Diabetes

Hoe werkt het?

Suikerziekte (Diabetes) heeft zijn naam gekregen omdat de urine van diabetespatienten zoet ruikt en smaakt. Er zijn 2 soorten diabetes namelijk type 1, ontstaat meestal in de jeugd, en type 2 dat meer met levensstijl te maken heeft. Er is ook nog pre-diabetes, wat ook wel insuline resistentie genoemd wordt. De naam suikerziekte doet vermoeden dat suikerinname het probleem van diabetes is, maar het is vet en geraffineerde producten die de oorzaak vormen. 

Diabetes geeft naast de klachten van dorst, hongergevoel, hartklopping, beving, zweten, prikkelbaarheid ook na een aantal jaren veel bijkomende ziektebeelden zoals amputaties, nierverzwakking en blindheid. Voeding heeft een doorslaggevend effect om deze bijkomende klachten te verminderen. 

Testimonials

Cyrus (30 jaar) Als student kreeg ik te maken met diabetes type 1, mijn alvleesklier maakte geen insuline meer. Ik volgde de aanwijzingen van de dokter om koolhydraat arm te eten. Maar ik kon daardoor niet meer sporten en voelde me zwaar en ziek. Daarnaast had de dokter me ook nog alle bijkomende symptomen vermeld die ik later in mijn leven zou krijgen. Ik ging op zoek naar andere behandelmethodes. Ik kwam in contact met Doug Graham en hij raadde me aan om vooral fruit en groente te eten. Totaal het tegenovergestelde van wat de doktoren me aanraden. Daarnaast ging ik promoveren op biochemie met onderzoek naar de voeding oorzaken van diabetes. Met het eten van vers fruit en groente, ging mijn vitaliteit omhoog, ik had veel minder insuline nodig, mijn bloedsuikers waren over de dag heel stabiel en ik kon weer sporten, studeren en alles doen, waar ik als jongeman van had gedroomd. Ik heb samen met Robby het boek ‘Mastering Diabetes’ geschreven om andere mensen hierin te begeleiden met de kennis die we hebben opgedaan aan de universiteit 1.

Wat is er wetenschappelijk bekend?

Hoe gaat dat precies in je bloed met vet en insuline?
Als je iets met koolhydraten eet, wordt dit verteerd tot simpele suikers zoals glucose. Dit is de brandstof van je lichaam. Om de glucose in je bloed te gebruiken, heb je insuline nodig die werkt als een sleutel die de cel openmaakt. Als er niet genoeg insuline is, blijft de suiker in je bloed wat uiteindelijk kan leiden tot blindheid, nierfalen, hartaanvallen of beroertes. Het kan ook de zenuwen beschadigen en pijnklachten geven. Bij type 1 produceren de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier geen insuline meer. Bij type 2 is er een ander probleem. Door de hoeveelheid verzadigd vet in het bloed wordt de functie van insuline geblokkeerd. Het werkt hierbij als een verstoppende kauwgom in het slot. Daarmee worden de spieren ontzegt van hun brandstof 2. Type 2 diabetes is heel goed te behandelen met levensstijl verandering en voedingspatroon. 

Hoe komt het vet in je bloedbaan?
Het is niet alleen het vet dat je eet dat voor blokkades zorgt. Het is ook het vet dat in je bloedbaan verblijft omdat de vetcellen exploderen. Als vetcellen vol zitten, lekken ze hun vet weer terug in de bloedbaan. Het blijft dan rondgaan en cellenwanden verstoppen. Bij het vet dat je eet is het belangrijk te weten dat vet eten het metabolisme vertraagt. Zodra je vet consumeert bijvoorbeeld in de vorm van een stukje kip (dat merendeel uit verzadigd vet bestaat omdat de kippen worden vetgemest), dan wordt hierdoor de vertering op een laag pitje gezet. Vervolgens blijven andere complexe verteringscomponenten zoals eiwitten en zetmeel langer in de maag. Al het vet dat wordt ingenomen moet ook zelf verwerkt worden, en afgebroken tot vetzuren. Verzadigd vet bevat lange ketens vetzuren. Dit geeft ook vaak onverteerde delen die worden opgenomen in de bloedbaan. Deze onverteerde stukken zorgen voor ontstekingsreacties en vrije radicalen die de functie van insuline ondermijnen1,3.

