De Groene Dag

Educatieve non-profit organisatie voor een gezonde en duurzame leefstijl

Zero waste voedsel inkopen doen

INTRO: Voor mij zijn gezondheid en duurzaamheid onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met onze voedsel keuzes hebben we niet alleen een impact op onszelf maar ook op de natuur rondom ons. ‘Het natuurlijke zo natuurlijk mogelijk’ is niet alleen toe te passen op voeding. Want alle keuzes die we dagelijks maken, hebben een impact op de planeet. Vandaar deze nieuwe rubriek over duurzaamheid om hierover te informeren en het gesprek erover te openen.

Waarom? Om toch bij duurzame voeding te starten, volgen hierbij enkele tips voor zero-waste inkopen, of toch tips om onnodige verpakkingen proberen te vermijden. Waarom is het belangrijk om hierover na te denken? De productie van elk verpakkingsmateriaal vergt niet alleen energie en hulpbronnen om te vervaardigen maar het is ook grotendeels een onnodig product dat we meteen weggooien. Dat is een jammerlijke levensloop voor iets zoals plastic, waar fossiele brandstoffen voor nodig waren of papier waar bomen voor gekapt werden. Bovendien is weggooien (of liever goed gesorteerd inleveren bij de recyclage diensten van je stad of gemeente) een arbeids- en energie intensief proces. Daarbij komt dat niet alles ingezameld kan worden en niet alle ingezamelde afval gerecycled kan worden. Gelukkig kan je makkelijk je afval productie verminderen! Hierbij voor de aankoop van voeding een aantal makkelijke tips.

1. Herbruikbare zakjes Je kan ze zelf maken, uit bv. een oud stuk stof, oude zakjes hergebruiken of je kan ze ook op heel veel plaatsen kopen. Het idee is heel eenvoudig, namelijk je eigen (stoffen) zakje gebruiken waar je anders papieren zakjes voor zou gebruiken zoals bv. voor fruit en groenten. Zelfs minder voor de hand liggende items zoals dadels kan je in een biowinkel vaak los vinden. De vuile zakjes gaan na gebruik gewoon mee met de was en zijn daarom bij voorkeur uit een natuurlijk materiaal zoals katoen. Zo komen tijdens het wassen geen micro-plastics los in het waswater. Naast zakjes kan je natuurlijk ook herbruikbare bakjes meenemen, zeker voor vloeibare of meer breekbare items zoals crackers.

Herbruikbare zakjes in actie, bij de BEO versmarkt in Gent

2. Van markt en zero waste walhalla tot online gemak: Waar kan met je met je afvalvrije zakjes en bakjes terecht? Een bezoek aan de markt kan al heel veel bieden, niet alleen losse groenten en fruit maar ook vaak gedroogd fruit en noten. Als je belang hecht aan biologische, fairtrade producten of bv. ongebrande en ongezouten noten vraag het na bij de marktkramer. Naast de warenmarkt is het ook de moeite waard om een lokaal initiatief te zoeken waarbij je groenten en fruit rechtstreeks bij de boer kan kopen, dan is het niet alleen korte keten maar ook vaak heerlijk vers. Boerderij winkels zijn handig en het boerenenburen platform bundelt ook initiatieven (BE NL). Als je geluk hebt, is er zelfs een Verpakkingsvrije winkel bij jou in de buurt waar ze naast groenten en fruit, ook zero waste snufjes, droogwaren zoals thee en soms zelf rauwe vegan goodies aanbieden. Zo heb je heerlijke raw vegan crackers en granola van Julie’s lifestyle bij verpakkingsvrije winkel OHNE in Gent, Zwalm, Aalst, Nevele en Ternat. Zero waste Nederland biedt naast heel veel tips ook een heel mooie overzichts kaart van alle winkels. Daarnaast kan je zelfs in Google zoeken op verpakkingsvrije of bulk winkel en je zal versteld staan. In de Ardennen waren er zelf enkele te vinden in de kleinste dorpen. Mocht je toch geen opties vinden in de buurt dan kan je in Nederland ook verpakkingsvrije boodschappen aan huis laten leveren, neem maar eens een kijkje op de webshop van Pieter pot.

3. Probeer het, meestal kan het gewoon. Bovenstaande voorbeelden zijn vaak gespecialiseerde winkels maar uit ervaring kan je bijna overal terecht! Mocht het je toch nog even moed kosten om die stoute (afval-bestrijdende) schoenen aan te trekken dan kan je ook kijken of die handelaar ervoor open staat zoals de “Mij pak je niet in” locaties (BE) of de locaties met een “neem gerust je eigen verpakking mee” (NL) sticker. Natuurlijk zijn er veel meer lokale tips dan wat gevat kan worden op een kaart, dus sluit je aan bij een lokale groep op volg een inpsiratie op sociale media. Mocht je veel tips willen voor een bepaalde stad, schrijf je dan in voor een zero waste walking tour. Zaterdag 10 Oktober hebben wij er eentje gegeven in Wageningen.

