiwitten afstoot, als het voldoende wordt gevoed. Veel mensen maken zich bezorgd over afdoende eiwitten. Dat we er gemiddeld twee tot drie maal teveel eten, lijkt hen te ontgaan zelfs wanneer de verzuringsziekten en de ziekten die te maken hebben met het stofwisselingsafval zich voor hun ogen afspelen. Veel mensen zoeken de toxines in het milieu, terwijl ruim 90% van onze toxiciteit wordt opgebouwd uit stofwisselingstoxines bij de afbraak van overtollig eiwit.

“Clinton at teveel zetmeel” zeggen zijn adviseurs. Maar “Zetmeel” is geen voedsel. Het is een onderdeel van voedsel, dat enorm kan verschillen van voedsel tot voedsel! Er is een groot verschil tussen witte rijst en bijvoorbeeld zoete aardappelen. En dan nog?

Wat betreft ‘onvoldoende eiwit’, als dat iemand aangaat, waarom zou je niet voldoende eiwitten krijgen uit plantaardig voedsel? Er zijn veel manieren om dat te doen. Ik zou je kunnen laten zien dat als iemand 100 gram of zelfs 150 gram eiwit uit plantaardig voedsel zou willen eten, het heel eenvoudig zou zijn om dat te doen, met enkele dieetaanpassingen. Maar ik zal het niemand aanbevelen. Ondanks alle geruchten, waren dat niet de juiste motieven die Bill Clinton terug op het spoor gezet hebben om weer vis en vlees te eten. Op het huwelijk van zijn dochter zong een stralende Bill Clinton niet alleen de lof van de bruid en bruidegom. Hij prees ook de deugden van een boek genaamd The China Study. Dit wetenschappelijke werk dat zo enthousiast werd aanbevolen door de voormalige president, was geen analyse van de Aziatische geopolitiek maar de blauwdruk voor het dieet waaraan hij zijn slanke uiterlijk toeschreef. Clinton’s voorliefde voor hamburgers en barbecue en zijn gevechten met hartaandoeningen zijn goed gedocumenteerd. Maar hij is nu in Amerika bekend geworden met het geheim dat hij met gasten heeft gedeeld bij de bruiloft van zijn dochter – hij volgt een bijna-vegan voedingswijze.

Hij kreeg de opdracht van Chelsea, die al lang veganist is, om af te vallen voordat hij haar door het gangpad liep. Maar hij koos voor een plantaardig vetarm dieet, vrij van zuivel of vlees, vanwege krachtige beweringen dat het van nature coronaire ziekte omkeert. Hij onderging een bypass-operatie in 2004 en had eerder dit jaar stents ingebracht om zijn verstopte kransslagaders open te houden. Hij zei dat hij 12 kg was kwijtgeraakt – zijn dochter had hem naar verluidt een doel gesteld van 7 kg vermageren – en hij ging terug naar hetzelfde gewicht dat hij in zijn studententijd had.

Hij zei dat de doorslag bij het onderzoek lag, waaruit bleek dat meer dan vier van de vijf mensen die zich aan het plantaardige dieet houden, een dramatische verbetering ervaren in arteriële blokkades, cholesterolspiegels en coronaire calciumafzettingen. “Omdat ik wat gewicht moest verliezen voor Chelsea’s bruiloft, wou ik deel gaan uitmaken van dit experiment,” zei hij. “Ik zal kijken of ik een van degenen kan zijn die een zelfzuiveringsmechanisme hebben.”

Clinton koos Dean Ornish en Caldwell Esselstyn, twee prominente Amerikaanse artsen, en Colin Campbell, een voedingswetenschapper die The China Study met zijn zoon Thomas schreef, als leiders van de beweging. Prof Campbell, een academicus van Cornell University die opgroeide met het melken van koeien en het slachten van dieren op de boerderij van zijn familie in Virginia, begon zijn onderzoek ter ondersteuning van zijn overtuiging dat traditionele westerse diëten die rijk zijn aan eiwitten uit zuivel en vlees “het beste was dat je kon krijgen”. In plaats daarvan vertelde hij The Sunday Telegraph, na het bestuderen van diëten, levensstijl en ziekte in 2.800 provincies in China en Taiwan, concludeerde hij het tegenovergestelde – dat plantaardige diëten dramatisch en snel hartaandoeningen, diabetes, kanker en obesitas verminderen. “Het bewijs is overweldigend dat het verminderen van eiwitten van dierlijke oorsprong dramatisch en snel de statistieken van hartaandoeningen en cholesterol verlaagt,” zei hij. ‘Ik wist dat president Clinton enige tijd geleden een exemplaar van The China Study had ontvangen. Maar na het huwelijk van Chelsea hoorde ik van een andere gast dat hij enthousiast was over het boek en anderen vertelde dat hij zo was afgevallen. “

