Rauw Veganistisch Levenstijl. Eten volgens onze menselijke natuur

Ook wel 801010 High Carb Low Fat Raw Vegan (LFRV) genoemd

Hoe werkt het?

801010 staat voor de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Je eet 80% van je calorieën aan koolhydraten, 10% aan eiwitten en 10% aan vetten. Alle voedingsmiddelen die je eet zijn vruchten (fruit, groenten, zaden en noten), groene bladgroenten, zeegroenten en wat knol- en stengelgewassen. Je eet ze rauw. De vruchten eet je in de rijpe staat zoals je het in de natuur vindt. Dat wil zeggen ze worden niet boven de 42 graden verwarmd zodat de enzymen die van nature in groente en fruit voorkomen in tact blijven. Deze enzymen helpen de vertering. 

801010 is de verhouding van het voedingspatroon van de langstlevende en gezondste bevolkingsgroepen over de wereld, de zogenaamde blue zones. 801010 is ook de verhouding van macronutriënten in moedermelk. 801010 is de titel van het boek geschreven door Dr Doug Graham in 2006 gebaseerd op de natuurlijke hygiëne zienswijze 1

Testimonials en Succesverhalen

Chris Kendall (40): Ik was een jonge vent met als droom om professioneel skater te worden. Toen ik een blessure kreeg ging ik me verdiepen in yoga en kwam ook bij voeding uit. Ik ging op zoek en vond Doug Graham die topsporters begeleidde om nog beter te presteren op een dieet van voornamelijk fruit. Ik probeerde het voor een week en voelde me daarna zoveel beter. Ik voelde me energiek en fit. Na een jaar verdwenen ook allerlei andere klachten die ik had, zoals overgevoelige darmen, depressie, zwaar spieren enz. Ik ben vervolgens voedingsleer gaan studeren en lessen van Doug Graham gaan volgen. Nu wil ik graag  andere mensen inspireren met geweldige recepten zoals raw vegan pizza! 

Wat is er wetenschappelijk bekend?

De basis van 801010 raw vegan lifestyle is gebaseerd op wat mensen van nature nodig hebben. Aan de fysiologische kant kun je zien dat mensen geen vleeseters zijn zoals wolven, geen graseters zoals koeien, geen zaadeters zoals vogels of geen knolleneters zoals varkens. Wij zijn net als de orang oetangs en chimpansees fruit en bladgroen eters. Ook zijn mensen de enige soort die de moedermelk van andere diersoorten (zuivel) drinkt. Dit is onnatuurlijk. Alles wat de mens nodig heeft is in fruit en groente aanwezig.

Wetenschappelijk gezien is aangetoond dat als je alles in natuurlijke vorm eet, dat dan je minder witte bloedlichamen aanmaakt 2. Het aantal witte bloedlichamen in je bloed is een marker voor hoeveel afweer je aanmaakt tegen ziekteverwekkers. Met het koken, bakken, braden, grillen, stomen verander je de structuur (vooral van zetmeel en eiwitten) waardoor deze moeilijker te verteren zijn en als ziekteverwekkers worden gelabeld door je lichaam. 

Westers eetpatroon geeft westerse ziektes

Van (teveel) consumptie van dierlijk eiwit is bekend dat het kankerverwekkend is en wordt samen met de consumptie van bewerkte zetmeelproducten gezien als oorzaak van vele chronische ziektes zoals overgewicht, diabetes type 2, reuma, darmklachten, infectieziektes en andere westerse ziektebeelden. Dierlijk eiwit bevat naast veel eiwit ook veel ongewenst verzadigd vet 3.

Van de vetvertering is bekend dat het de spijsvertering in zijn geheel vertraagd. Vet blijft lang in de maag en kost veel tijd om te verteren. Teveel vet wordt opgeslagen in de celwand waardoor insuline het nodige glucose niet meer in de cel naar binnen krijgt. Het vet werkt hierbij als een verstorende kauwgom in een slot waar insuline de sleutel is om de cel van glucose te voorzien 4. Door het vetgehalte van je totale voeding onder de 10% te krijgen, krijgt insuline weer de kans om zijn werk te doen. 

