Zonlicht, we kunnen niet zonder!

Hoe werkt het?

Zonlicht is onmisbaar voor de aarde en ook voor de mens. Als het niet rechtstreeks op onze huid is, dan is het wel onmisbaar om de planten te laten groeien waar wij weer van de vruchten van leven. Als je als mens geen zonlicht krijgt, ben je minder gezond. 

Als je teveel zon op je huid krijgt, kun je verbranden. Deze overdaad heeft negatieve gevolgen. Je kan er huidkanker van krijgen en een snel verouderende huid. Een gezonde dosis werkt echter in je voordeel. 

Wat is er wetenschappelijk bekend?

De zon is antiseptisch.
Vroeger lieten ze in kuuroorden mensen met tubercolose buiten in de zon liggen. Dit bevorderde hun herstel. De zon doodt microben en verbetert het immuunstelsel door het gehalte aan gamma globuline waardoor de effectiviteit van witte bloedcellen worden verhoogd.

Vitamine Zon is vitamine D. 
Blootstelling aan zon zet cholesterol om in vitamine D3. De zon verlaagt daarmee de cholesterolwaardes in het bloed. Een tekort aan vitamine D kun je herkennen doordat je je futloos voelt. Dit komt omdat vitamine D volgende noodzakelijke functies vervult: behouden van goede calciumconcentratie in het bloed, bijdragen aan botopbouw, beïnvloeden van de insuline afscheiding en ziektebestrijding.

Via voeding kun je ook vitamine D2 binnenkrijgen die wordt dan in je lichaam omgezet in vitamine D3. Vitamine D aanmaken is vooral een dierlijk proces maar er zijn ook enkele plantaardige voedingsmiddelen die vitamine D bevatten, namelijk champignons en cantharellen. Door de champignons een paar uur in de zon te leggen, kunnen die ook in hoeveelheid vitamine D2 toenemen. Ook hier geldt dat de zon blootstelling in de winter vaak te beperkt en te zwak is dus voor de meesten in onze regio, is supplementatie van een vegan preparaat aanbevolen 1.

Zonlicht is goed voor het hart 
Zonlicht versterkt de bloedvaten en de bloedcirculatie. Daarnaast verlaagt het de hartslag en normaliseert het de bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Het risico op beroertes wordt ook verkleind door zonlicht. Zo wees jarenlange opvolging bij een grote groep mensen uit dat zij die leefden in zonnig klimaat minder hartaanvallen hadden 2

Zonlicht is goed voor de slaap. 
Het hormoon melatonine is verantwoordelijk voor ons bioritme en de slaap. Door buiten te zijn en in de zon te kijken wordt melatonine afgebroken zodat het niveau van melatonine weer kan stijgen voor een goede slaaproes en natuurlijk verlangen naar slaap. Zie ook het artikel over slaap. 

Ratio omega 3 en 6 vetzuren tegen huidkanker
Vele studies wijzen op een link tussen huidkanker en vet in het voedingspatroon, niet enkel de hoeveelheid vet inname maar ook het type. Specifiek omega 3 zou een beschermende werking hebben. Tegenover de tumor stimulerende werking van omega 6 3. Hierdoor is de omega 6:3 vetzuur-verhouding de sleutel bij het voorkomen van huidkanker. Lijnzaad(olie) is een goede bron van omega 3 maar zorgt er niet voor dat je achteloos heel veel zon blootstelling kan weerstaan. Het blijft belangrijk om geleidelijk aan de blootstelling te wennen om zo verbranding te vermijden.

Vanuit zienswijze met een holistisch mensbeeld

Zon ontspant de spieren, ook die in de darmen. 
De eerste zonnestralen helpen met het reinigen van de darmen. De zon kalmeert ook het zenuwstelsel en helpt bij de behandeling van depressie. Zon helpt ook bij het afvoeren van afvalstoffen van de lever. Zoals bij de behandeling van geelzucht. De zon verlicht de last van de nieren door afvalstoffen via zweet via de huid los te laten. Onze hormonen worden ook genormaliseerd door licht.

Wat kun je zelf doen?

Stel je bloot
Je maakt voldoende vitamine D aan als je in de zomer 15 – 30 minuten in de middag in de open lucht gezicht, armen en handen blootstelt aan de zon. Maar in de winter heb je in Nederland en België meer blootstelling nodig aan UV-B licht. Want de invalshoek van de zon is niet alleen veel lager waardoor de blootstelling minder effectief is, maar bovendien zorgen bewolking en kortere dagen dan voor minder zonlicht en is onze huid doorgaans veel meer bedekt .

Langzaam wennen aan de zon. 
Begin blootstelling aan de zon vroeg in het seizoen en bouw het langzaam op. Begin met 10 minuten per dag. In een paar weken tijd kun je dan normaal blootstellen aan de zon. Maar let op voor het volgende: 

Zorg dat je nooit verbrand! 

Draag lichte kleding om het licht wel door te laten, maar niet te verbranden. Het verbranden van de huid maakt de kans op huidmelanomen (huidkanker) groter. Draag liever lichte en bedekkende kleding dan een zonnecrème smeren. De effectiviteit van zonnecrème is niet aangetoond. En de meeste bevatten meestal onnatuurlijke stoffen die door de huid worden opgenomen. 

Waar vind je meer informatie? 

Wil je meer informatie over hoe gezond zon is? Neem contact op ons. We beantwoorden graag je vragen.

Bronnen

  1. https://proveg.com/nl/blog/vitamine-d-tekort-voorkomen/
  2. Kent, S. T. et al. Short- and long-term sunlight radiation and stroke incidence. Ann. Neurol.73, 32–37 (2013).
  3. Ruan, L., Cheng, S.-P. & Zhu, Q.-X. Dietary Fat Intake and the Risk of Skin Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Nutr. Cancer72, 398–408 (2020).