De zorg voor gezondheid, is de eenvoud zelf – tenzij je het moeilijk hebt gemaakt.

Zowat alles wat over gezondheid is geschreven of gepropageerd, maakt het tot iets mysterieus en ingewikkelds. Het lijkt alsof je een expert moet zijn om een beslissing te nemen over wat je eet of hoe je leeft en dat je zeker niet op eigen initiatief zo’n “gewaagd experiment” mag aanvatten… Het was dikwijls een onderwerp van gesprek… “of je daarmee niets riskeert”, of het veilig is, of je geen tekorten zult krijgen… Het is waar, we hebben al zoveel gehoord, zoveel verwarrende ideeën uit de orthodoxe geneeskunde, die voor velen de zekere toevlucht is, want dat is wetenschappelijk…? Maar er is ook heel wat te zeggen over de homeopathie – niet over haar principe en mogelijkheden – maar als ze voorbijgaat aan oorzaken en gevolgen, of over de geldende diëtetiek, die duidelijk andere normen hanteert dan wat je als natuurlijk kunt ervaren. De onverzettelijkheid om iets aan het systeem te veranderen – zelfs al weet men dat sommige principes achterhaald of onjuist zijn, is iets wat tegen de borst steekt. Natuurlijk bedoelen veel mensen het goed, maar ze zijn erop getraind dat het de waarheid is, en stellen geen vragen meer. Dat is een gevaarlijke positie. Ook alle andere therapieën verwarren ons. De gezondheidsvoedingsindustrie is op een bepaalde manier net zo slecht als medicijnen, omdat het mensen laat geloven dat je met in flessen of dozen verpakt voedsel of supplementen wonderen kunt verrichten. Er wordt niet verwezen naar fruit en groenten. Neem je supplementen en je superfoods. Dat is voldoende.

Het lichaam schreeuwt om met rust te worden gelaten, om de achterstand op te heffen die nodig is voor het herstel van het misbruik waaraan het van ’s morgens tot ’s avonds is overgeleverd. De toevoeging van onnatuurlijk voedsel en andere schadelijke stoffen, om het een beetje te stimuleren of aan te zwengelen, in de hoop dat we ons toch een beetje moeten versterken, is een hindernis, in plaats van een hulp.

De schoonheid en doeltreffendheid van de ontspanning is gebaseerd op eenvoudige principes, maar de boeken en tijdschriften over dit onderwerp maken er iets mysterieus en ingewikkeld van: je moet speciale oefeningen doen, je moet een pelgrimstocht maken naar verre landen, je moet je speciaal uitstrekken op geavanceerde manieren, en in speciale standen. Je moet je kunnen afzonderen en helemaal opgelost worden in het niets… De echte sleutel voor een ontspannen leven, is wat je achter de schermen doet, zoals natuurlijk voedsel eten en alleen eten als je echt honger hebt nadat de interne vliezen goed zijn schoongemaakt. En als je er dan in slaagt om een beetje ordentelijk te leven, alles zijn tijd en plaats te geven, dan kan je jezelf wel feliciteren.

Tony Officer raakte in zijn boek Why Grow Old? de simpele waarheid aan die deel uitmaakt van de ontspanning-methodiek, maar die in geen enkele beschrijving of tekst over ontspanning is te lezen. De auteur schreef dat wat er de volgende ochtend in het spijsverteringskanaal achterblijft van het eten giftig afval is, en het beste kan worden weggespoeld. Hij raadde aan om in de voormiddag zes glazen water te drinken. Zijn systeem zou perfect zijn als hij ook zou zeggen dat we eenvoudig in plaats van water te drinken, smakelijk voedsel van bomen en planten moeten eten en het te halen uit sappige vruchten. Die zes glazen water kan je ook krijgen door bv een kilo watermeloen te eten of andere vruchten.

De grootste erfenis die de oude wereld de moderne mens heeft geschonken, is het waardevolle advies om ons via alle kanalen (6) het lichaam te reinigen. De dagelijkse praktijk om alle openingen van het lichaam vrij te maken, is onvolprezen. Niets zorgt ervoor dat we ons fysiek en mentaal meer in harmonie voelen met het leven, dan een schone binnenkant.

Deze waarheid is overduidelijk gemaakt in Theos Bernard’s boek “Yoga Gave Me Superior Health” (oorspronkelijk getiteld “Heaven Lies Within Us”) op pagina 40. In zekere zin wijzen zijn ervaringen op de denkfouten van wat ons huidige gezondheidsbewustzijn leert – dat een speciaal voedsel of supplement je wereld zal veranderen, alsof gezondheid, vitaliteit, zonneschijn, rust en beweging kunnen worden opgesloten in een fles, pil, verpakking of spuit. Bovendien, als we Natuurlijke Gezondheid naar zijn uiteindelijke betekenis brengen, leren we hetzelfde: als we willen genieten van een goede gezondheid en een lange levensduur, moeten we het lichaam helpen alles te verwijderen wat giftig of onbruikbaar is. De sleutel draait dan weer om uitscheiding en eliminatie. Er zijn duizenden boeken over gezondheid en aanverwante onderwerpen, maar als ze deze eenvoudige waarheid niet onderwijzen, wat leren ze dan eigenlijk?

Als eender wie zich gedurende lange tijd aan een eliminatieprogramma onderwerpt, zal hij geschokt zijn door de hoeveelheid opgeslagen slijm die wordt losgemaakt en verwijderd uit de zes meter darmen en de gevoelige bronchiën van de longen. Terwijl men het principe van ontgifting ontdekt, zal men begrijpen waarom geen enkele pil, speciaal voedsel of rek- of strek oefeningen de grote dikke, zoute, giftige ophopingen die het lichaam vervuilen, kunnen verwijderen.

Een goede gezondheid is het gevolg van het op peil houden van de chemie van het bloed, wat alleen door een zuivere darm kan worden gegarandeerd. Daarom, ongeacht hoe lang we hebben getraind en gezweet of hoeveel vloeistof we hebben gedronken, onze gezondheid is slechts zo goed als de volgende maaltijd die we eten. De kleverige, slijmerige en giftige stoffen die in zetmeel, zuivelproducten en dierlijk voedsel zitten, zullen in korte tijd al de uren van fysieke en/of mentale inspanning neutraliseren. Doe dan maar je best om je gezondheid te verzorgen met sport, ontspanning en andere methodes… Zoals Bernard schrijft: “Onintelligente inspanningen zijn zinloos.” Het is dweilen met de kraan open…

Maar ben je het moe om al je inspanningen verloren te laten gaan? Dan hebben we voor jou een hele bibliotheek met gezondheidsinformatie die je nergens vindt.

Dit is meteen mijn laatste artikel voor Groene Dag. Groene Dag was voor mij een dankbaar en gezegend project, dat me heeft toegelaten om de genezende krachten van de natuur te leren kennen en dit te delen met duizenden bezoekers en studenten. Ik dank de lezers, de deelnemers, al diegenen die ons hebben geholpen met raad en daad, en niet in het minst onze bestuursleden die het mogelijk maakten om er 37 jaar lang mijn werk van te maken. Groene Dag wordt binnen korte tijd ontbonden. Via deze weg zal je op de hoogte gehouden worden van het vervolg. Ik (Stefaan) ben nu anderhalf jaar bezig met mijn persoonlijke Blog op www.natur-el.org waar elke week (of als de omstandigheden het vragen, vaker) een nieuw artikel wordt toegevoegd.