Corona lockdown in de winter, hoe blijf je mentaal gezond?

Veel mensen ervaren de lockdown maatregelen zwaar, zeker nu juist in de winterperiode. Hoe ga je om met deze mentale uitdaging? In de maanden waarin er minder daglicht is en we traditioneel samenkomen met feestdagen zoals sinterklaas, kerst en oud en nieuw zijn sociaal beperkende maatregelen des te moeilijker. In dit bericht geeft het team van De Groene Dag vier tips om je mentale gezondheid op peil te houden via voeding, een positieve instelling en gemakkelijke leefstijlveranderingen.

TIP 1. Eet meer groen & regelmatig! 

Het eten van groente en specifiek groene groenten bevordert de darmhuishouding. Wat veel mensen niet weten is dat de darmen je stemming beïnvloeden. De vezels in groente zijn het gezonde voedsel voor de goede bacteriën in je darmen. Die wil je aanmoedigen want  de afvalstoffen van verkeerde bacteriën beïnvloeden je stemming op negatieve wijze. Door meer groente bevorder je groei van gezonde bacteriën en daarbij dus ook een beter gemoed. Dit kun je doen door bijvoorbeeld broccoli te eten of je salade verrijken met boerenkool of spinazie. Kijk hieronder voor een heerlijk recept van boerenkoolchips met pizzasmaak.
Regelmaat is ook belangrijk om vast ritme in de dag te behouden.  Voel vooral ook het ritme van je lichaam aan maar bepaalde regelmaat geeft rust in je lichaam en in je hersenen. Op vaste tijden hoeft niet saai te zijn want je kan het creatief aanpakken! Maak van de maaltijd een feestje door het eten mooi te schikken of de tafel mooi te dekken. Of probeer elke dag een nieuwe dressing op je salade. Stuur ons je mooiste veganistische (rauwe) groene creaties op instagram (#degroenedag) en facebook. Laten we elkaar inspireren! 

Wil je meer inspiratie over gezonde plant-based gerechten, volg dan onze gratis workshop op 9 december 2020 om 20.00u. Via een online Zoom meeting  maken we dan heerlijke recepten voor de feestdagen.

TIP 2. Ga de natuur in voor licht en combineer met slaap.

Probeer elke dag in het daglicht een wandeling te maken in de natuur. Het zien van groen en van natuur zoals bomen, een graslandschap brengt rust. Daglicht bevordert de aanmaak van vitamine D wat helpt om je energiek te voelen. Daarnaast is daglicht dat in je ogen valt, goed voor de afbraak van melatonine. Dit hormoon in je hersenen is verantwoordelijk voor je slaap en bioritme. Goede slaap in de nacht maakt dat je overdag je fitter voelt en dat heeft een positieve invloed op je stemming.

TIP 3. Leef gericht op vandaag..

Als mens hebben we de unieke eigenschap dat we ons kunnen voorstellen hoe de toekomst eruit ziet. Dit voorstellingsvermogen onderscheidt ons van de mensapen. In deze periode kan de mooie eigenschap ook een last zijn. Door je gedachtes op vandaag te richten en de aandacht in het moment te houden, geef je jezelf mentale rust. Een uitspraak in het engels is “ the present is a present”. Zie vandaag als een kado dat je uitpakt. Wees nieuwsgierig hoe vandaag eruit ziet.

TIP 4. Doe iets voor een ander. 

Een ander helpen bijvoorbeeld met boodschappen doen, maakt dat er in je hersenen blijmakende endorfines worden aangemaakt. Als je naar onderzoek kijkt over zingeving, blijkt dat iets voor een ander doen bovenaan de lijst staat als meest vervullende handelingen. De kracht zit in een klein gebaar. Vraag aan je buur of ze ook afval hebben dat weggebracht kan worden. Wat dacht je van een persoonlijk kaartje sturen? Of een videogesprek afspreken om recepten uit te wisselen. Je kan ook een gesprek starten met een onbekende. Gun een ander ook om jou te helpen. Laat toe dat iemand iets voor je doet en vraag om je te helpen met iets kleins. Dan is de cirkel compleet! Kijk hier naar een video van een man met letterlijk een groen hart die met een simpel gebaar veel losmaakt.

Lees verder op onze website degroenedag.org. In het uitgebreide artikel leggen we de wetenschappelijk basis en achtergrond van deze aanwijzingen uit. Het team van de groene dag willen je graag de kennis geven waarop je groene keuzes kan maken voor je eigen gezondheid en voor de gezondheid van de aarde.  

Boerenkool chips (tussendoortje voor 1 of 2 personen)

Pizza Boerenkool chips De Groene Dag receptenfiche