Zo vond ik bijvoorbeeld door de sticker een fantastische plek om de hoek waar ik alle kruiden en thee kan bijvullen, nooit meer van die kleine flesjes of plastic zakjes want ze hebben echt alle kruiden(mixen) die je kan bedenken en zelfs natriumbicarbonaat.

4. Bulk aankopen, hoe groter de hoeveelheid hoe beter: Als je voor iets geen verpakkingsvrije alternatieven kan vinden dan kan je altijd een grootverpakking aankopen zoals een 5kg verpakking van lijnzaad in de plaats van telkens een klein plastic zakje van 250gram. Overkijk je niet, want teveel eten kopen en daarna weg moeten gooien, heeft ook geen zin. Met enkele goede voorraad potten kom je een heel eind. Hiervoor kan je de oude bokalen die goed afsluitbaar zijn hergebruiken na een grondige schoonmaakbeurt. Want kleine motjes in keuken of opslagruimte zijn natuurlijk verzot op zo’n grote hoeveelheden lekkers. Als je bulk wil delen met buren/vrienden/familie dan kan je ook een bestelling plaatsen rechstreeks bij de groothandel. Dan krijg je de hoeveelheden aan huis geleverd en verdeel je ze zelf uit, tools zoals Bioclub en Voko kunnen dat faciliteren. Dat spaart niet alleen verpakking en transport uit maar is ook vaak goedkoper. Er zijn heel wat opties via voedselcooperaties in Belgie en Nederland.

5. Een voorbereide consument is er twee waard: Ik heb naast de groentenzakjes altijd een paar essentials mee. Zoals mijn salade/smoothie/fruit… box, eigenlijk past er vanalles in. Daarnaast heb ik ook altijd een herbruikbare fles mee met water of thee, een besteksetje met chopsticks en een scherp schilmesje. Bespaart niet alleen afval maar komt echt heel vaak van pas als ik dan toch net zin krijg in een stuk fruit maar het liever in stukken snij. Op reis voeg ik aan de set ook een spirelli slicer aan toe om makkelijk noodles te kunnen maken van bijvoorbeeld courgette.

Koop jij soms al verpakkingsvrij of ben je geinspireerd door deze post? Vul gerust aan met jullie tips! Ik ben erg benieuwd, laat ons in de reacties weten mocht je een bepaald product niet vinden dan kunnen we tips uitwisselen. Deel ook gerust verder vragen over een duurzame en gezonde leefstijl, wie weet gaan we ermee aan de slag in een volgende blog.

Een eerste workshop… in NL


Na maanden achter de schermen, komen we aftastend met een eerste activiteit, want hoe begin je met een nieuwe vereniging? Met een nieuw team? Daarbij treden we in de voetsporen van 2 bijzondere mensen met 38 jaar ervaring. Dat is niet niks. We hebben dan ook besloten om de tijd te nemen en alle mogelijkheden op ons in te laten werken om zo de toekomst vorm te geven. We zijn gestart met het inventariseren van alle kennis, boeken en materialen die er zijn. En wat blijkt? De informatie over natuurlijke hygiene en gezonde voeding blijft actueel. Daarom kijken we de bestaande degelijke informatie toegankelijk kunnen maken en in een nieuw jasje kunnen gieten. Hierbij willen we nog steeds de toegang tot de brochures en boeken blijven voorzien, geprint (waar nog vooradig) en digitaal. Ook de informatie op de website blijft beschikbaar en wordt waar mogelijk aangevuld. We willen met de nieuwe vzw De Groene Dag educatie voorzien over een gezonde en duurzame leefstijl op basis van wetenschappelijke inzichten en dit hoofdzakelijk voor het Nederlandse en Vlaamse taalgebied.

Deze herfst werken we de plannen verder uit en volgt hier op de website en naar de huidige leden een update. Bij het uitwerken van de toekomst plannen kunnen we nog steeds op de goede raad van Stefaan en Riet rekenen, waarvoor we heel dankbaar zijn. Het is tenslotte een eer om hun levenswerk te mogen verder zetten.

We kijken uit naar de workshop in Nederland! Wil jij ook een steentje bijdragen aan De Groene Dag? Heb je een idee voor een activiteit in België of in Nederland. Wil je graag een lezing over een bepaald onderwerp? Heb je behoefte om je theoretische kennis bij te schaven of praktijkkennis op te doen? Neem dan contact op met ons. Dat kan via het contactformulier van de website.


