Pinktober. Ik weet niet hoe jij dit hebt beleefd? Blij om de vele acties die het kankeronderzoek in het licht hebben gebracht? Ongeacht of deze gebeurde met middelen die zelf een bijdrage leveren aan kanker? Het doel wettigt de middelen…

Je kunt het zo gek niet bedenken… t-shirts, schoenen, rugzakken, bloemen, maar ook maaltijden, wafels, en bij uitzondering eens … een appel. Die marathons, fietsen en sportprestaties… dat is natuurlijk formidabel. Hier in verschillende Spaanse dorpen staan de bomen, de muren, de straten beklad met het symbool van de kankerbestrijding… Wellicht dat iemand het nodig vindt om een urgentie af te kondigen.

Dat betekent echter dat een massa mensen tijd, geld en middelen gebruiken om in oktober zich in te spannen voor het Bortskanker-Bewustzijn. En dat is terecht, want volgens de recentste berichten zijn 15% van alle nieuwe kankers borstkanker.

Maar heb je daarbij nooit bedacht of het allemaal wel een verschil maakt? Is de zoveelste sportieve actie, of de zoveelste t-shirt nog een optie… Of waarom gaat het niet verder? En is er niet genoeg ‘bewust-zijn’… of ‘waarvoor of waarvan moeten wij ons bewust-zijn?’ En hoe helpt deze bijdrage eigenlijk zodat borstkankerpatiënten echt de behandeling krijgen die ze nodig hebben. Is er eigenlijk nog iets dat we kunnen doen?

De onderzoekers van het Natural Living Family en Cancer Tutor voelen op dezelfde manier. In plaats van mee te gaan in de Borstkanker Bewustzijns-herrie, besloten ze zelf iets te doen… al lang geleden trouwens. Ze beslloten een nieuwe documentaire te maken :  Hope for Breast Cancer dat voorbij de ziekenhuismuren gaat en hoop brengt door kankerpatiënten de instrumenten aan te reiken die ze nodig hebben voor een persoonlijk gezondheidsplan.

… deze documentaire bevat het verhaal van Angela (Angie) Rouech Lima, een jonge moeder die in 2017 met kanker werd gediagnostiseerd.

Angie was bereid om via een gesponsord programma waarbij gedurende één jaar haar non-toxic therapieën – alles wat ze nodig had – inclusief haar verplaatsingen, en de film toont haar verhaal wanneer ze door de wereld van de kankerbehandelingen gaat, om nu te gaan voor een geïntegreerde aanpak van borstkanker. Haar ervaringen zijn hard en realistisch en ik verzeker je dat het gepaard gaat met af en toe een traan. De film wordt vertoond op filmfestivals. Maar je kan het ook thuis bekijken.

…we can buy all the pink in the world but unless we do something that gives cancer patients the tools they need to create a personalized, non-toxic and integrative approach to beating cancer, nothing’s going to change.

The Hope for Breast Cancer film is a step in the right direction.

Het maakt trouwens niets uit of het niet voor jezelf, dan wel voor een ander familielid is… Deze Premiere was op 6 november. Het is mogelijk dat je ondertussen een kleine bijdrage moet betalen. Dat is dan je Alternatieve Bijdrage ter ondersteuning van het onderzoek. Geld dat wel een verschil zal maken.