Natuurlijke hygiëne, voeding volgens de natuurwetten

Hoe werkt het?

Natuurlijke Hygiëne is een benadering ontstaan in 1850 over het menselijk lichaam, hoe  het te verzorgen en in goede staat te houden. Het basisprincipe van Natuurlijke Hygiëne is dat het lichaam altijd streeft naar gezondheid en dat wordt bereikt door zichzelf voortdurend te reinigen van schadelijk materiaal. Het leert mensen dat gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door het tegengaan van het zelfreinigend, zelf herstellend en zichzelf onderhoudend vermogen van het lichaam. We ervaren gezondheidsproblemen zoals overgewicht, pijn en stress als we deze natuurlijke wetten overtreden.

Je lichaam draait om 3 fysiologische fasen van de dagelijkse cyclus opgetekend door de Zweedse wetenschapper Are Waerland. Je lichaam is van 12 uur in de middag tot 20.uur bezig met appropriation (eten en verteren). Van 20uur tot 4 uur in de nacht is er assimilatie (opname en gebruik) en van 4 uur s’nachts tot 12 uur in de middag is er eliminatie (voedsel en ander en lichaamsafval verwijderen). Je merkt de laatste fase bijvoorbeeld aan de witte uitslag op je tong of je ‘ochtendadem’. De doorsnee eetgewoontes in het westerse dieet geven verstopping in de eliminatiefase. We nemen in een snel tempo eten binnen, zonder dat er voldoende tijd is om het afval weer af te voeren. Dit leidt onder andere tot het opslaan van het afval en dus overgewicht.

Testimonials

Eline, 41 jaar. Ik had nooit stil gestaan bij wat ik at. Wel kreeg ik steeds meer last van maagzuur, opgeblazen gevoel in mijn buik en buikpijn. Ik dacht dat het erbij hoorde. Toen ik de principes van natuurlijke hygiëne ging toepassen voelde ik me licht en energiek. Geen dutje na het eten meer, geen vol gevoel en oprispingen. Mijn darmen voelden zo soepel aan. En wat ik niet had verwacht: ik werd ook minder somber. Echt een aanrader. Simpele regels voor wanneer en hoe je eet met een geweldig resultaat. 

Hoe ontstaat ziekte?

Toxemia of ziekte is een metabolische onbalans. Het menselijk lichaam heeft een evenwicht tussen het weefsel opbouw (anabolisme) en weefselafbraak (katabolisme). De oude cellen die worden afgebroken zijn toxisch, giftig. Het zal worden afgevoerd door 4 kanalen, de darmen, blaas, longen en huid. Dit gebeurt allemaal automatisch als hier de ruimte aan gegevens wordt en er voldoende energie voor beschikbaar is. 

De andere manier waarop het niveau van toxiciteit in het lichaam is verhoogd, is door onvolledig verteerd voedsel. Deze half verteerde stoffen worden opgeslagen in de celstructuren. Ook het bewerken van voedsel zoals koken, bakken, frituren, stoven en braden veranderd de samenstelling van het voedsel, waardoor de vertering wordt bemoeilijkt. De residuen worden opgeslagen in het vetweefsel en de organen omdat het systeem door de westerse eetgewoontes is overbelast. Om deze overbelasting te herstellen en afvalstoffen af te voeren én smakelijk te blijven eten zijn 3 gemakkelijke in te voeren principes van belang die we hieronder toelichten. Ze helpen om het natuurlijk proces van detox te herstellen en de ophoping weg te werken. 

Wat kun je zelf doen om ziekte te voorkomen?

Om ziekte te voorkomen zijn 3 uitgangspunten van belang. 

  1. Voedsel met een hoog vochtgehalte
  2. Goede voedselcombinaties.
  3. De juiste manier van fruit eten.

Hieronder leggen we deze principes uit. 

(1) Voedsel met een hoog vochtgehalte.