Heerlijk vitaal water met fruit en kruiden

Blijf op de hoogte van de plannen, registreer je om de blog via email te ontvangen

[jetpack_subscription_form subscribe_placeholder=”Email Address” show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”true” submit_button_text=”Sign up” custom_text_button_color=”#ffffff” custom_font_size=”16″ custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”has-text-color has-background-color has-background has-vivid-green-cyan-background-color” email_field_classes=”” show_only_email_and_button=”true”]

Groen en enthousiast

Vandaag is de laatste dag voor het oude Groene Dag team. Na onze ontbindingsvergadering nemen we (Stefaan, Riet, Geertjen, Marie-Paule, Magda en Wilfried) officieel afscheid van een project dat ons allen dierbaar is en is geweest. Maar het stelt ons gerust dat dit unieke werk nu in goede handen is. De eerste vier paar handen heb je al leren kennen; dit zijn er nog vier. Wel lieve jonge mensen, ik hoop dat jullie er iets van maken, dat je er voor 100% voor gaat. Als ik mocht herbeginnen, zou ik het helemaal zo doen, alleen nog met meer vuur en slimmer. De laatste 15 jaar heb ik er het beste van gemaakt, ondanks mijn handicap. Dat was een groot verdriet om de gezondheidsboodschap in mineur maar met een warm hart naar voor te brengen… Mocht het “De Groene Dag” wel gaan ! Heel dankbaar,

Hier zijn we dan…

Nog een paar dagen en de nieuwe “Groene Dag” zal een feit zijn. Na 38 jaar zullen er nieuwe gezichten verschijnen, maar de boodschap zal even groen en vriendelijk zijn. Je maakte al kennis met de kern (Emmy, Vicky en Wim), maar we laten je nu kennis maken met Christianne… die zich al zeer creatief voorbereid heeft om mensen met de smaak van vegan en rauw en groen vertrouwd te maken… Hier is ze !

Over enkele dagen, hoor je nog meer over het nieuwe Groene Dag-team…

Een Nieuwe Start

Een nieuwe start, kan je nu wel letterlijk noemen voor Groene Dag. Toen we drie jaar geleden al stilletjesaan afscheid begonnen te nemen, bewoog het sommigen met tranen van verdriet… maar nu hoop ik dat het tranen van vreugde zullen zijn, want er vormt zich een nieuw team… We lieten je een paar dagen geleden al kennis maken met Emmy, die al snel nadat we begonnen te spreken van stopzetting, liet weten dat zoiets jammer zou zijn. Maar vandaag laten we je kennis maken met twee andere leden van de nieuwe “De Groene Dag” : Vicky en Wim, twee mensen die op hun manier al wat jaren Groene Dag hebben leren kennen en het groene leven in praktijk brengen :

Ik hoop uit het diepst van mijn hart, dat het zo loopt zoals het hier wordt voorgesteld.

Over enkele dagen maak je ook kennis met nog enkele werkende leden… en ik denk dat Emmy het zou verwelkomen als nog meer mensen het team vervoegen !

Groene Dag binnenkort

Zoals in vorige Nieuwsbrief aangekondigd, komt er een vervolg voor Groene Dag. Een nieuw team maakt zich klaar om mensen de smaak van het groene leven te laten proeven. In enkele afleveringen stellen we deze mensen aan je voor en hopen dat hun inspanningen door jullie heel erg gewaardeerd zullen worden !

Stefaan, Riet, Geertjen, Marie-Paule, Magda en Wilfried wensen Emmy en het hele team veel plezier en positieve ervaringen in het delen van deze kostbare waarheden !

Maak het eenvoudig

De zorg voor gezondheid, is de eenvoud zelf – tenzij je het moeilijk hebt gemaakt.

Zowat alles wat over gezondheid is geschreven of gepropageerd, maakt het tot iets mysterieus en ingewikkelds. Het lijkt alsof je een expert moet zijn om een beslissing te nemen over wat je eet of hoe je leeft en dat je zeker niet op eigen initiatief zo’n “gewaagd experiment” mag aanvatten… Het was dikwijls een onderwerp van gesprek… “of je daarmee niets riskeert”, of het veilig is, of je geen tekorten zult krijgen… Het is waar, we hebben al zoveel gehoord, zoveel verwarrende ideeën uit de orthodoxe geneeskunde, die voor velen de zekere toevlucht is, want dat is wetenschappelijk…? Maar er is ook heel wat te zeggen over de homeopathie – niet over haar principe en mogelijkheden – maar als ze voorbijgaat aan oorzaken en gevolgen, of over de geldende diëtetiek, die duidelijk andere normen hanteert dan wat je als natuurlijk kunt ervaren. De onverzettelijkheid om iets aan het systeem te veranderen – zelfs al weet men dat sommige principes achterhaald of onjuist zijn, is iets wat tegen de borst steekt. Natuurlijk bedoelen veel mensen het goed, maar ze zijn erop getraind dat het de waarheid is, en stellen geen vragen meer. Dat is een gevaarlijke positie. Ook alle andere therapieën verwarren ons. De gezondheidsvoedingsindustrie is op een bepaalde manier net zo slecht als medicijnen, omdat het mensen laat geloven dat je met in flessen of dozen verpakt voedsel of supplementen wonderen kunt verrichten. Er wordt niet verwezen naar fruit en groenten. Neem je supplementen en je superfoods. Dat is voldoende.

