Elke laatste donderdag van de maand, lees je een nieuw bericht op de Groene Dag-blog.

Hoewel miljoenen mensen problemen met diabetes ondervinden, zijn ze zich er over het algemeen niet van bewust dat hun problemen enorm kunnen worden verlicht door hun voedingswijze aan te passen. Diabetes is de 8e belangrijkste doodsoorzaak, omdat diabetici uiterst kwetsbaar zijn voor arteriosclerose en zeer vatbaar zijn voor hartaanvallen en beroertes. De meeste diabetici eten het standaarddieet dat de meeste andere mensen eten. Als gevolg hiervan ondergaan de meeste van hen gedurende een periode van zeventien jaar die volgt op de ontdekking van hun diabetische aandoening, grote gezondheidsproblemen, waaronder een hartaanval, nierfalen, beroertes en blindheid. In The Lancet, de Britse medische publicatie, rapporteerde Dr. Inder Singh een onderzoek waarin 80 diabetespatiënten werden geplaatst op zeer vetarme diëten – 20 tot 30 gram per dag – en suiker verboden. Tegen de tijd dat zes weken waren verstreken, had meer dan 60% van de patiënten geen insuline meer nodig. Het cijfer steeg uiteindelijk tot 70%, en degenen die achterbleven hadden slechts een klein deel van de insuline nodig die voorheen nodig was. Alle 80 gevallen werden gevolgd gedurende periodes variërend van zes maanden tot meer dan vijf jaar, en het succes van de voedingsverandering werd in de loop van de tijd bevestigd.

Deze kennis is al 48 jaar bekend, maar diabetici zijn over het algemeen niet op de hoogte van deze dieetkwestie, en dit resulteert in veel onnodig lijden, enorme winsten voor de medische en farmaceutische industrie en onnodige vroege dood voor veel mensen. Opzettelijke criminele nalatigheid? Ja. We spreken niet over de zeldzame en zeer ernstige vorm van diabetes die kinderziekte wordt genoemd en die in veel opzichten een andere ziekte is. Het is een situatie waarbij de alvleesklier in gebreke is geraakt en niet genoeg insuline kan maken, of in sommige gevallen helemaal geen insuline.

Diabetes en de aanwezigheid van sporenelementen in de voeding

In 1972 deelde Dr.Walter Metz de Council for Advancement of Science mee dat hij bereid was te wedden dat een meerderheid van diabetes-gevoelige patiënten in twee ziekenhuizen, als ze extra hoeveelheden chroom in hun voeding kregen, beter in staat zouden zijn om hun lichaamsglucose onder controle te houden. Het punt was om een ​​theorie te testen dat chroomgebrek bijdroeg aan de aandoening. Het werk van Dr. Metz is nooit betwist. Chroom is blijkbaar een van de sporenmineralen, samen met zink, dat essentieel is voor de goede werking van insuline in het lichaam. Volgens Kühnau en Von Holt is zink noodzakelijk voor de binding van insuline aan de eilandjes van Langrahans in de pancreas – binding die nodig is voor de functionele en morfologische intergriteit van B-cellen. In de geavanceerde verhandeling over mineraal metabolisme, vestigen C.L. Comar en Felix Bronner ook de aandacht op de zink-insuline-relatie. Kobalt en selenium kunnen ook betrokken zijn, omdat ze in concentratie variëren met zowel glucose- als insulinetoediening, volgens Dr. D.Behne, van het Berlijnse Hahn-Meitner Instituut. Het klinische belang van dergelijke bevindingen werd onderstreept in een artikel over juveniele diabetes in het aprilnummer van Nutrition Today van april 1971, waarin werd gesuggereerd dat het metabolisme van sporenelementen zoals chroom en zink kan worden gewijzigd bij mensen met deze aandoening. Aangezien de twijfelachtige praktijk van het raffineren van tarwebloem leidt tot een duidelijk verlies van dergelijke sporenelementen, is dit een gebied dat moet worden aangepakt. Beide sporenelementen zijn verkrijgbaar in een plantaardig dieet.

Andere degeneratieve aandoeningen die worden beïnvloed door verandering in het dieet.

Eliminatie van suiker, vlees, eieren, zuivelproducten en vetten in het dieet, plus de opname van vezels en de opname van meer vegetarische voeding, kan ten minste de volgende voorwaarden verbeteren: hypoglykemie, multiple sclerose, Zweren, constipatie en darmproblemen, obesitas, artritis, galstenen, hypertensie, bloedarmoede, astma en salmonellose.

Hoewel wordt gesteld dat tekorten aan chroom niet voorkomen, is meer aandacht voor chroom toch aangewezen voor volgende symptomen van een tekort aan chroom:

 • slechte bloedglucoseregeling
 • verzwakte botten en verlies van botmassa
 • verminderde energie, algemeen gevoel van malaise
 • diverse signalen van huidproblemen
 • hoger risico op hoog cholesterol en hartcomplicaties
 • verminderde concentratie – slecht geheugen
 • achteruit gaande gezondheid van de ogen
 • verandering in eetlust en gewicht
 • problemen in groei en ontwikkeling
 • vertraagde wondgenezing
 • Er zijn veel voedingsmiddelen met chroom, maar deze hebben gewoonlijk niet meer dan 1 of 2 microgram per portie. In graanproducten kunnen hogere gehaltes voorkomen.
 • Biergist bevat het meeste chroom en wellicht is het gebruik van biergist als voedingssupplement om deze reden zo populair geweest. Andere voedingsmiddelen met een hoog chroomgehalte zijn eierdooiers en uien.
 • Andere voedingsmiddelen die chroom bevatten zijn appels, sinaasappels en druiven, bananen, volkoren rijst, peulvruchten, paddenstoelen, groenten zoals alfalfa, wortelen, broccoli, paprika, aardappelen, Romeinse sla, spinazie en rijpe tomaten, en tarwekiemen.

Chroom maakt deel uit van de glucosetolerantiefactor (GTF) en verhoogt de glucosetolerantie door ondersteuning van de insulinewerking. Daarnaast verbetert chroom de verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol in het bloed. Voldoende chroom kan van belang zijn om de vetopslag in het lichaam onder controle te houden. Voeding rijk aan industriële (vrije) suikers verhoogt de uitscheiding van chroom.

De behoefte aan chroom situeert zich tussen 20 en 40 microgram per dag. In onze nieuwe editie van Natuur en Gezondheid, gaan we dieper in op de betekenis van dit micromineraal.