Plantaardige voeding is aardig voor jezelf en de wereld

Plant based whole food lifestyle

Hoe werkt het?

Met plantaardig voeding eet je alleen gehele producten van plantaardige oorsprong. (zie whole food plant based voedingspiramide). Met gehele producten bedoelen we dat het niet bewerkt is. Er is niets aan toegevoegd dat je gezondheid kan schaden of er is niets uitgehaald, waardoor het product is veranderd ten nadele van je gezondheid. Om een voorbeeld te geven: Je eet liever rijst met de hele korrel, dan bloem waarbij de kiem 1 en zemelen zijn weggehaald en het meel is soms gebleekt om het witter te maken. Deze onderdelen bevatten vezels die helpen met de bloedsuiker spiegel en vitamine B dat goed is voor je energiehuishouding. Bleekmiddel is geen natuurlijk product, dus kun je dat beter vermijden.

Welke producten eet je niet?
– dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel, eieren, gelatine, enz.
– bewerkte producten zoals kristalsuiker, bloem, margarine, frisdranken, snoep, gehydroliseerd soja producten enz.
– overmaat aan geraffineerde vetten.

whole food plantbased voedselpiramide

Wat eet je wel?
Volkoren granen, alle soorten groente en fruit en noten. Je drinkt plantaardige melk van haver, amandel, rijst enz. Je eet bonen in alle soorten en maten. Je gebruikt kruiden en specerijen in overvloed. Je smeert noten- en zadenpasta’s.

Met dit voedingspatroon let je niet zo zeer op wat allemaal niet kan, maar wat er allemaal wel mogelijk is. De promotor van plantaardige voeding, dokter Michael Greger gebruikt het stoplicht model om te kijken wat je wel of niet moet eten. Bij groene licht vind je alle onbewerkte producten zoals groente, fruit, noten, granen en zaden. Bij oranje licht vind je producten die nog steeds plantaardig zijn, maar niet in grote hoeveelheden moet worden gegeten. En bij rood staan de producten die je moet vermijden. Je kan wel een keer een rood product eten, maar het wordt best geen dagelijkse gewoonte, volgens Greger. 

Er zijn vele succesverhalen van mensen met hartklachten, hoog cholestorolwaardes, diabetes en ook  chronische luchtweg of pijnklachten die met dit dieet hun klachten verminderen.

Wat is er wetenschappelijk bekend?

Het voordeel van plantaardige voeding blijkt vooral uit de statistieken van studies van zeer grote groepen mensen. Zo is daar een Europese en Amerikaanse studie waarin ze de ziekteverschijnselen vergelijken tussen mensen met een dierlijk voedingspatroon, vegetarisch voedingspatroon en een plantaardig voedingspatroon. Uit deze studies blijken dat veel voorkomende ziektes zoals hart en vaatziektes, diabetes, kanker, reuma en luchtwegproblemen minder voorkomen als er een plantaardig dieet wordt gevolgd.

Vanuit de zienswijze met een holistisch mensbeeld

Vanuit het holistisch mensbeeld is een plantaardige voeding een goede basis voor gezonde voeding. Wel raden ze aan om je spijsvertering rust te gunnen door goede voedselcombinaties. Eet fruit alleen, zetmeel met groente en eiwit met groente maar geen zetmeel en eiwit samen. Kijk voor meer informatie hierover bij het artikel over natuurlijke hygiëne

Wat kun je zelf doen?

Bord met een half aan groente, kwart aan zetmeel, kwart aan eiwit (bonen). Wat dacht je van een fruitsmoothie of havermout met gedroogd en vers fruit als ontbijt. Een lunch van toast met avocado, hummus en tomaat. En avondeten van een groentecurry met zoete aardappel, broccoli, wortel en doperwten. Of gevulde pompoensoep met volkoren tortilla uit de oven. Heerlijke salades zijn ook mogelijk met een handje noten eroverheen. 

Waar vind je meer informatie?

Gelukkig zijn er heel veel goede vegan recepten te verkrijgen. Let wel op dat er weinig bewerkte producten in aanwezig zijn en weinig vetten worden gebruikt. Kijk eens bij de recepten van Medical Medium of Deliciously Ella. NutritionalFact.org. 

De Groene Dag biedt een cursus voeding en gezondheid waarin we uitgebreid ingaan op de spijsvertering en het consumeren van plantaardige voeding. Belangrijkste is dat jij een voedingspatroon kiest die bij je past en de gezondheidsvoordelen geeft die je nastreeft. Wij staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Wil je persoonlijke coaching? Klik dan op onze community pagina

Bronnen

  1. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/whole-grains/
  2. afbeelding https://ordinaryvegan.net/veganfoodpyramid/