Het lichaam schreeuwt om met rust te worden gelaten, om de achterstand op te heffen die nodig is voor het herstel van het misbruik waaraan het van ’s morgens tot ’s avonds is overgeleverd. De toevoeging van onnatuurlijk voedsel en andere schadelijke stoffen, om het een beetje te stimuleren of aan te zwengelen, in de hoop dat we ons toch een beetje moeten versterken, is een hindernis, in plaats van een hulp.

De schoonheid en doeltreffendheid van de ontspanning is gebaseerd op eenvoudige principes, maar de boeken en tijdschriften over dit onderwerp maken er iets mysterieus en ingewikkeld van: je moet speciale oefeningen doen, je moet een pelgrimstocht maken naar verre landen, je moet je speciaal uitstrekken op geavanceerde manieren, en in speciale standen. Je moet je kunnen afzonderen en helemaal opgelost worden in het niets… De echte sleutel voor een ontspannen leven, is wat je achter de schermen doet, zoals natuurlijk voedsel eten en alleen eten als je echt honger hebt nadat de interne vliezen goed zijn schoongemaakt. En als je er dan in slaagt om een beetje ordentelijk te leven, alles zijn tijd en plaats te geven, dan kan je jezelf wel feliciteren.

Tony Officer raakte in zijn boek Why Grow Old? de simpele waarheid aan die deel uitmaakt van de ontspanning-methodiek, maar die in geen enkele beschrijving of tekst over ontspanning is te lezen. De auteur schreef dat wat er de volgende ochtend in het spijsverteringskanaal achterblijft van het eten giftig afval is, en het beste kan worden weggespoeld. Hij raadde aan om in de voormiddag zes glazen water te drinken. Zijn systeem zou perfect zijn als hij ook zou zeggen dat we eenvoudig in plaats van water te drinken, smakelijk voedsel van bomen en planten moeten eten en het te halen uit sappige vruchten. Die zes glazen water kan je ook krijgen door bv een kilo watermeloen te eten of andere vruchten.

De grootste erfenis die de oude wereld de moderne mens heeft geschonken, is het waardevolle advies om ons via alle kanalen (6) het lichaam te reinigen. De dagelijkse praktijk om alle openingen van het lichaam vrij te maken, is onvolprezen. Niets zorgt ervoor dat we ons fysiek en mentaal meer in harmonie voelen met het leven, dan een schone binnenkant.

Deze waarheid is overduidelijk gemaakt in Theos Bernard’s boek “Yoga Gave Me Superior Health” (oorspronkelijk getiteld “Heaven Lies Within Us”) op pagina 40. In zekere zin wijzen zijn ervaringen op de denkfouten van wat ons huidige gezondheidsbewustzijn leert – dat een speciaal voedsel of supplement je wereld zal veranderen, alsof gezondheid, vitaliteit, zonneschijn, rust en beweging kunnen worden opgesloten in een fles, pil, verpakking of spuit. Bovendien, als we Natuurlijke Gezondheid naar zijn uiteindelijke betekenis brengen, leren we hetzelfde: als we willen genieten van een goede gezondheid en een lange levensduur, moeten we het lichaam helpen alles te verwijderen wat giftig of onbruikbaar is. De sleutel draait dan weer om uitscheiding en eliminatie. Er zijn duizenden boeken over gezondheid en aanverwante onderwerpen, maar als ze deze eenvoudige waarheid niet onderwijzen, wat leren ze dan eigenlijk?

Als eender wie zich gedurende lange tijd aan een eliminatieprogramma onderwerpt, zal hij geschokt zijn door de hoeveelheid opgeslagen slijm die wordt losgemaakt en verwijderd uit de zes meter darmen en de gevoelige bronchiën van de longen. Terwijl men het principe van ontgifting ontdekt, zal men begrijpen waarom geen enkele pil, speciaal voedsel of rek- of strek oefeningen de grote dikke, zoute, giftige ophopingen die het lichaam vervuilen, kunnen verwijderen.

Een goede gezondheid is het gevolg van het op peil houden van de chemie van het bloed, wat alleen door een zuivere darm kan worden gegarandeerd. Daarom, ongeacht hoe lang we hebben getraind en gezweet of hoeveel vloeistof we hebben gedronken, onze gezondheid is slechts zo goed als de volgende maaltijd die we eten. De kleverige, slijmerige en giftige stoffen die in zetmeel, zuivelproducten en dierlijk voedsel zitten, zullen in korte tijd al de uren van fysieke en/of mentale inspanning neutraliseren. Doe dan maar je best om je gezondheid te verzorgen met sport, ontspanning en andere methodes… Zoals Bernard schrijft: “Onintelligente inspanningen zijn zinloos.” Het is dweilen met de kraan open…

Maar ben je het moe om al je inspanningen verloren te laten gaan? Dan hebben we voor jou een hele bibliotheek met gezondheidsinformatie die je nergens vindt.