Voor leven op aarde is water van essentieel belang. De aarde zelf bestaat uit 70% water, net als ons menselijk lichaam. En wat blijkt nu. Als je voedsel ook uit 70% of meer water bestaat, is dat fijn voor stofwisseling in je lichaam. Als je kijkt naar waar de oudste en gezondste mensen wonen, dan zie je in hun eetpatroon 70% aan waterhoudend voedsel. Dit betekent niet dat je ook heel veel moet drinken. Het voedsel doet dit voor je. Als je veel gekookt en geconcentreerd en gezouten voedsel eet, heb je ook meer nood aan drinken ter compensatie. Water drinken tijdens de maaltijd verstoort zelfs de spijsvertering. De nodige hydratatie kan je wel halen uit vochthoudende voedingsmiddelen.

Welk voedsel bevat veel water van nature? 

Dat zijn verse groenten en vers fruit. Dus als je voedselinname hier hoofdzakelijk uit bestaat krijg je vanzelf veel vocht binnen. Het vocht in groenten en fruit samen met hun vezels reinigt en voedt het lichaam. Het vocht is cruciaal voor het transport maar groente en fruit bevatten ook vitamines, mineralen, eiwitten, aminozuren, enzymen, koolhydraten en vetzuren. Deze voedingsstoffen zorgen voor vitaal leven en zijn aanwezig op een eenvoudige en toegankelijke manier voor het menselijk lichaam. 

Eet levend voedsel!

Groente en fruit zijn levend voedsel. Gekookt, bewerkt en geconcentreerd zorgen voor problemen. Kijk naar andere zoogdieren. Bij hun vallen de tanden of het haar niet uit. Ze hebben geen brillen of sterven niet aan hartziektes. Het voedsel dat ze eten is perfect voor hun. En alle dieren eten planten en fruit ook de carnivoren. Een groot verschil tussen levend eten zo uit de natuur of gekookt en bewerkt eten, zijn enzymen. Dr. Norman W. Walker die zelf 101 jaar oud is geworden, benoemde de enzymen als het vitale onderdeel van onze voeding. Ze vormen de basis voor alle processen in  elke levende cel. De enzymen van menselijke cellen zijn precies hetzelfde als die in planten. Enzymen worden boven de 40 tot 50 graden vernietigd. Uitspraak van Dr Walker: ‘Natuurlijk kan dode materie geen werk doen voor levende organismen.’ (“Naturally, dead matter cannot do the work of live organisms.”) 

(2) Goede voedselcombinaties. 

Dr Ivan Pavlov, ja die van de pavlov reactie bij honden, schreef in 1902 een boek over spijsverteringsklieren ‘The Work of the Digestive Glands’. Hij sprak als eerste over voedselcombinaties in relatie met de spijsvertering. Het onderzoek werd verder gezet door Dr Philip Norman en Dr Shelton. Beide onderzoekers concludeerden vervolgens dat als er wordt afgeweken van goede voedselcombinaties dit veel gezondheidsproblemen geeft waaronder overgewicht. Goede voedselcombinaties daarentegen geven het tegenovergestelde, energie en een licht en vitaal gevoel door de dag heen. 

Voedselcombinaties maken de vertering makkelijk, soepel en efficiënt.

Het menselijk lichaam is niet ontworpen om meer dan 1 geconcentreerd type voedsel tot zich te nemen. En al het voedsel behalve groente of fruit, is geconcentreerd.

