Overgewicht

Hoe werkt het?

Heb jij overgewicht?
Die kans is groot want in Nederland en België heeft ruim meer dan de helft van de inwoners overgewicht. Te veel gewicht is meestal een voorbode voor vele gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, hart en vaatproblemen, diabetes, reuma, kanker, pijnklachten, menstruatiepijnen en dementie. Overgewicht is voor 8% genetisch bepaald. De rest wordt bepaald door levensstijl keuzes en gewoontes. Sinds de jaren 70 is de levensmiddelenindustrie in opmars met bewerkte en zeer houdbare producten die de gezondheid ondermijnen en op de menselijk aard inspelen uit winstoogmerk. De rol van reclame en gedragsbeïnvloeding moet niet worden onderschat. Het overtollige gewicht is een manier van het lichaam om omgang te vinden met teveel afvalstoffen en gifstoffen van het lichaam. 

Testimonials

(Anoniem, 42) Ik heb heel veel geprobeerd. Ik kan een boek volschrijven met alle methodes die ik heb geprobeerd. Alle mentale uitdagingen ben ik aangegaan. En ja, zelf vegan, plantaardig hielp mij niet. Tot ik via een coach een detox programma ging volgen voor andere gezondheidsproblemen die ik had. Ik heb meer dan een jaar erover gedaan om alle medicatie langzaam te verminderen gecombineerd met een sober voedingspatroon van alleen groente en fruit, maar met voldoende calorieën. Pas daarna ging het gewicht eraf. Het had zich over de jaren opgestapeld, en het duurde ook meer dan een jaar om het er weer af te krijgen. De hoeveelheid die ik at, had er eigenlijk niet veel mee te maken. Het waren de opgeslagen afvalstoffen die de kans moesten krijgen om veilig mijn lichaam te verlaten. Deze duurzame verandering van levensstijl maakt dat het gewicht er ook afblijft. 

Vanuit zienswijze met een holistisch mensbeeld

Het vetweefsel is een prachtig onderdeel van het lichaam dat wordt ingezet als de lever wordt overstelpt met afvalstoffen. De lever zorgt voor de verdeling van voedingsstoffen naar het bloed en voor het opnemen van afvalstoffen en gifstoffen uit het bloed. De lever stuurt de vertering aan en vraagt daarbij hulp van andere organen. Wat zijn deze afval en gifstoffen? Je hebt de normale afvalproducten van de cellen. Zoals bij de longen, wanneer zuurstof wordt opgenomen en kooldioxide als afval wordt uitgeblazen, zo heeft de lever nog meer taken om de normale afvalstoffen op te ruimen. Je kan dan denken aan oude cellen die opgeruimd worden of afvalstoffen die slechte bacteriën in de darmen produceren. Daarnaast heb je een tweede categorie als gevolg van een onnatuurlijke voedingspatroon. Met het eten van veel vet, verschillende en grote hoeveelheden (dierlijke) eiwitten en bewerkte voedingsproducten is de druk op de spijsvertering zo groot dat de lever het niet aankan. De lever vraagt dan aan de nieren om de wateroplosbare stoffen uit te scheiden en aan de gal om de vetoplosbare stoffen te verwerken en voorlopig op te slaan in vetweefsel. Dit is een zeer veilige manier en kan blijven zitten voor jaren, zonder de rest van het lichaam aan te tasten. 1

Dieet is stress-eten.
Een van de reden waarom diëten niet goed zijn, is omdat het lichaam in stress wordt gebracht. Door een tekort aan bijvoorbeeld energie, gaat het lichaam op spaarstand en zal het lichaam nooit zijn afvalstoffen opnieuw in de bloedbaan brengen om ze op te ruimen. 

Daartegen zal het lichaam met voeding die alle kracht, nutriënten en voedingswaarde nog in zich heeft, wel ontspannen en beetje bij beetje de afvalstoffen afvoeren samen met gewichtsvermindering. 

Wat is er wetenschappelijk bekend?

Calorie in, calorie uit is achterhaald.
Uit een onderzoek in een gevangenis waar eten en beweging gecontroleerd kunnen worden, kwam naar voren dat je niet één op één kan stellen dat afvallen eenvoudigweg neerkomt op minder (eet) calorieën erin en meer calorieën eruit door beweging. De gevangenen hadden nauwelijks gewichtsafname door minder calorieën of meer beweging of omgekeerd. Er zijn veel meer factoren die een rol spelen, waaronder wát je eet. 2

Is het je eigen schuld?
Heel vaak wordt gezegd dat overgewicht, een eigen verantwoordelijkheid is. Het boek van Michael Greger “How not to Diet” 3 is hier heel duidelijk in. Het is een maatschappelijk probleem dat in stand wordt gehouden door de voedselindustrie. Zo blijkt uit psychologisch onderzoek dat de fastfood ketens in hun marketing gebruik maken van het ‘what the hell’ effect. Proefpersonen blijken méér calorierijke keuzes te maken als er bij de hamburger iets gezonds zoals sla of tomaat wordt aangeboden. Dus een salade wordt jammer genoeg meestal niet in het menu opgenomen voor de gezondheid van de klanten maar zorgt voor meer verkoop en brengt dus meer geld in het laatje4.  