Het consumeren van bewerkt eten waarin bijvoorbeeld suikerbiet tot kristalsuiker wordt gedestilleerd, volle granen tot bloem gereduceerd en sojabonen tot gehydroliseerd soja eiwit omgevormd, maakt het moeilijk voor de vertering. Meestal ontbreken enzymen, vezels, vitamines, mineralen en vocht in deze producten. De vermenging van verschillende soorten voeding geeft bovendien een overlast omdat het lichaam geen kans krijgt om deze toxiciteit op te ruimen voor de volgende maaltijd weer naar binnen komt. 

Vanuit de zienswijze met een holistisch mensbeeld

Vanuit de leefwijze van natuurlijke hygiëne wordt aangeraden 70% van je voeding te laten bestaan uit groente en fruit met hoog vochtgehalte. (Een komkommer bestaat uit 90% water). Ook raad deze leefwijze aan om fruit alleen te eten en op een lege maag en om de geconcentreerde voedingsmiddelen zoals zetmeel, vet en eiwit apart van elkaar te eten. 801010 past binnen deze leefwijze en raad aan om enkelvoudige maaltijden te eten. Dus een monomaaltijd van 5 mango’s in de ochtend en een simpele salade in de avond. 801010 maakt geen gebruik van calorierestrictie. Ze gaat ervan uit dat een normaal persoon 2000 tot 2500 calorieën minimaal nodig heeft, afhankelijk van zijn activiteitsniveau. Van die 2500 calorieën haal je er 250 uit eiwitten en 250 uit vetten. Als je een maaltijd sinaasappels eet, krijg je 5% eiwit binnen want voor 500 calorieën uit sinaasappels eet je al 7 gram eiwit, wat met 4 kcal per gram al 28 calorieën is. De dagelijkse hoeveelheid vet wordt aanbevolen als een handjevol noten of pitten. Om de vertering van noten en zaden te verbeteren worden ze geweekt en ontkiemd. Een 801010 leefwijze wordt zeker ook aangeraden voor mensen die veel van hun lichaam eisen. Dit omdat ze ultra prestaties in sport leveren of ultra prestaties om gezond te worden en te blijven. 

Wat kun je zelf doen?

Als je eet volgens 801010 heb je veel keus. Ga op zoek naar de verschillende fruitsoorten die er zijn en je ontdekt er meer dan je denkt. Eet meloen of ananas tot je vol zit in de ochtend. Eet 1 liter banaan smoothie met spinazie in de middag. Of trakteer jezelf op bananenijs. Van bevriezen is bekend dat het de voedingswaarde nauwelijks verminderd. Eet in de avond een grote schaal (2 liter) met minimaal 1 krop sla en hierover heen bijvoorbeeld tomaat, courgettenoedels, radijs, bleekselderij enz. Maak in de blender een dressing van citroen, dadel, zongedroogde tomaat, hennepzaad en paprika. Hieronder een paar inspirerende foto’s. 

Waar vind je meer informatie?

Meer informatie is zeker te vinden in  het boek van Dr Dough Graham 801010. Op YouTube vind je veel informatie bijvoorbeeld bij Chris Kendall, Fullyraw Kristina en Foodnsport de website van Doug en Rosalind Graham. 

Je kunt ook recepten van ons downloaden op pagina…. Of wordt lid en kom in contact met mensen die ook raw vegan eten om elkaar te inspireren. 

Bronnen

  1. Doug Graham (1999) The 801010 diet.
  2. lesley
  3. M. Greger, How not to die, pagina x en Micheal Pollan, Pleidooi voor echt eten, 2008
  4. Mastering diabetes, Cyrus Khambatta en Robby Barbaro 2020