 Ieder zoogdier verkiest een bepaalde soort voedsel en heeft daarop een aangepast spijsverteringssysteem. Zo zijn vleeseters afgestemd op het eten van vers vlees  maar gras-, graan- en fruiteters zijn dan weer ingesteld op hun type voeding. Wij eten graan, fruit en vlees in 1 maaltijd wat een grote druk op onze spijsvertering geeft. Neem als voorbeeld een maaltijd van aardappel, groente en een stukje vlees. Je lichaam weet niet wat het moet doen. (Het geeft extra veel spijsverteringssappen af om zowel de eiwitten als het complexe zetmeel af te breken. De afbraak van eiwit kost veel tijd in je maag . In die tijd gaan het zetmeel fermenteren en worden omgezet in alcohol.) Want elk van deze componenten vergt een andere verwerking maar heeft ook een andere verteringssnelheid. De combinatie belemmert de goede vertering en geeft gasvorming, maagpijn en oprispingen. Dit resulteert ook in halfverteerde voedingsresten waardoor in de plaats van waardevolle nutriënten vooral ballaststoffen worden opgenomen omdat er geen ruimte is om die af te voeren. Onderzoek van Dr Shelton toonde dat er bij mensen die geen richtlijnen voor voedselcombinaties toepassen, onverteerde zetmeelresten en eiwit brokken in de ontlasting overbleven. Bij de juiste voedselcombinaties was dit niet het geval.

(3) De juiste manier van fruit eten. 

Bijna iedereen houdt instinctief van fruit. Fruit is het meest energie-gevende voedsel als het op de juiste manier wordt gegeten. Bovendien is de mens gemaakt  om fruit te eten. In 1979 stond in de New York Times een artikel over het werk van Dr. Alan Walker. Deze antropoloog ontdekte dat oermensen geen vlees eters, knol of zaadeters waren, maar hoofdzakelijk fruiteters. De basis hiervan ligt in het gebit, maar ook in de andere kenmerken van menselijke spijsverteringssysteem. 

Fruit herstelt het lichaam en geeft energie.

Als fruit op de juiste manier wordt geconsumeerd, geeft het het menselijk lichaam de kans om alle opgebouwde afvalstoffen en gifstoffen op te schonen. Het lichaam functioneert optimaal. Het vermindert de kans op hartziekten of hartaanval. Fruit maakt dat de aderen worden schoongeveegd in plaats van dicht te slibben. Fruit heeft minder energie nodig om te verteren dan enig ander voedsel waardoor het ook effectief energie kan opbrengen. Het vraagt van het lichaam niets extra’s. De vertering begint in minuten en gaat snel door je maag want na een half uur is het alweer erdoorheen.Daarna kunnen de levensgevende nutriënten meteen worden opgenomen in de darmen. 

Hoe eet je fruit?

Fruit moet alleen worden gegeten op een lege maag. Als fruit wordt gecombineerd met zetmeel of eiwitten, blijft het veel te lang in de maag. Daardoor veroorzaakt het een opgeblazen gevoel,gaat het rotten, begint fermentatie en wordt het zuur. Helaas is dit nog onvoldoende  wetenschappelijk onderzocht. Maar uit ervaringsverhalen blijkt dat fruit dat alleen wordt gegeten een licht en energiek gevoel geeft. Hierbij is het wel belangrijk te kiezen voor vers en rijp fruit. Koken van fruit vernietigt de nutriënten. Gepasteuriseerd fruitsap is zuurvormend en levert niet die lichamelijke vitaliteit. Van de fruitsoorten zijn degene met het hoogste watergehalte zoals watermeloen het snelst door de maag. Meer geconcentreerde of gedroogde vruchten zoals Bananen of dadels hebben een langere vertering van 45 minuten tot een uur in de maag.  Het liefst eet je fruit in de ochtend bij de eliminatie fase voor 12 uur in de middag om maximaal van de voordelen gebruik te maken. Als je toch fruit wil consumeren na een maaltijd wacht dan bij minimaal 3 uur en na een maaltijd met vlees of een andere eiwitbron minimaal 4 uur zodat.

Waar vind je meer informatie?

Over goede voedselcombinaties en informatie over eiwitten, vetten en zetmeel kun je meer lezen bij deze artikelen. Dit artikel is gebaseerd op het boek van Harvey en Marilyn Diamond: Fit for Life (1985)

Bronnen

afbeelding https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS-zJ2NzzJ40M2Ev1ytkDuI5pFg1fUbtlTIsA&usqp=CAU