Het zou kunnen dat het lang geleden is dat je nog iets hoorde over juiste voedselcombinaties. Ik kan me in ieder geval niets voor de geest halen dat ik de voorbije paar jaar las of hoorde… Niet meer relevant, of niet meer van toepassing? Zeker weten. Door het compleet herwerken van de brochure Juist Combineren, voor het maken van een digitale versie, word ik opnieuw geconfronteerd met waarheden die iedereen die van zijn gezondheid houdt, zou moeten kennen. Hier al een eerste deel.

Fruit met zetmeel

Zetmeel combineert slecht met fruit, suiker en andere zoete producten. Je mond houdt in feite je lichaam voor de gek. Omdat je lichaam geen enzymen nodig heeft om suikers af te breken, stopt het de afscheiding van amylase zodra je mond zoet proeft.

Voor de vertering van zetmeel is nu nét amylase onmisbaar. 

Het minste spoor van zoet in je maaltijd zet de amylaseproductie stil. In je maag blijft het niet verteerde zetmeel achter.

Afzonderlijk gegeten blijft zetmeel ongeveer drie uur in je maag, terwijl brood met enige vorm van zoet beleg wel zes uur in je maag blijft. Enkelvoudige suikers gaan, bij gebruik op een legen maag snel doorheen de maag. De maag doet er niets mee en laat de suikers (van fruit of andere voedingsmiddelen) gewoon passeren. Opgehouden in de maag gaat suiker makkelijk tot ontbinding over en gaat fermenteren (alcohol vormen). Als suiker te lang in je maag blijft kan deze gaan gisten en in combinatie met de zuren die worden uitgescheiden voor de rest van de maaltijd, wordt het een zure gisting met azijn-vorming. Vandaar de zure reflux. De beginfase van alcohol zorgt voor compressie in de maag, samen met de zuren, wordt het een explosief vat dat zoekt om zich te ventileren. Dat kan maar via twee poorten: terug de keel in, tot in de mond; of gewoon doorstoten naar de dunne darm. In beide gevallen is het problematisch, maar waarschijnlijk wordt alleen aan het eerste de nodige aandacht gegeven. Dan hoor je “Ik heb een slechte maag”. Nee, dat wijst op een goede maag. Maar je hebt er alleen de verkeerde zaken in gestopt. Dat kunnen stuk voor stuk gezonde dingen zijn, maar de combinatie maakte het verschil.  Elke keer je zure maagoprispingen hebt, beschuldig je niet langer je maag, maar stel jezelf de vraag: wat heb ik samen gegeten? Of was je maag van je vorige maaltijd nog niet geheel gereinigd? Houd er rekening mee dat dit ernstige consequenties kan hebben, en dat een maagtabletje altijd te laat komt. 

Fruit is dan wel gezond – maar zo zeker niet. En het zetmeel wordt door de slechte vertering omgezet in ongewenste afvalproducten die belastend zijn.

Krentenbrood is dus kennelijk niet zo prettig voor je spijsvertering! Evenmin als aardbeien met brood of muesli met honing. Zo zie je dat op zichzelf heel gewone dingen, als aardbeien en brood bij elkaar gegeten, slecht voor je kunnen zijn.

Nochtans is dat een combinatie die in ontelbare varianten op ons bord verschijnt. Brood wordt zelden alleen gegeten, en slechts weinig mensen denken eraan om brood met groenten te eten. 

Dus wordt het brood met jam, brood met honing, brood met hagelslag, brood met fruit… We zijn het zo gewoon dat we niet meer opkijken van wat het doet met onze energie. 

Laten we eerlijk zijn, brood is altijd moeilijk te combineren. Ook brood met eiwitten is niet ideaal. 

En hoe zit het dan met muësli met gedroogde vruchten? Alles hangt ervan af wat we onder muësli verstaan. Als dit havervlokken zijn, 12 uur geweekt in zuiver water, en in een kleine hoeveelheid – volgens het origineel recept, dan kan fruit en geweekt gedroogd fruit niet echt een probleem zijn. Droog uit het pak, veel granen en weinig fruit… is een ander verhaal. Het ontbijt zet veel mensen voor schut, want eigenlijk is het veel complexer dan dit. Niemand eet alleen zetmeel met suiker. Meestal is er ook nog een pak vet bij, op brood, in gebakjes… Een andere opmerking is, dat veel verse vruchten ook zuren bevatten. Ook de inwerking van zuren belet de werking van de amylase voor de zetmeelvertering.