“Onze studies tonen aan dat eenvoudige veranderingen in voeding en levensstijl een krachtig effect hebben, niet alleen bij het voorkomen van ziekten, maar zelfs ernstige coronaire aandoeningen kunnen omkeren, “zei hij.” We neigen te denken aan vooruitgang in de geneeskunde als een nieuw medicijn, nieuwe laser of iets dat zo hi-tech is dat we het moeilijk kunnen vinden om te geloven dat eenvoudige veranderingen die we elke dag in ons leven aanbrengen, het krachtige effect kunnen hebben dat ze doen. “

Maar vanaf het begin kreeg Clinton tegenwind. Zijn getuigenissen waren niet bepaald ondersteunend voor de Big Industry, voor het doen rinkelen van de kassa. Zijn plantaardige voeding werd door sommige diëtisten en voedingsdeskundigen bekritiseerd als radicaal en gebrek aan evenwicht. Ze beweren dat vetarme zuivel en mager vlees belangrijke onderdelen zijn van gezonde voeding, en beangstigden met het gevaar op een hoog proteïnegewichtsverlies en zeggen dat plantaardig voedsel, hoewel het weinig calorieën en veel vezels bevat, essentiële mineralen zoals ijzer, zink en calcium mist, evenals de voedingsstof omega-3. Ook enkele “sterren” zegden vegan vaarwel. Actrice Angelina Jolie, keerde terug naar de kudde van de carnivoren en verklaarde: “Ik was lange tijd veganist en het doodde me bijna. Ik ontdekte dat ik niet genoeg voeding kreeg.”

Hoewel hij in zijn nopjes was over de fysieke impact van zijn dieet, hebben sommige commentatoren zich afgevraagd of hij te veel is afgevallen. “Naar onze inschatting zag de lichtere voormalige president er ouder en meer verwilderd uit,” merkte een commentator op een sociale en entertainmentwebsite vlak na het huwelijk van zijn dochter op. “In plaats van er fitter uit te zien, zag Bill er een beetje mager uit.” Waarschijnlijk hebben die commentatoren nooit gehoord van het verschil tussen de valse mens – en de echte mens en kunnen ze niets anders – bij gebrek aan eigen ervaring – dan schrijven hoe een gezond mens goed in zijn vlees moet zitten. Waarschijnlijk hoorden ze nooit het spreekwoord dat “een mager paard het langste loopt”…

Angst voor tekorten kan ieder mens overkomen…

Sinds president Clinton zijn veganistische dieet is begonnen, heeft hij laten zien dat ondanks de verbazingwekkende resultaten die hij behaalde, een deel van hem bang was dat hij niet de vitamines zou krijgen die hij nodig heeft. Al de belangstelling en de commentaren, sloegen hem in het gezicht…En zo kwamen stilletjesaan terug zaken zoals eieren en magere eiwitproducten in zijn voeding, omdat raadgevers zoals Dr Hyman, hem op het hart drukten om beter tekorten te voorkomen.

Als we eerlijk zijn, is er één belangrijke vitamine die ons in problemen kan brengen, en dat is vitamine B12. Voor alle andere vitamines en omega 3 hebben we plantaardige alternatieven, zodat we niet terug hoeven te gaan naar biologische zalm, wat een van de meest gecontamineerde voedingsproducten is.

Paleo is iets wat door de Amerikaanse vlees- en zuivelindustrie nieuw leven ingeblazen werd. Het bouwt voort op een oud concept dat nu ruim 140 jaar onder verschillende gedaanten werd gepresenteerd als de oplossing. Het kwam onder allerlei namen : Atkins, Montignac… en nu Paleo. Er zijn kleine verschillen, maar alle wijzen koolhydraten men de vinger en promoten een eiwitrijke voeding. Dr. Greger beschrijft in “Atkins Nightmare” de zware tol – soms onomkeerbaar -die dit dieet heeft veroorzaakt bij mensen die dit te lang hebben gevolgd…