Dit is meteen mijn laatste artikel voor Groene Dag. Groene Dag was voor mij een dankbaar en gezegend project, dat me heeft toegelaten om de genezende krachten van de natuur te leren kennen en dit te delen met duizenden bezoekers en studenten. Ik dank de lezers, de deelnemers, al diegenen die ons hebben geholpen met raad en daad, en niet in het minst onze bestuursleden die het mogelijk maakten om er 37 jaar lang mijn werk van te maken. Groene Dag wordt binnen korte tijd ontbonden. Via deze weg zal je op de hoogte gehouden worden van het vervolg. Ik (Stefaan) ben nu anderhalf jaar bezig met mijn persoonlijke Blog op www.natur-el.org waar elke week (of als de omstandigheden het vragen, vaker) een nieuw artikel wordt toegevoegd.

In welke volgorde eet je je voeding?

Eén van de vragen die we recent kregen was: In welke volgorde zou je je voeding moeten eten ?

Vroeger dachten hygiënisten dat het nodig was om eerst het minst geconcentreerde voedsel en als laatste het meest geconcentreerde voedsel te eten. De reden hiervoor was dat het beter was om het niet te mengen; en om de maag de kans te geven om het sappigere voedsel eerst te laten draineren. Er is echter aangetoond dat voedsel niet in lagen in de maag blijft en dat de pylorusklep niet bij elke peristaltische golf opengaat, zodat wel degelijk voedsel in de maag wordt gemengd, zelfs als je als laatste het meest geconcentreerde voedsel eet. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je eerst wat zuur fruit eet. De pylorusklep blijft vijftien minuten na het begin van een maaltijd gesloten en begint dan te openen en geeft een klein beetje voedsel door aan de twaalfvingerige darm. Elke keer dat de maag samentrekt, wordt het voedsel naar voren geduwd in de richting van de pylorus (het onderste uiteinde van de maag). Aangezien de klep slechts af en toe opengaat en niet bij elke peristaltische golf , wordt het voedsel naar een gesloten klep geduwd. Het voedsel kan bij de klep niet uit de maag komen, dus stroomt het terug naar het bovenste uiteinde van de maag, waarbij het zich grondig mengt met het voedsel dat het laatst is gegeten. Zelfs als er wat voedsel uit de pylorus stroomt, wanneer die wordt geopend, wordt slechts een kleine hoeveelheid geëvacueerd en wordt de rest terug geduwd om grondig te worden gemengd met de inhoud in de maag.

Eet je voedsel in de juiste combinaties en je hoeft je geen zorgen te maken over de volgorde waarin je het eet. Voedsel wordt in de maag gemengd, ongeacht de volgorde van eten.

Het is echter verstandig om te onthouden dat je je voedsel goed en afzonderlijk moet kauwen. Dat wil zeggen, gebruik geen tomaat of sla om noten te hydrateren om ze naar beneden te krijgen. Kauw je noten goed, en afzonderlijk; slik ze in. Tussen de happen noten door mag je wat salade eten. Gebruik nooit het vocht van het minder geconcentreerde voedsel om noten of ander geconcentreerd voedsel vloeibaar te maken. De speekselklieren zullen voor dit doel voldoende vocht van de juiste soort afscheiden en je voedsel zal beter worden verteerd.
Soms is het verstandig om bij het eten van drie vruchten bij één maaltijd eerst het minst zoete fruit te eten, anders is het laatste deel van de maaltijd minder lekker. Als je bijvoorbeeld eerst dadels eet en dan abrikozen neemt, die minder zoet zijn, zul je er misschien niet zo van genieten na de zeer zoete smaak van gedroogd fruit. Daar kan het advies zeker nuttig zijn om eerst vers fruit te eten, en pas nadien het meer geconcentreerde zoete fruit.

Als het gaat om maaltijd planning, was het advies van Dr Shelton om eiwitten als laatste maaltijd van de dag te eten. Dat kan tegendraads lijken omdat de meesten hun eiwitrijke maaltijd ’s morgens eten. Shelton’s verklaring was dat daardoor de eiwitten lange tijd de kans krijgen om te verteren – zonder gestoord te worden door een te snel volgende nieuwe maaltijd.

Van waar het advies om meloenen afzonderlijk te eten ?

