Lage rugpijn

Hoe werkt het?

Lage rugpijn is een kwaal die heel veel voorkomt. Het is pijn in de onderste delen van de rug die zo hevig is dat de dagelijkse activiteiten eronder lijden. Vaak is er geen duidelijke oorzaak aan te duiden door doktoren. De klachten worden dan a-specifiek genoemd. Hieronder enkele mogelijke oorzaken van de boosdoener.

Wat is er wetenschappelijk bekend?

Rugpijn is vaak aderverkalking
Het is alleen niet altijd de rug zelf die de oorzaak is van de pijn. Door aderverkalking kan de bloedtoevoer naar de leerachtige kussens tussen de ruggenwervels zijn afgesloten. Door het gebrek aan zuurstof en nutriënten worden deze kwetsbaar 1. De kussentjes kunnen daardoor openbreken, waardoor een hernia ontstaat en de zenuw wordt samengedrukt. Lage rugpijn is meestal het eerste symptoom van aderverkalking en een aankondiging voor meerdere gezondheidsproblemen. Daarnaast dragen verkeerde houding (te veel zitten) en te weinig beweging ook bij aan rugpijn 2.

Bij vrouwen kan rugpijn samengaan met menstruatiepijnen. Je voedingspatroon is van invloed op je hormoonhuishouding en kan deze extra pijn tijdens menstruatie en overgang veroorzaken 1.

Vanuit zienswijze met een holistisch mensbeeld

De darmen reinigen en laat je lichaam herstellen
Nog een oorzaak van rugpijn kan zijn een uitgezakte darm. Door het eetpatroon, kunnen de darmen verzwakken en op de rug gaan drukken. Om de darmen weer op kracht te laten komen zijn er verschillende methodes zoals klysma’s, zweetthee en natuurlijke voeding om de zelfherstellende kracht van het lichaam te ondersteunen 3.

Knopen in bindweefsel ontwarren
Ook van belang is het bindweefsel. Op de grens van spier en bindweefsel kunnen knoopjes ontstaan. Deze verdikkingen geven de pijn door aan andere delen in het lichaam. Dit heet afgeleide pijn. Als je drukt op zo’n knoopje of deze probeert weg te masseren, triggert het een andere plek in je lijf. Een knoop kan ontstaan door bijv. een te zware koffer op te tillen. De knopen kun je wegkrijgen door in de juiste houding te lopen, zitten, werken enz. en de druk van de spieren af te halen. 

Wat kun je zelf doen?

Eet meer groen! 
Door je leefstijl en je voedingspatroon te veranderen kun je de oorzaak van lage rugpijn wegnemen. Eet hiervoor zoveel mogelijk plantaardig en onbewerkt voedsel. Met onbewerkt voedsel wordt verstaan zonder dat er nutriënten zijn uitgehaald (zoals bij witte bloem en kristalsuiker en olie) en geen onnatuurlijke toevoegingen aan toegevoegd (zoals geur, smaak, kleur en bewaarstoffen). Eet zo dicht mogelijk bij de natuurlijke staat van planten (rauwe groente, noten, zaden en fruit) met voedselcombinaties die de spijsvertering makkelijk maken1.

Voor het ontspannen van spieren, keer jezelf om! 
Hiervoor zijn oefeningen te vinden zoals de Nederlandse Decompressie Methode en inversie therapie. Hierbij kun je op een tafel of in een yogaswing op de kop hangen. Het verzacht rugpijn door op een natuurlijke manier een auto-correctie toe te passen op je rug.

De inversie methode werkt bij 80% van de mensen met rugpijn. Met inversie hef je tijdelijk de zwaartekracht op. Het geeft de rug de mogelijkheid om uit te rekken en zijn normale positie aan te nemen. Begin met korte tijd zoals een halve minuut en bouw dit langzaam op. Je kan de hoek van de kanteling langzaam laten toenemen bij een tafel. Bij een yogaswing bouw je langzaam op door naar beneden te hangen en langzaam naar voren te lopen. 

Gebruik het niet bij hoge bloeddruk! 
Contra indicatie: Gebruik de inversie tafel niet als je hoge bloeddrukklachten hebt. Je moet zeer langzaam opbouwen, zowel de kanteling als de tijd. Begin bij een kanteling van 10%. Raadpleeg eerst een arts voordat u begint. 

Meer voordeel bij meer levensjaren! 
Inversie oefeningen zijn ook goed voor de bloedsomloop en het mobiliteit. Het kan je lengte handhaven met het ouder worden. Het korter worden van je lengte met het hoger worden van de leeftijd heeft te maken met onder andere de houding en het vochtpercentage van de tussenwervelschijven. Het houdt ook het uitzakken van de organen tegen ten gevolge van leeftijd en is een mooie combinatie met spijsverteringsoefeningen. Inversie oefeningen geven ook meer zuurstof aan de hersenen. Met het vorderen van de leeftijd kan je de geestelijke fitheid ondersteunen door mentale oefeningen samen met de zuurstoftoename door inversie. Ook kan het spataderen verminderen door een verbeterde bloedsomloop 4.

Waar vind je meer informatie? 

Het boek Nederlandse Decompressie Methode is een aanrader. Daarnaast kijk ook bij natuurlijke voeding om je levensstijl gezonder te maken en meer dan alleen rugpijn te voorkomen. 

Bronnen

  1. Barnard, Neal, Facc, MD. Your body in balance. Grand Central Publishing (2020)
  2. dr. Bernarr artikel
  3. Stiekema, Han M. Flow system therapy (Nederlandse versie Dr. Siekema in Stroomsystemen en Optimale Vitaliteit). PIP Press, Amsterdam (1999)
  4. Stefaan De Wever