Eén van de vragen die we recent kregen was: In welke volgorde zou je je voeding moeten eten ?

Vroeger dachten hygiënisten dat het nodig was om eerst het minst geconcentreerde voedsel en als laatste het meest geconcentreerde voedsel te eten. De reden hiervoor was dat het beter was om het niet te mengen; en om de maag de kans te geven om het sappigere voedsel eerst te laten draineren. Er is echter aangetoond dat voedsel niet in lagen in de maag blijft en dat de pylorusklep niet bij elke peristaltische golf opengaat, zodat wel degelijk voedsel in de maag wordt gemengd, zelfs als je als laatste het meest geconcentreerde voedsel eet. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je eerst wat zuur fruit eet. De pylorusklep blijft vijftien minuten na het begin van een maaltijd gesloten en begint dan te openen en geeft een klein beetje voedsel door aan de twaalfvingerige darm. Elke keer dat de maag samentrekt, wordt het voedsel naar voren geduwd in de richting van de pylorus (het onderste uiteinde van de maag). Aangezien de klep slechts af en toe opengaat en niet bij elke peristaltische golf , wordt het voedsel naar een gesloten klep geduwd. Het voedsel kan bij de klep niet uit de maag komen, dus stroomt het terug naar het bovenste uiteinde van de maag, waarbij het zich grondig mengt met het voedsel dat het laatst is gegeten. Zelfs als er wat voedsel uit de pylorus stroomt, wanneer die wordt geopend, wordt slechts een kleine hoeveelheid geëvacueerd en wordt de rest terug geduwd om grondig te worden gemengd met de inhoud in de maag.

Eet je voedsel in de juiste combinaties en je hoeft je geen zorgen te maken over de volgorde waarin je het eet. Voedsel wordt in de maag gemengd, ongeacht de volgorde van eten.

Het is echter verstandig om te onthouden dat je je voedsel goed en afzonderlijk moet kauwen. Dat wil zeggen, gebruik geen tomaat of sla om noten te hydrateren om ze naar beneden te krijgen. Kauw je noten goed, en afzonderlijk; slik ze in. Tussen de happen noten door mag je wat salade eten. Gebruik nooit het vocht van het minder geconcentreerde voedsel om noten of ander geconcentreerd voedsel vloeibaar te maken. De speekselklieren zullen voor dit doel voldoende vocht van de juiste soort afscheiden en je voedsel zal beter worden verteerd.
Soms is het verstandig om bij het eten van drie vruchten bij één maaltijd eerst het minst zoete fruit te eten, anders is het laatste deel van de maaltijd minder lekker. Als je bijvoorbeeld eerst dadels eet en dan abrikozen neemt, die minder zoet zijn, zul je er misschien niet zo van genieten na de zeer zoete smaak van gedroogd fruit. Daar kan het advies zeker nuttig zijn om eerst vers fruit te eten, en pas nadien het meer geconcentreerde zoete fruit.

Als het gaat om maaltijd planning, was het advies van Dr Shelton om eiwitten als laatste maaltijd van de dag te eten. Dat kan tegendraads lijken omdat de meesten hun eiwitrijke maaltijd ’s morgens eten. Shelton’s verklaring was dat daardoor de eiwitten lange tijd de kans krijgen om te verteren – zonder gestoord te worden door een te snel volgende nieuwe maaltijd.

Van waar het advies om meloenen afzonderlijk te eten ?

Meloenen kunnen het beste alleen worden ingenomen omdat de suiker en andere voedingsstoffen in een minder stabiele vorm zijn dan de voedingsstoffen van ander fruit. De combinatie met fruit is eigenlijk nog de minste moeilijkheid, maar andere combinaties met meloen zijn niet aanbevolen. Als meloen in de maag wordt opgehouden in afwachting van de vertering van ander voedsel, zal het ontbinden (fermenteren) en maagklachten veroorzaken. Watermeloen eten met noten bv kan een lastige job zijn voor je spijsvertering.
Men mag geen watermeloen gebruiken met meer geconcentreerde vruchten (dadels of andere gedroogde vruchten). Hoe geconcentreerder het voedsel is, hoe langer het duurt om het uit de maag te stuwen, en als de meloen in de maag wordt gemengd met gedroogd fruit, zal het langer in de maag worden gehouden. Watermeloen moet net zo snel uit de maag worden verwijderd als wanneer het alleen wordt gegeten. Als het wordt gegeten met voedsel dat de evacuatietijd uit de maag vertraagt, zal het in de maag fermenteren en problemen veroorzaken.

Kunnen de pitten van watermeloen worden gegeten ?

Watermeloenzaden kunnen indien gewenst worden bewaard en gegeten. Er zit wat voedingsstof in de harde pel, maar de pel zelf is samengesteld uit onverteerbare cellulose, en ik denk niet dat het verstandig is om zoveel cellulose te consumeren. In de wilde natuur zouden dieren normaal gesproken niet proberen iets zo hard en onverteerbaar te kauwen. Primaten eten de vruchten en spugen de harde zaden uit. De mens heeft helaas het vermogen om voedsel te analyseren in al zijn laboratoria, en ontdekte ook voedingsstoffen in het zaad, en als gevolg daarvan probeert hij het zaad te eten, waarbij hij vergeet dat het grootste deel van het watermeloenzaad onverteerbaar is en mogelijk alleen dient om de bekleding van het maag-darmkanaal te irriteren. Ik hoor zelfs dat sommigen avocado-pitten eten “omdat ze zo voedzaam zijn”. Maak de analyse van de bast van sommige bomen of struiken, en je zult daar ongetwijfeld ook nog wat in vinden… 🙂

Tussen haakjes is watermeloen een fantastische vrucht !