Meloenen kunnen het beste alleen worden ingenomen omdat de suiker en andere voedingsstoffen in een minder stabiele vorm zijn dan de voedingsstoffen van ander fruit. De combinatie met fruit is eigenlijk nog de minste moeilijkheid, maar andere combinaties met meloen zijn niet aanbevolen. Als meloen in de maag wordt opgehouden in afwachting van de vertering van ander voedsel, zal het ontbinden (fermenteren) en maagklachten veroorzaken. Watermeloen eten met noten bv kan een lastige job zijn voor je spijsvertering.
Men mag geen watermeloen gebruiken met meer geconcentreerde vruchten (dadels of andere gedroogde vruchten). Hoe geconcentreerder het voedsel is, hoe langer het duurt om het uit de maag te stuwen, en als de meloen in de maag wordt gemengd met gedroogd fruit, zal het langer in de maag worden gehouden. Watermeloen moet net zo snel uit de maag worden verwijderd als wanneer het alleen wordt gegeten. Als het wordt gegeten met voedsel dat de evacuatietijd uit de maag vertraagt, zal het in de maag fermenteren en problemen veroorzaken.

Kunnen de pitten van watermeloen worden gegeten ?

Watermeloenzaden kunnen indien gewenst worden bewaard en gegeten. Er zit wat voedingsstof in de harde pel, maar de pel zelf is samengesteld uit onverteerbare cellulose, en ik denk niet dat het verstandig is om zoveel cellulose te consumeren. In de wilde natuur zouden dieren normaal gesproken niet proberen iets zo hard en onverteerbaar te kauwen. Primaten eten de vruchten en spugen de harde zaden uit. De mens heeft helaas het vermogen om voedsel te analyseren in al zijn laboratoria, en ontdekte ook voedingsstoffen in het zaad, en als gevolg daarvan probeert hij het zaad te eten, waarbij hij vergeet dat het grootste deel van het watermeloenzaad onverteerbaar is en mogelijk alleen dient om de bekleding van het maag-darmkanaal te irriteren. Ik hoor zelfs dat sommigen avocado-pitten eten “omdat ze zo voedzaam zijn”. Maak de analyse van de bast van sommige bomen of struiken, en je zult daar ongetwijfeld ook nog wat in vinden… 🙂

Tussen haakjes is watermeloen een fantastische vrucht !

Voedingsaanpassingen bij Diabetes

Elke laatste donderdag van de maand, lees je een nieuw bericht op de Groene Dag-blog.

Hoewel miljoenen mensen problemen met diabetes ondervinden, zijn ze zich er over het algemeen niet van bewust dat hun problemen enorm kunnen worden verlicht door hun voedingswijze aan te passen. Diabetes is de 8e belangrijkste doodsoorzaak, omdat diabetici uiterst kwetsbaar zijn voor arteriosclerose en zeer vatbaar zijn voor hartaanvallen en beroertes. De meeste diabetici eten het standaarddieet dat de meeste andere mensen eten. Als gevolg hiervan ondergaan de meeste van hen gedurende een periode van zeventien jaar die volgt op de ontdekking van hun diabetische aandoening, grote gezondheidsproblemen, waaronder een hartaanval, nierfalen, beroertes en blindheid. In The Lancet, de Britse medische publicatie, rapporteerde Dr. Inder Singh een onderzoek waarin 80 diabetespatiënten werden geplaatst op zeer vetarme diëten – 20 tot 30 gram per dag – en suiker verboden. Tegen de tijd dat zes weken waren verstreken, had meer dan 60% van de patiënten geen insuline meer nodig. Het cijfer steeg uiteindelijk tot 70%, en degenen die achterbleven hadden slechts een klein deel van de insuline nodig die voorheen nodig was. Alle 80 gevallen werden gevolgd gedurende periodes variërend van zes maanden tot meer dan vijf jaar, en het succes van de voedingsverandering werd in de loop van de tijd bevestigd.

Deze kennis is al 48 jaar bekend, maar diabetici zijn over het algemeen niet op de hoogte van deze dieetkwestie, en dit resulteert in veel onnodig lijden, enorme winsten voor de medische en farmaceutische industrie en onnodige vroege dood voor veel mensen. Opzettelijke criminele nalatigheid? Ja. We spreken niet over de zeldzame en zeer ernstige vorm van diabetes die kinderziekte wordt genoemd en die in veel opzichten een andere ziekte is. Het is een situatie waarbij de alvleesklier in gebreke is geraakt en niet genoeg insuline kan maken, of in sommige gevallen helemaal geen insuline.

