Educatieve non-profit organisatie voor een gezonde en duurzame leefstijl

Minder of meer VET ?

De feesten zijn achter de rug en als je het aan de meeste mensen hun lichaam en hun spijsvertering vraagt – gelukkig ! Laten we eerlijk zijn, veel van onze ‘lekkernijen’ zijn herhalingen op hetzelfde thema: vet, vet en nog eens vet. Terwijl de meeste mensen niet eens door hebben hoeveel vet ze dan wel hebben gebruikt, zegt de weegschaal zeer voorzichtig, tussen de 35% en de 50% van de calorieën… En als je dan ook nog naar de kwaliteit van die vetten gaat kijken, dan is deze archi slecht, terwijl als er van iets de bèste kwaliteit nodig is, is het wel van de vetten!

De voorbije drie maand heb ik de olijvenoogst van nabij kunnen observeren. En daar is geweldig veel verschil in de kwaliteit van de oliën, die niet uit te drukken is in biologisch, koud geperst, lage aciditeit… maar de versheid van de olijven, het moment van de oogst, geplukt of van de grond geraapt… En dat is niet alleen van toepassing op olijven.

Dat betekent, dat als zo maar liefst 35 -50% van vetten komt, die op hun beurt gepasteuriseerd, gebakken, gebotteld, gehard, of ranzig zijn geworden, dat het wellicht niet overdreven is om te zeggen dat vetten een carcinogene invloed hebben, en dat zeg ik niet zomaar.

Zelfs wanneer iemand nog een volwaardige voeding gebruikt met “vetten, in combinatie met hun drager”, zoals bv avocado, noten, zaden en pitten en andere bronnen van vet, moet er niet te kwistig mee omgesprongen worden. Hoe erg de rauwe voeding ook op mijn sympathie mag rekenen, is het oppassen geblazen om niet in een overvette voeding te belanden, zoals wellicht meer dan de helft van de raw fooders die behalve veel te veel eiwit, 45 – 65% van hun calorieën uit vet nemen. Hoe komen ze daar terecht? Dat is heel voorspelbaar met de huidige trends: veel bladgroenten eten, niet teveel (of helemaal geen fruit, want dat zijn koolhydraten) en gezien je dan toch iets moet eten, zijn het eiwitten en vetten.

Ongeacht wat voor soort vet, teveel eten resulteert in voorspelbare en onmiskenbare gezondheidsproblemen. Van vermoeidheid, slechte teint, candida, bloedsuikerproblemen, verminderde immuunfunctie, slechte bloedsomloop en gecompromitteerde spijsvertering die de weg vrijmaakt voor diabetes type 2 en vrijwel alle degeneratieve ziekten van vandaag.

Als je echt een gezonder, gelukkiger persoon wilt worden, verminder dan het vet voedsel (vooral alle gekookte, gebottelde, gebakken, junkfood bronnen). Verhoog fruit, groenten en gebruik in kleine hoeveelheden avocado’s, noten en zaden.

Sommige mensen willen het berekenen. Om te beginnen, ga ervan uit dat elke gram puur vet je 8 calorieën oplevert. Maak een raming van al je zelf toegevoegde vetten. Doe dit getal x8. Verder, probeer te weten te komen hoeveel verborgen vetten je gebruikt. Fruit en groenten sla je over. Daar zit zeer weinig vet in. Er zijn enkele uitzonderingen zoals bv mango met zijn 2% vet, en ik neem aan dat onder de lezers niet veel durian-eters zijn? Wat blijft er dan over ? In de natuurlijke voeding : meer geconcentreerde voedingsbronnen als noten, zaden en pitten. Dat kan de moeite zijn om die een paar dagen te wegen, gewoon om een idee te hebben. Reken dat deze groep tussen 40 en 55 % vet bevat. Dan ook avocado, die gemakkelijk tekent voor 30 gram vet. Tel alles samen en je weet waar je staat.

Voor mensen die nog vis, vlees en zuivelproducten eten, wat ik niet aanbeveel, komt er een heel stuk bij en mensen die brood eten en dit beleggen met boter of margarine en vet beleg, is het oppassen geblazen.

In feite is de inname van 3-8 %ruw vet , meer dan voldoende, dat alle essentiële vetzuren bevat in de juiste verhoudingen die nodig zijn voor een optimale gezondheid. Wat dat betreft is lijnzaadolie onverbeterbaar. Lees er het boekje “Lijnzaad – Lijnolie” op na en je zult begrijpen waarom.

Maak van vet-arme voeding een principe. Een paar vette maaltijden per week toevoegen tijdens het diner is de gemakkelijkste manier om van rauwe vetten te genieten en toch onder de aanbevolen 10 – 15% max te blijven. Enkele voorbeelden zijn het toevoegen van een kleine avocado aan een saladedressing – of in stukjes in een salade, en hetzelfde voor een klein handje noten en zaden. Elk zuur fruit gemengd met rauw vet is een geweldige dressing, probeer eens paprika, selderij en / of kruiden toe te voegen voor een geweldige smaak. Rauwe soepen en smoothies zijn ook een uitstekende manier om je percentage greens te verhogen en ook van wat rauwe vetten te genieten.

Een eenvoudige rauwe soep kan een sinaasappel zijn, een paar tomaten, wat rode paprika en een hand vol spinazie. Mix ze en laat wat in stukjes achter, dit is echt geweldig en smakelijk na een mooie entree van zuur of half zuur fruit.

Ik denk niet dat het nodig is om je aan te moedigen om méér vetten te eten. Die eet je genoeg. Maar op zijn minst moet je aangemoedigd worden om goede vetten te eten – zo natuurlijk mogelijk – en zo weinig mogelijk verhit. Rauwe ongewijzigde vetten zijn zonder meer veel beter dan gekookte, gebottelde, verwerkte, ‘natuurlijke’ vetbronnen. Alle rauw voedsel in zijn hele rijpe rauwe vorm bevat alle co-factoren die nodig zijn voor een goede spijsvertering en assimilatie en zou het grootste deel, zo niet het volledige dieet voor optimale gezondheid moeten vormen.

Zo hebben we het voorgesteld :

Vorige

Voor meer energie

Volgende

Voedingstekorten

 1. Beste Stefaan,

  Overal hoor ik geruchten over sterfgevallen van het coronavirus.
  Vooral op bv; Xandernieuws hoor je straffe verhalen.
  Denkt u dat het coronavirus door gezonde voeding te voorkomen is?
  mvg – Jonas

  • Beste Jonas, Gezondheid is een complexe aangelegenheid, waarbij alles zijn plaats moet krijgen – ook voeding. Maar er zijn ook andere factoren die iemand kunnen de das omdoen: te weinig slaap, uitputting, mentale overbelasting enz.
   Sterfgevallen door het coronavirus – ik ken er geen… Ik kan er niet over oordelen wie die 250 sterfgevallen in China zijn, aan wat ze gestorven zijn? (uitputting, behandeling, voeding, ouderdom…?)Ik vind het erg hoe dit vergroot weergegeven wordt… Het maakt deel uit van een agenda waar meer gevaccineerd moet worden en waar mensen verder hun vrijheden moeten voor inboeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén