Recepten voor elke dag 

Hier geven we enkele voorbeeld recepten ter inspiratie. Dit is niet zomaar op iedereen toepasbaar, want iederen werkt anders. Zeker als je last hebt van ziektebeelden, kan je je voeding hierop instellen. Verdiep je dus zeker voldoende in de achterliggende materie of plan een waardevolle begeleiding in met de ervaren coaches als je je voedingspatroon wil aanpassen.

Wat eet je voor ontbijt?

Een groen sapje is een ideaal begin van de dag. Het helpt om de afvalstoffen van de spijsvertering uit je lichaam te verwijderen en vult nutrienten en mineralen aan. Gebruik bij voorkeur een slowjuicer zodat de nutrienten niet te lang blootstaan aan zuurstof. Dit verminderd de oxidatie van de voedingsstoffen. Door het uitzeven van de vezels is het snel verteerbaar en wordt het snel opgenomen. 

Bleekselderijsap

Ingredienten:
1 bos bleekselderij
Werkwijze:
Snij de bleekselderij desgewenst in stukken en doe ze door de slowjuicer. Eventueel kun je de bleekselderij in een hoge snelheids blender tot pulp malen en door een notenmelk zak persen. 

Alternatieven:
Gebruik 1 komkommer. Of een halve komkommer met een hand verse blad spinazie. Eventueel kun je ook een groene cocktail nemen van vers tarwegras, gerstegraspoeder, chorella of morengablad. 

Fruit kan een aanvullend tweede deel vormen van je ontbijt. Alle verse fruitsoorten zijn goed. Probeer het bij 1 of 2 soort te houden. Dus meloen, appelsienen, ananas of bosbessen. Je spijsvertering houdt van simpel. Probeer meloenen zoveel mogelijk alleen te eten. Deze verteren heel snel en samen met anderen zou het weleens kunnen ophopen in je maag. Eet ook pas als je honger krijgt. Dit kan evengoed pas om 11 of 12 uur zijn. 

Heerlijke schaal met fruit!

Wat eet je voor lunch?

Met de lunch heb je twee keuzes. Je kan nog meer fruit eten of een groentemaaltijd. Kies je voor gekookt eten, dan is de middag geschikt om zetmeel te eten zoals zoete aardappel, aardappel of volle granen. Probeer wel om zoveel mogelijk groente te verwerken in je lunch. Streef ernaar om in elk geval voldoende maar niet te veel calorieën binnen te krijgen. Dit verschilt per persoon. Heb je trek, eet dan meer verse groene groenten zoals komkommer, tomaat, witloof of wortel. 

Gevulde zoeteaardappel

Gevulde zoete aardappel

(het is mogelijk om dit recept van te voren klaar te maken)
ingredienten:
1 grote zoete aardappel gestoomd voor 20-30 minuten
3 handen spinazie grof gehakt
halve venkelknol in blokjes gesneden
1 eetlepel pijnboompitten of amandelen gehakt
Grote salade met botersla, witloof, tomaat en komkommer.

Werkwijze:
Stoom de aardappel in 35-45 minuten in een stoompan met schil er nog omheen. 
Smoor de venkelblokjes in een scheutje water in een grote pan op een laag pitje voor minimaal 5 minuten tot ze een beetje zacht worden. Voeg de spinazie toe en laat het slinken door het om te roeren. Voeg kruiden toe zoals zoutloze bouillon of oregano en paprikapoeder naar smaak. 
Haal de zoete aardappel uit de stoompan als deze gaar is. Snij het voor de helft in en breek de opening wat open zodat de spinazie venkel vulling erin kan. Serveer het op de groene salade.

Salade met tahinidressing

Salade met tahinidressing

Ingredienten:
1 krop sla
250 gram kerstomaatjes
1 wortel geraspt of in julienne
50 gram fijngesneden bloemkool
1 rode paprika in blokjes
5 radijsjes
1 eetlepel tahini
1 appelsien geperst

Werkwijze:
Roer de tahini met de appelsiensap door elkaar. Was en snij alles voor de salade. Serveer het in een mooie schaal en schenk de dressing erover heen. 

Wat eet je als diner?

Hier kun je ook weer een tweedeling maken. Wil je gekookt of rauw eten?

De soep voordat de bonen erin gingen.

Stevige bonensoep met zadencrackers

Ingrediënten:
1 pot bonen (250gram) alle soorten zijn goed. Linzen geven een lekkere nootachtige smaak. Eventueel kun je de bonen ook zelf weken en koken. 
1 potje tomatenpuree
1 ui of een halve venkelknol
1 flinke wortel in blokjes
4 stengels bleekselderij in blokjes
2 rode paprika in blokjes
1 theelepel Himalaya zout
1 eetlepel zoutloze bouillon
1 theelepel kokosolie
0,5 liter water

Werkwijze:
Smoor in de kokosolie de ui of venkelknol tot ze glazig worden. Voeg daarna de wortel, bleekselderij toe samen met het zout, bouillon en eventueel extra groene kruiden. Als ze beetgaar zijn, voeg ook paprika toe samen met tomatenpuree en het water. Laat het op een zacht pitje nog 5 minuten doorkoken. Voeg als laatste de bonen toe. Serveer het met een zadenkracker belegd met bijvoorbeeld avocado of een cashewkaas. 

salade met avocadodressing

Salade met avocadopasta. 

Ingrediënten
1 courgette in lange slierten gesneden met een jullienne snijder
1 rode puntpaprika in lange dunne reepjes gesneden
1 winterwortel in lange slierten gesneden
2 stronkjes witloof in de lengte in slierten gesneden
1 rijpe avocado
0,5 limoen geperst
Halve koolrabi of midden van de courgette
3 zongedroogde tomaat fijngesneden geweekt
Verse koriander of basilicum
Eventueel knoflookpoeder, uienpoeder of zout toevoegen. 

Werkwijze:
Voeg de courgette, paprika, wortel, witloof en zongedroogde tomaat toe aan een grote schaal. Blend de avocado met de koolrabi of wit van de courgette die je over hebt van de slierten samen met het limoensap en eventueel wat water. Voeg eventueel de kruiden toe. Schenk de avocado dressing over de pasta-slierten en garneer met verse koriander of basilicum. 

Waar vind je meer informatie? 

Kijk voor meer inspiratie op bij onze praktische workshops.