Zero Waste, gebruik minder verpakkingen!

Hoe werkt het?

Gezondheid en duurzaamheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met onze voedsel keuzes hebben we niet alleen een impact op onszelf maar ook op de natuur rondom ons. Bij zero-waste gebruik je zo min mogelijk verpakkingsmaterialen. Hierdoor heb je minder energie en hulpbronnen voor de productie van de verpakkingsmaterialen nodig en vraag je dus minder van de aarde. 

Wat is er wetenschappelijk bekend?

Verpakkingsmateriaal vergt niet alleen energie en hulpbronnen om te vervaardigen maar het is ook grotendeels een onnodig product dat we meteen weggooien. Voor het maken van plastic, worden fossiele brandstoffen gebruikt en voor papier worden bomen gekapt. Bovendien is weggooien en recyclen (goed gesorteerd inleveren bij de recyclage diensten van je stad of gemeente) een arbeids- en energie intensief proces. Bovendien kan helaas niet alles ingezameld worden en niet eens alle ingezamelde afval wordt weer gerecycled. 

Wat kun je zelf doen?

Het is niet moeilijk om zelf minder verpakkingsmateriaal te gebruiken. Hier zijn 5 zero-waste tips om minder verpakkingsmaterialen te gebruiken. 

 1. Zakjes die je kun hergebruiken.
  Je kan ze zelf maken, uit bv. een oud stuk stof, oude zakjes hergebruiken of je kan ze ook op heel veel plaatsen kopen. Het idee is heel eenvoudig. Je neemt je eigen (stoffen) zakje mee, waar je anders papieren of plastic zakjes zou gebruiken zoals bij fruit en groenten.  Je kunt ze zelfs gebruiken bij minder voor de hand liggende items zoals dadels. In de biowinkel verkopen ze die vaak los. De vuile zakjes gaan na gebruik in de was en zijn daarom gemaakt van een natuurlijk materiaal zoals katoen. Dan komen tijdens het wassen er geen micro-plastics los in het waswater. Naast zakjes kan je natuurlijk ook herbruikbare bakjes meenemen voor vloeibare middelen of breekbare items zoals crackers.
 2. Er zijn zero-waste walhalla’s online en dichtbij.
  Waar kan met je met je afvalvrije zakjes en bakjes terecht? Een bezoek aan de markt kan al heel veel bieden. Losse groenten en fruit maar ook gedroogd fruit en noten. Als je belang hecht aan biologische, fairtrade producten of bv. ongebrande en ongezouten noten vraag het na bij de marktkramer. Naast de warenmarkt is het ook de moeite waard om een lokaal initiatief te zoeken waarbij je groenten en fruit rechtstreeks bij de boer kan kopen. Dat heeft als voordeel dat het een korte vervoersketen is en daarnaast ook heerlijk vers. Kijk ook bij Boerderij winkels en het boerenenburen platform voor initiatieven in BE en NL. Als je geluk hebt, is er zelfs een Verpakkingsvrije winkel bij jou in de buurt waar ze naast groenten en fruit, ook zero waste snufjes, droogwaren zoals thee en soms zelf rauwe vegan goodies aanbieden. Zo heb je heerlijke raw vegan crackers en granola van Julie’s lifestyle bij verpakkingsvrije winkel OHNE in Gent, Zwalm, Aalst, Nevele en Ternat. Mocht je toch geen opties vinden in de buurt dan kan je in Nederland ook verpakkingsvrije boodschappen aan huis laten leveren, neem maar eens een kijkje op de webshop van Pieter pot.
 3. Probeer het, meestal kan het gewoon.
  Bovenstaande voorbeelden zijn vaak gespecialiseerde winkels maar uit ervaring kan je bijna overal terecht! Mocht het je toch nog even moed kosten om die stoute (afval-bestrijdende) schoenen aan te trekken dan kan je ook kijken of die handelaar ervoor open staat zoals de “Mij pak je niet in” locaties (BE) of de locaties met een “neem gerust je eigen verpakking mee” (NL) sticker. Natuurlijk zijn er veel meer lokale tips dan wat gevat kan worden op een kaart, dus sluit je aan bij een lokale groep of volg een inpsiratie op sociale media. Zo vond ik bijv. door de sticker een fantastische plek om de hoek waar ik alle kruiden en thee kan bijvullen, nooit meer van die kleine flesjes of plastic zakjes want ze hebben echt alle kruiden(mixen) die je kan bedenken en zelfs natriumbicarbonaat. 
 1. Bulk aankopen, hoe groter de hoeveelheid hoe beter
  Als je voor iets geen verpakkingsvrije alternatieven kan vinden dan kan je altijd een grootverpakking aankopen zoals een 5kg verpakking van lijnzaad in de plaats van telkens een klein plastic zakje van 250gram. Overkijk je niet, want teveel eten kopen en daarna weg moeten gooien, heeft ook geen zin. Met enkele goede voorraad potten kom je een heel eind. Hiervoor kan je de oude bokalen die goed afsluitbaar zijn hergebruiken na een grondige schoonmaakbeurt. Want kleine motjes in keuken of opslagruimte zijn natuurlijk verzot op zo’n grote hoeveelheden lekkers. Als je bulk wil delen met buren/vrienden/familie dan kan je ook een bestelling plaatsen rechstreeks bij de groothandel. Dan krijg je de hoeveelheden aan huis geleverd en verdeel je ze zelf uit, tools zoals Bioclub en Voko kunnen dat faciliteren. Dat spaart niet alleen verpakking en transport uit maar is ook vaak goedkoper. Er zijn heel wat opties via voedselcooperaties in Belgie en Nederland.
 2. Een voorbereide consument is er twee waard:
  Naast de groentenzakjes kun je altijd een paar dagelijkse gebruiksvoorwerpen meenemen. Zoals een salade/smoothie/fruit… afsluitbare vershoudbox, daar past eigenlijk van alles in. Je kunt ook een herbruikbare fles met water of thee, een besteksetje met chopsticks en bijvoorbeeld een scherp schilmesje meenemen. Dat bespaart niet alleen afval maar komt echt heel vaak van pas als je dan toch net zin krijg in een stuk fruit en het liever in stukken snijdt. Op reis voeg je aan de set ook een spirelli slicer aan toe om makkelijk noodles te kunnen maken van bijvoorbeeld courgette. 

Waar vind je meer informatie? 

Kijk eens bij de zero-waste-tours. Een wandeling door je eigen stad met mogelijkheden waar je verpakkingsvrij kan winkelen. Zero waste Nederland biedt naast heel veel tips ook een heel mooie overzichts kaart van alle winkels. Daarnaast kan je zelfs in Google zoeken op verpakkingsvrije of bulk winkel en je zal versteld staan. In de Ardennen waren er zelf enkele te vinden in de kleinste dorpen.