Beweging houdt je gezond!

Hoe werkt het?

Als je dagelijks 20 minuten stevig wandelt, ervaar je vele gezondheidsvoordelen. Het gaat erom dat je hartslag iets verhoogt, maar niet dat je jezelf uitput. Beweeg licht en los. Een eeuw geleden kregen we nog genoeg lichaamsbeweging door ons wandelend te verplaatsen en door te werken in de groentetuin of het huishouden of fysieke arbeid te leveren. Nu brengen we een groot deel van ons leven zittend achter een beeldscherm of in een auto door. Begin met kleine veranderingen en kies voor sportievere vervoersmiddelen waar mogelijk. Deze zorgen ook nog eens voor minder uitlaatgassen en dus frissere lucht en minder klimaatverandering.

Testimonials

Inge (50) Ik voelde me moe en depressief, zeker in de wintermaanden. Toen kreeg ik het advies om te gaan wandelen elke dag. Het koste me best wel tijd om steeds de motivatie te vinden, elke dag. Ik ben gaan fotograferen. Gewoon wat ik tegenkwam. Een stevige wandeling en kiekjes maken. Het klinkt simpel, maar het werkt. Ik voelde minder moe en ook minder down. Het ontspant mijn hoofd en geeft me meer lucht. 

Wat is er wetenschappelijk bekend?

Als je beweegt, worden je longen sterker en wordt je lichaam beter van zuurstof voorzien. Je bloedsomloop wordt gestimuleerd en zorgt voor een betere zuurstoftoevoer naar je hart, hersenen, spieren en organen. Ons lichaam tankt 10 keer meer zuurstof in beweging dan in rusttoestand. Door te sporten worden 50 keer meer capillaire bloedvaten geopend dan in rust. Hierdoor worden ook afvalstoffen (CO2 en andere natuurlijke toxines) beter afgevoerd. Ten slotte produceert je lichaam ook gelukshormonen (endorfines) als je beweegt  en zorgt beweging voor een diepere slaap.

Beweging is de lymfepomp
Ons lichaam heeft 2 circulaire systemen. Het bloedvatenstelsel met het hart als pomp en het lymfevatenstelsel zonder pomp. Terwijl het bloed de voedingsstoffen aanvoert, neemt het lymfesysteem vooral de afvalstoffen mee. Omdat het geen pomp heeft, kan het lymfesysteem enkel afvalstoffen afvoeren als je beweegt. Niet bewegen maakt dat de afvalstoffen zich ophopen en kan ook het lymfesysteem laten verstoppen. Denk maar aan dikke benen als je te lang hebt gezeten.

Voordelen van bewegen bij ziektes. 
Van bewegen is bewezen dat het helpt bij het afvoeren van afvalstoffen uit de nieren, hart- en vaatziekten, astma en longziekten. Als je regelmatig beweegt, heb je minder kans op hoge bloeddruk. Al is de kans op hoge bloeddruk ook afhankelijk van wat je eet.

Fruit is ideaal voor sporters. 
Fruit is de ideale aanvulling van energie bij duursporters. Een banaan, dadel of vijg zijn powervoeding. Ook citroen toevoegen aan je waterfles is goed om je prestatie te verhogen terwijl je je minder hoeft in te spannen. Raw vegan food is een goede optie in voeding voor tijdens het sporten. De spieren hebben geen last van de overtollige eiwitten en vetten die in de cellen gaan zitten en nemen suikers uit de bloedbaan sneller op. Er is een snellere herstelperiode na het sporten en geen dip bij het aanvullen van de koolhydraten. Zo loopt een Deense sportvrouw 24 uur lange wedstrijden op alleen fruit en water.

Wat kun je zelf doen?

Dagelijks een stevige wandeling maken is het beste waar je mee kan beginnen. Een wandelpartner kan helpen om er de motivatie voor te vinden. Het makkelijkste is om beweging te integreren in je dagelijkse leven. Kies ervoor om fietsend of wandelend boodschappen te doen, wat vaker de trap te nemen en even dat ommetje extra te maken. Wil je opbouwen? Gebruik dan de 30%-regel uit de revalidatie. Kijk wat je op dit moment maximaal kan zonder je te forceren. Neem daar 30 % van als startniveau voor de dagelijkse inspanning en bouw op met kleine stapjes. Hier geldt dat het gaat om een leefstijl met beweging en geen wedstrijd waarbij je na de finish weer niets gaat doen.

Waar vind je meer informatie?

Bewegen is een van de 8 pijlers voor gezond leven. Over de andere pijlers kan je meer lezen bij preventieve gezondheid. 

  1. Beweging
  2. Zonlicht 
  3. Matigheid
  4. Rust
  5. Zuivere lucht
  6. Een goed voedingsschema (bij natuurlijke voeding)
  7. Zuiver water
  8. Vertrouwen / zingeving/ positieve gedachten