Keukentoestellen bibliotheek: interview met Femke Noyen van Porseleen


Heb je een kast vol keukentoestellen of wil je dat voorkomen? Maar wil je toch eens iets nieuws uitproberen in de keuken? We zouden bijvoorbeeld echt niet meer kunnen zonder de blender die dagelijks gebruikt wordt maar ook bij zo een grote aankoop is het fijn om eerst een toestel te kunnen proberen. Zo kan je ervaren welke vereisten je belangrijk vindt en of je het toestel echt vaak gaat gebruiken. Door de gemiddelde tijd dat we een keukentoestel vaak maar gebruiken is lenen ook een erg duurzame optie. Hiervoor is de keukentoestellen bibliotheek de oplossing!

Hoe werkt het?

De eerste en voorlopig enige keuken bibliotheek in BelgiĆ« is Porseleen. Femke Noyen is de prachtige bedenkster van dit idee en oprichtster van Porseleen. Na jaren dromen startte ze ermee in het najaar van 2020. Het concept is eenvoudig, want net als bij een bibliotheek kan je items ontlenen alleen zijn dat hier dan leuke keukentoestellen en mooi servies in de plaats van boeken. Het duurzaam concept om spullen te delen in de plaats van te bezitten zorgt ervoor dat we samen veel minder spullen nodig hebben. Je kan het zien als een fantastische uitbreiding van je keuken.

Het aanbod varieert van artistieke borden en tafellinnen ideaal voor een feestje en picknicksets tot allerlei keuken toestellen en hulpmiddelen. Wij zijn alvast erg fan van de kweek schaaltjes voor kiemen, de inox lunchbox met 2 compartimentenfoodhuggers om groenten en kommetjes af te dekken zonder plastic folie eeeeen natuurlijk de ijsmachine waarmee je onze ijsbereidingen kan maken en de droogoven. Er zijn ook sets die alle benodigdheden voor bepaalde recepten combineren, zo is er bijvoorbeeld de set om zelf natuurlijke cosmetica te maken. Femke vindt het moeilijk om een favoriet te kiezen aangezien er zoveel mooi servies in haar porseleen ‘kast’ staat maar als ze echt moet kiezen gaat ze voor het emaille servies van Zangra omdat het frisse wit goed past bij alle gerechten en het eetmoment speciaal maakt. Voor het keukengerei kiest ze voor de Yoghurt neswaarmee je zonder elektriciteit (plantaardige) yoghurt kan maken.

Dit is echter niet de enige bijzondere bibliotheek waar Femke van gebruik maakt. Zo deelt ze naast boeken in de standaard bibliotheek ook speelgoed in de spelotheek wat ervoor zorgt dat het om de 3 weken net sinterklaas is voor de kinderen en dat zonder dat het huis helemaal vol met speelgoed geraakt. Verder gebruikt ze op wiellekes voor de fietsen, de kluserette voor klus en tuin materiaal en spotify voor muziek. Moest ze nog geen meubels hebben dan zou ze die zeker ook gebruiken via een meubel systeem zoals Live Light.

Wat kun je zelf doen?

Hopelijk ben je nu ook helemaal enthousiast om iets te ontlenen. Porseleen bevindt zich momenteel in Gent maar als het goed draait kijkt Femke ook al naar Antwerpen en Oostende  voor volgende locaties. Om wie verder woont niet teleur te stellen kun je ook 2 weken lenen voor de keukenapparatuur en 1 maand voor het servies; hierdoor maken er ook mensen van buiten Gent al gebruik van dit deelsysteem.
Ben jij lid van een bijzondere bib? Of heb jij een ander platform om te delen laat het ons weten.