Diabetes en de aanwezigheid van sporenelementen in de voeding

In 1972 deelde Dr.Walter Metz de Council for Advancement of Science mee dat hij bereid was te wedden dat een meerderheid van diabetes-gevoelige patiënten in twee ziekenhuizen, als ze extra hoeveelheden chroom in hun voeding kregen, beter in staat zouden zijn om hun lichaamsglucose onder controle te houden. Het punt was om een ​​theorie te testen dat chroomgebrek bijdroeg aan de aandoening. Het werk van Dr. Metz is nooit betwist. Chroom is blijkbaar een van de sporenmineralen, samen met zink, dat essentieel is voor de goede werking van insuline in het lichaam. Volgens Kühnau en Von Holt is zink noodzakelijk voor de binding van insuline aan de eilandjes van Langrahans in de pancreas – binding die nodig is voor de functionele en morfologische intergriteit van B-cellen. In de geavanceerde verhandeling over mineraal metabolisme, vestigen C.L. Comar en Felix Bronner ook de aandacht op de zink-insuline-relatie. Kobalt en selenium kunnen ook betrokken zijn, omdat ze in concentratie variëren met zowel glucose- als insulinetoediening, volgens Dr. D.Behne, van het Berlijnse Hahn-Meitner Instituut. Het klinische belang van dergelijke bevindingen werd onderstreept in een artikel over juveniele diabetes in het aprilnummer van Nutrition Today van april 1971, waarin werd gesuggereerd dat het metabolisme van sporenelementen zoals chroom en zink kan worden gewijzigd bij mensen met deze aandoening. Aangezien de twijfelachtige praktijk van het raffineren van tarwebloem leidt tot een duidelijk verlies van dergelijke sporenelementen, is dit een gebied dat moet worden aangepakt. Beide sporenelementen zijn verkrijgbaar in een plantaardig dieet.

Andere degeneratieve aandoeningen die worden beïnvloed door verandering in het dieet.

Eliminatie van suiker, vlees, eieren, zuivelproducten en vetten in het dieet, plus de opname van vezels en de opname van meer vegetarische voeding, kan ten minste de volgende voorwaarden verbeteren: hypoglykemie, multiple sclerose, Zweren, constipatie en darmproblemen, obesitas, artritis, galstenen, hypertensie, bloedarmoede, astma en salmonellose.

Hoewel wordt gesteld dat tekorten aan chroom niet voorkomen, is meer aandacht voor chroom toch aangewezen voor volgende symptomen van een tekort aan chroom:

 • slechte bloedglucoseregeling
 • verzwakte botten en verlies van botmassa
 • verminderde energie, algemeen gevoel van malaise
 • diverse signalen van huidproblemen
 • hoger risico op hoog cholesterol en hartcomplicaties
 • verminderde concentratie – slecht geheugen
 • achteruit gaande gezondheid van de ogen
 • verandering in eetlust en gewicht
 • problemen in groei en ontwikkeling
 • vertraagde wondgenezing
 • Er zijn veel voedingsmiddelen met chroom, maar deze hebben gewoonlijk niet meer dan 1 of 2 microgram per portie. In graanproducten kunnen hogere gehaltes voorkomen.
 • Biergist bevat het meeste chroom en wellicht is het gebruik van biergist als voedingssupplement om deze reden zo populair geweest. Andere voedingsmiddelen met een hoog chroomgehalte zijn eierdooiers en uien.
 • Andere voedingsmiddelen die chroom bevatten zijn appels, sinaasappels en druiven, bananen, volkoren rijst, peulvruchten, paddenstoelen, groenten zoals alfalfa, wortelen, broccoli, paprika, aardappelen, Romeinse sla, spinazie en rijpe tomaten, en tarwekiemen.

Chroom maakt deel uit van de glucosetolerantiefactor (GTF) en verhoogt de glucosetolerantie door ondersteuning van de insulinewerking. Daarnaast verbetert chroom de verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol in het bloed. Voldoende chroom kan van belang zijn om de vetopslag in het lichaam onder controle te houden. Voeding rijk aan industriële (vrije) suikers verhoogt de uitscheiding van chroom.

De behoefte aan chroom situeert zich tussen 20 en 40 microgram per dag. In onze nieuwe editie van Natuur en Gezondheid, gaan we dieper in op de betekenis van dit micromineraal.

Osteoporose

Is de diagnose gevallen? Wat zijn de acties die je kunt ondernemen?

Door de jaren heen heb ik vaak nagedacht over het probleem van de groeiende osteoporose-epidemie, en of calciumsuppletie een veilige en effectieve preventieve strategie is, zoals alom voorgesteld door de gezondheidsinstanties. Sinds de eerste voordrachten over Reuma Natuurlijk Genezen, die we organiseerden vanaf 1983, waren we aanhoudend in contact ment mensen die oplossingen zochten voor hun achteruitgaande conditie. Het spook van het verlies van zelfstandigheid, de ontstekingen, pijn en ongemakken, waren nooit ver weg. Mijn onderzoek naar het onderwerp heeft me tot de andere conclusies geleid, en in deze brief wil ik één onderdeel daarvan delen :

De productie van botziekten: een verhaal van Osteoporose en Osteopenia

De huidige definities van osteopenie en osteoporose werden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het begin van de jaren 90 bedacht en vervolgens geprojecteerd op miljoenen vrouwen, schijnbaar om hen ervan te overtuigen dat ze een met medicijnen behandelbare, hoewel symptoomloze, ziekte hadden.