Melkproducten geven verhoogde kans op Diabetes type 1. 
Bij type 1 zijn de beta-cellen in het eilandje van Langerhans verwoest. De bacterie Mycobacterium Avium Paratuberculosis (MAP) is gelinkt aan de kans op diabetes type 1 en komt voor in melk- en zuivel producten van de supermarkt 4. Een onderzoek naar kinderen in Sardinië Italië, maakte duidelijk dat zij die voor hun 2de levensjaar vlees aten, meer kans hadden op diabetes type 1. Daarnaast gaf het onderzoek ook weer dat melk en vlees consumptie gerelateerd is aan diabetes type 1 bij kinderen onder de 15 jaar 5. Het vermoeden dat MAP hier een rol in speelt is gebasseerd op het feit dat MAP zich vermomt als dierlijk eiwit en zo je darmen en bloed binnen dringt. In het bloed worden ze als vreemde eiwitten gedetecteerd en ontstaat er een afweer reactie. Hierbij verstoren MAP bacteriën het immuunsysteem die de beta cellen als vijandig gaat zien en daardoor diabetes type 1 kan aanwakkeren 6.

Wat kun je zelf doen?

Eet een plantaardig voedingspatroon en verlaag je inname van vet tot 10% van je calorie-inname. Neem hierbij de voedselcombinaties in acht. Eet fruit alleen en vermijd om eiwitten met vetten en zetmeel te vermengen. Het is heel goed mogelijk om te bakken zonder extra olie of vet. Gebruik de oven of stoom de groenten. In de oven wordt zoete aardappel lekker knapperig. Ook in een grill of tosti-ijzer kan je zoete-aardappel plakken bereiden. Eet vet als laatste in je maaltijd.

Vlees of geen vlees?
Wat is het verschil tussen vegetariërs en hoofdzakelijk planteneters met een klein stukje vlees of vis iedere week? Uit dit onderzoek bleek dat de vegetariërs 75% minder kans hadden op diabetes of pre-diabetes. De groep van vegetariërs bevatte ook vegans, maar de onderzoekers konden de subgroepen die geen vlees aten niet onderling vergelijken omdat minder dan 1% van de onderzoekspopulatie (dat waren 69 deelnemers) veganistisch at en bij geen van hen kwam diabetes voor 7!

Waar vind je meer informatie? 

De cursus plantaardig eten voor diabetes is in ontwikkeling. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Bronnen

  1. Khambatta, Cyrus en Barbaro, Robby. Mastering Diabetes: The Revolutionary Method to Reverse Insulin Resistance permanently. Avery Publishing Group (2020)
  2. Rachek LI. Free fatty acids and skeletal muscle insulin resistance. Prog Mol Biol Transl Sci. 2014;121:267–92
  3. Roden M, Price TB, Perseghin G, et al. Mechanism of free fatty acid-induced insulin resistance in humans. J Clin Invest. 1996;97(12):2859–65.
  4. Valentina Rosu et al., “Mycobacterium Avium Subspecies Paratuberculosis Is Not Associated with Type-2 Diabetes Mellitus.” Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials 7 (April 22, 2008): 9. https://doi.org/10.1186/1476-0711-7-9.
  5. Sandro Muntoni et al., “High Meat Consumption Is Associated with Type 1 Diabetes Mellitus in a Sardinian Case-Control Study.” Acta Diabetologica 50, no. 5 (October 2013): 713– 19. https://doi.org/10.1007s00592-012-0385-2. en S. Muntoni et al., “Nutritional Factors and Worldwide Incidence of Childhood Type 1 Diabetes.” The American Journal of Clinical Nutrition 71, no. 6 (June 2000): 1525–29. https://doi.org/10.1093/ajcn/71.6.1525.
  6. Daniela Paccagnini et al., “Linking Chronic Infection and Autoimmune Diseases: Mycobacterium Avium Subspecies Paratuberculosis, SLC11A1 Polymorphisms and Type-1 Diabetes Mellitus.” PLOS ONE 4, no. 9 (September 21, 2009): e7109. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0007109.
  7. Chiu THT, Huang HY, Chiu YF, et al. Taiwanese vegetarians and omnivores: dietary composition, prevalence of diabetes and IFG. PLoS One. 2014;9(2):e88547.