Overgewicht en ontstekingsreactie.
Het blijkt dat als je voeding gebruikt die bewerkt is en veel vet en eiwit bevat (pro-inflammatory food), dat dit leidt tot gewichtstoename. De consumptie van deze voedingsmiddelen door volwassenen met een normaal gewicht zorgde voor gewichtstoename. Tegelijk gingen ook de ontstekingsmarkers (C-reactieve eiwitten) in hun bloedwaardes omhoog. Ze hadden 32% meer kans om obesitas te krijgen in 8 jaar tijd 5.

Overgewicht wordt vaak gezien als een ziekte van de hormonen en zenuwen die de verzadiging regelen. Michael Greger ziet veel meer het probleem van het veelvuldig consumeren van met reclame aangeprezen, goedkoop en beschikbare producten die veel vet, suiker en calorieën bevatten. Deze ontsteking veroorzakende producten verstoren het systeem van lipase (vetopslag hormoon geproduceerd door vetcellen) en zorgen voor een ontstoken hypotalamus (de klier die zorgt voor verzadiging en het lipase-niveau) 6.

Wat kun je zelf doen?

Een aantal tips voor gewichtsvermindering

 • positieve houding ten aanzien van gewichtsvermindering, je kan uitkijken naar het gezond worden. Het is geen wedstrijd of afzien. Gebruik je persoonlijke motivaties. 
 • Vermijd voorlopig supermarkten en reclamecampagnes en koop geen bewerkte producten met olie, suiker en bloem. Ga naar de markt of de boer voor de belangrijkste verse boodschappen
 • Eet zoveel mogelijk waterrijke voeding van groente en fruit. Eet ze rijp, vers en onbewerkt. 
 • Leer je ongezonde eetgewoonte kennen en vervang ze, dan kan je eten en genieten van je eten tot ik het verzadigd gevoel
 • Leer voedselcombinaties kennen. Eet fruit alleen, combineer geen eiwit met zetmeel en zo verder.
 • Geef het tijd. De kilo’s zijn er ook niet in een oogwenk bijgekomen.
 • Eet veel levend voedsel (groente, fruit, noten en zaden) die nog de enzymen bevatten. 
 • Eet niet meer dan 10% van je calorieën aan vet. 
 • Help je lichaam door het te laten bewegen en daarmee zuurstof bij alle delen te brengen. Ook zet beweging je lymfestelsel in bewegen om afvalstoffen af te voeren.
 • Geef je lichaam tijd om te verteren tussen de maaltijden door. Eet fruit in de ochtend. In de middag groente met zetmeel in de avond groente met eiwit.  

Er zijn een aantal ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Gebruik 1 theelepel kurkuma per dag om ontstekingen zoals in de hypothalamus te verminderen. Ook vezels in groente en fruit hebben een ontstekingswerend effect. 

Een geelwortel, gember met knoflook shot (15ml glas) is een krachtig natuurlijk middel om ontstekingen te verminderen, naast het eten van meer groen! 7

Waar vind je meer informatie? 

Het is een aanrader om het boek van M. Greger ‘How not to diet’ te lezen. Hierin is heel veel wetenschappelijke literatuur rond overgewicht bijeen gebracht. Je kan ook contact opnemen met een van onze coaches voor een persoonlijk advies.

Bronnen

 1. de Wever, Stefaan. Brochure Groene Dag Slank! (1999)
 2. Sims EA. Experimental obesity, dietary-induced thermogenesis, and their clinical implications. Clin Endocrinol Metab. 1976;5(2):377–95.
 3. Greger, Michael. How not to Diet. (2019)
 4. Chandon P, Wansink B. The biasing health halos of fast-food restaurant health claims: lower calorie estimates and higher side-dish consumption intentions
 5. Ramallal R, Toledo E, Martínez JA, et al. Inflammatory potential of diet, weight gain, and incidence of overweight/obesity: the SUN cohort. Obesity (Silver Spring). 2017;25(6):997– 1005
 6. Schur EA, Melhorn SJ, Oh SK, et al. Radiologic evidence that hypothalamic gliosis is associated with obesity and insulin resistance in humans. Obesity (Silver Spring). 2015;23(11):2142–8.
 7. Shivappa N, Steck SE, Hurley TG, Hussey JR, Hébert JR. Designing and developing a literature-derived, population-based dietary inflammatory index. Public Health Nutr. 2014;17(8):1689–96.