Osteopenia (1992) en Osteoporose (1994) werden formeel door de WHO geïdentificeerd als skeletaandoeningen als botmineraaldichtheden (BMD) 1 en 2,5 standaardafwijkingen onder de piek-botmassa van een gemiddelde jonge volwassen blanke vrouw dalen, gemeten door een röntgenapparaat dat bekend staat als Dual energy X-ray absorptiometrie (DXA, of DEXA). Deze technische definitie, die nu wereldwijd over de hele wereld wordt gebruikt als de gouden standaard, is verontrustend en, zoals we zien, verbergt waarschijnlijk een agenda die niets te maken heeft met de bevordering van gezondheid.

Een standaard die je nooit hebt gehad, wordt nu de maatstaf van wat je zou moeten hebben… terwijl ouder worden, wordt benaderd als een nieuwe ziekte

Een ‘standaardafwijking’ is eenvoudig een hoeveelheid die wordt berekend om de mate van afwijking voor een groep als geheel aan te geven, d.w.z. binnen elke natuurlijke populatie zullen er mensen zijn met hogere en lagere waarden, b.v. lengte, gewicht, botmineraaldichtheid, cholesterolgehalte. De keuze van een gemiddelde jonge volwassen vrouw (ongeveer 30 jaar oud) met een maximale botmassa in de menselijke levenscyclus als de nieuwe norm voor normaliteit voor alle vrouwen van 30 jaar of ouder, was natuurlijk niet alleen volledig willekeurig maar ook onlogisch. Waarom zouden tenslotte de botten van een 80-jarige als ‘abnormaal’ worden gedefinieerd als ze minder dicht zijn dan die van een 30-jarige?

Binnen de nieuwe BMD-definities van de WHO wordt het verouderingsproces gedefinieerd als een ziekte, en deze definities waren gericht op vrouwen, ongeveer op dezelfde manier waarop de menopauze ooit opnieuw werd gedefinieerd als een “ziekte” die moest worden behandeld met synthetische hormoonvervangende (HRT) therapieën; dat wil zeggen, voordat het hele kaartenhuis instortte met het besef dat door het behandelen van de menopauze als een ziekte de medische instelling meer kwaad dan goed veroorzaakte, b.v. hartziekte, beroerte en kanker.

Om de leegte te vullen die is achtergelaten door het HRT-debacle en de desillusie van miljoenen vrouwen, resulteerden de nieuwe definities van de WHO in de diagnose en daaropvolgende etikettering van miljoenen gezonde vrouwen van middelbare leeftijd en oudere vrouwen met wat ze nu moeten slikken als een andere ‘(on)gezondheidstoestand’, ernstig genoeg om het gebruik van dure en gevaarlijke bot-medicijnen (en even gevaarlijke megadoses elementair calcium) te rechtvaardigen in het streven naar een verhoging van de botdichtheid met alle noodzakelijke middelen.

Een ding waarover niet kan worden gedebatteerd, want het is nu een kwestie van geschiedenis, is dat deze plotselinge transformatie van gezonde vrouwen, die geen symptomen hadden van “lage botmineraaldichtheid”, in een risicogroep die geschikt was voor behandeling, diende om miljarden aan inkomsten te genereren voor fabrikanten van DXA-apparaten, doktersbezoeken en medicijnen op recept over de hele wereld.

Is er dan geen probleem? Ja, dat is er, na tientallen jaren beroofd geweest te zijn van basische mineralen, heeft het lichaam grote mineralenschade geleden. Maar wonder boven wonder geeft het lichaam zich niet gemakkelijk prijs. Het heeft zich verzet en heeft die kostbare draagstructuur van het lichaam zoveel mogelijk gespaard. Maar het heeft niets aan die klassieke maatregelen om de gaten toe te plamuren, in de hoop dat het lichaam daardoor sterker is. Laten we beginnen met de roofbouw stop te zetten. En laten we aan het lichaam geven wat het nodig heeft. Als je de afbeelding bovenaan goed bekijkt, is daar niet alleen sprake van calcium. Ik ben drie maanden bezig geweest met het volgende nummer van Natuur & Gezondheid, waar het gaat over mineralen. Als iemand die informatie grondig bestudeert, en aan de hand van een haaranalyse erachter komt hoe het met de mineralenhuishouding in het lichaam staat, en de nodige voedingscorrecties doet – en waar nodig de gepaste suppletie (en dat is waarschijnlijk niet calcium), zou het resultaat heel anders kunnen zijn.

Page 1 of 13

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén