Educatieve non-profit organisatie voor een gezonde en duurzame leefstijl

Voedingstekorten

We horen altijd hoe belangrijk het is om een variatie van voedingsmiddelen te eten, met een ​​breed scala aan vitamines en mineralen, maar pas als we niet genoeg krijgen, realiseren we ons echt de effecten.

Zich zonder reden moe voelen, weinig energie hebben, er bleek uitzien en altijd ziek worden, kunnen allemaal tekenen zijn van bepaalde tekorten aan voedingsstoffen. Niet genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgen, kan op de lange termijn gevolgen hebben voor onze gezondheid.

“Het eten van een goed uitgebalanceerd dieet is essentieel om alle vitamines en mineralen te krijgen die ons lichaam nodig heeft om effectief te functioneren”. “Deze essentiële voedingsstoffen hebben verschillende functies in het lichaam – van het synthetiseren van lichaamsweefsels zoals onze botten en spieren tot het overbrengen van zenuwsignalen door het hele lichaam, als voorlopers voor duizenden enzymen in het lichaam, tot het verwijderen of neutraliseren van afvalproducten van het lichaam. “

Omdat niet alle vitamines en mineralen op natuurlijke wijze in het lichaam worden geproduceerd, benadrukt de hygiënist het belang om ze uit volwaardige voeding te halen.

“Het lichaam heeft veel verschillende vitamines en mineralen (micronutriënten) nodig die cruciaal zijn voor groei, ontwikkeling en het voorkomen van chronische ziekten, en niet alle worden op natuurlijke wijze in het lichaam geproduceerd, dus je moet ze uit je voeding halen.

“De hoeveelheid van elke voedingsstof die je zou moeten consumeren, hangt af van je leeftijd, levensfase, gezondheid (als je een chronische gezondheidstoestand heeft of niet), zwangerschap en borstvoeding, en de hoeveelheid lichamelijke activiteit die je doet en op welke intensiteit en niveau. “

Als we niet genoeg vitamines en mineralen verwerven via voeding, zijn de potentiële risico’s om een ​​tekort aan voedingsstoffen te krijgen verreikend.

“Zonder deze essentiële voedingsstoffen kunnen we niet groeien of niet goed functioneren. Dit is vooral belangrijk in de eerste levensjaren waarin we ons snel ontwikkelen. Een tekort aan voedingsstoffen in deze periode kan bijzonder schadelijk zijn.”

Voedingstekorten kunnen zich op verschillende manieren manifesteren, zowel fysiek als mentaal. We moeten dagelijks verschillende soorten voedsel eten om alles te krijgen wat ons lichaam nodig heeft om ons gezond en gelukkig te houden. “Wanneer micronutriënten niet in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd, kunnen verschillende ongewenste symptomen ontstaan. Dit kunnen problemen zijn met de spijsvertering, huidproblemen, achtergebleven of defecte botgroei, humeur- en geestelijke gezondheidsproblemen en zelfs dementie.”

Met veel rages op het vlak van voeding, waarbij teveel nadruk wordt gelegd op een voedselgroep, bv granen, of vetten of eiwitten… zijn tekorten aan voedingsstoffen geen zeldzaam verschijnsel.

Een voedingstekort treedt op wanneer het lichaam de benodigde hoeveelheid voedingsstoffen niet opneemt. Het kan ook voorkomen bij mensen die kieskeurige eters zijn en niet veel variatie hebben in hun voedselkeuze, of bij mensen die bepaalde voedselgroepen vermijden, of dit nu om persoonlijke redenen of vanwege een specifieke gezondheidstoestand is. Hier hebben we een belangrijk punt : je voeding kan alles bevatten, en toch heb je een tekort. Wat zijn de belemmerende condities voor het opnemen van bepaalde substanties? De waarheid is dat dit een complex kluwen is. Het kan te maken hebben met iemands microbieel evenwicht – met de conditie van de darm, de spijsvertering van boven tot onder, de manier van eten, de voedselcombinaties, de hoeveelheden, bepaalde intoleranties, de conditie van de pancreas, de samenstelling van de spasecreties..

Om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt, raadt men aan om dagelijks verschillende soorten voedsel te eten en niet alleen te vertrouwen op voedingssupplementen. Dat is een goede raad. We moeten de wereld niet op zijn kop zetten door de supplementen op de eerste plaats te zetten en de voeding te verwaarlozen. Nooit zijn supplementen een excuus. Ze zijn letterlijk wat het woord zegt, een aan-vulling. Ze doen datgene waar je, ondanks al je goede zorgen en keuzes, zelf niet toe komt.

“Supplementen zijn een manier om je inname van voedingsstoffen aan te vullen als je worstelt met je dieet of in periodes waarin de eisen worden verhoogd, zoals zwangerschap. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit moet worden gezien als een oplossing voor de korte termijn en niet als een alternatief voor gezond eten. “Er zit zoveel meer in ons voedsel dan alleen vitamines en mineralen, die we elke dag ontdekken. We moeten dagelijks verschillende soorten voedsel eten om alles te krijgen wat ons lichaam nodig heeft om ons gezond en gelukkig te houden.”

Vorige

Minder of meer VET ?

Volgende

Osteoporose

 1. Jonas

  Geachte,

  Ondertussen zijn er al heel wat patienten met het coronavirus; ik vroeg ik mij af of je er iets tegen kan doen.
  Zorgen dat je vit. en mineralenbalans in orde is zal wel iets helpen… denk ik toch.
  Maar kan je zorgen dat je sterk genoeg bestand bent tegen het virus?
  Wat denkt u nu over het virus?

  Is er iets preventief of geneesmiddel (bv; een kruid) dat echt werkt?

  m.v.g Jonas

  • Beste Jonas
   Zink is één maatregel die we kunnen nemen. De komende dagen komen nog vijf extra adviezen, waaronder vitamine D, beperken van mucus vormende voeding; maar ook zorgen dat men voldoende rust heeft. Alles bij elkaar komen we terug uit bij onze acht domeinen uit “Een Nieuwe Start”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén