De Nieuwe Digitale Brochure over Juiste Voedselcombinaties, is een hele studie geworden, met tal van toevoegingen en info die je moet kennen over gezonde voeding en het verbeteren van het voedingspatroon.
De brochure bevat tal van do’s en dont’s. Net zoals vorige week, heb je hier nog een tweede dont’.

Zure producten met zetmeel 

Zure producten maken van je mond een zure omgeving en dit remt de werking van amylase, dat alleen in een basisch milieu werkt. Het zetmeel komt dan onverteerbaar in je maag en… behoudt zijn complexe structuur.

Een tomaat bevat citroenzuur en oxaalzuur, die bij combinatie met zetmeel elke werking van het enzym amylase onmiddellijk stopt. Het koken van tomaten versterkt de werking van beide zuren nog eens. 

Zure aardappelsalade is een gerecht dat door je lichaam niet in dank wordt afgenomen.

Azijn of citroen* toevoegen aan een salade die met aardappels of rijst genuttigd wordt, stopt ook de werking van amylase.
Mayonaise op basis van azijn of citroen* is sterk geconcentreerd en belet de vertering van eventueel zetmeel in de rest van de maaltijd.

Bananen bevatten erg veel zetmeel en mogen nooit in combinatie met zuur fruit, zure groenten of andere zure producten gegeten worden. 

Sinaasappelsap en dergelijke mag je niet tegelijk met, of na het eten van zetmeel drinken.

Fruit heeft gelukkig het voordeel dat, als je het afzonderlijk of in je juiste combinatie eet, het snel verteert. Het eventuele zuur van het fruit is – afhankelijk van de hoeveelheid – na ongeveer twintig à veertig minuten uit de maag.

  • Azijn vraagt een verdunningsgraad van 1:500 – citroensap 1:25. Om deze reden is de toevoeging van azijn aan voeding nooit te adviseren. Waar je toch gebruik wil maken van zuren verdient citroen de voorkeur.
  • Geen sinaas of tomaat? Verschillende bronnen verdedigen om geen sinaas (of citrus in het algemeen) en tomaat te eten. De argumenten die ze daarbij gebruiken  zijn vals. Er is wel degelijk een probleem met sinaas en tomaat, en dat vinden we in de combinaties. In combinatie met zetmeel hebben zowel sinaas als tomaat (en in hun kielzog alle andere zure vruchten en vruchtgroenten) een negatieve impact op de vertering van zetmeel. Nochtans als we de toepassingen zien van tomatensaus (bij pasta, friet…) of het drinken van sinaasappelsap bij maaltijden… is het allemaal goed te begrijpen.