Van kop tot teen duurzaam en gezondheids bevorderend, met de blote voeten techniek

Een getuigenis van E.

Gezondheid van m’n voeten,… ik had er nog nooit bij stil gestaan. Al jaren was de natuur mijn leidraad voor de keuzes die ik maak betreft voeding maar ook breder in men levensstijl rekening houden met de natuur en de impact op het milieu. Dat plaatje klopte echter nog niet van kopt tot teen want bij alle gezonde en duurzame acties stond ik nooit stil bij men voeten en loophouding. 

Ik ervaarde pijn in rug, nek en knieën tijdens het rennen en kreeg erdoor blessures. Door problemen met men voeten werd ik ook al sinds men tienerjaren gestart met steunzolen. Bovendien ervaarde ik af en toe pijnlijke voeten met wel eens blaren na een lange wandeling of een wondje bij chique schoenen op een feestje. Achteraf gezien, heel vreemd maar toen vond ik het erg normaal en ik stond er niet bij stil. Tot het moment dat ik me een de theorie begon te verdiepen. Als wetenschapper vind ik het fascinerend om af en toe eens een onderwerp heel goed uit te zoeken. Dit onderwerp kwam op mijn radar door de volgende TED talk presentatie. Daarna ben ik er helemaal in gedoken maar het werd me al heel snel erg duidelijk dat ik niet op een natuurlijke manier liep.

‘Gewone’ schoenen met blote voeten techniek.

Als eerste heb ik mijn ren techniek aangepakt want ik wou wat meer bewegen en vond de spontaniteit van rennen erg fijn aangezien je gewoon je schoenen (of misschien toch niet) nodig hebt en kan sporten. Dat op eender welke locatie. Maar door de pijn in men gewrichten kon ik telkens niet echt opbouwen en kon ik enkel lopen op dempende ondergrond zoals in het bos. Dat nam natuurlijk een groot deel van de flexibiliteit voor me weg. Dus ik wou er wel de barefoot techniek proberen, want ik had de onderzoeken gelezen dat je daarbij je gewrichten minder belast. Zo gezegd zo gedaan, ik ging ermee aan de slag en na wat training van men voeten ging het al een stuk beter. Ik ben nadien ook gestart met een lessenreeks bij Mirjam Melai van Runways Amersfoort om de techniek helemaal te perfectioneren.

Hardloop schoenen barefoot

Wat een verademing, letterlijk voor mijn voeten maar ook voor mijn hele lijf. Een hele fijn loop techniek waarvoor je niet eens schoenen nodig hebt. Ook al zijn die er wel, want met barefoot schoenen trainde ik en dat was met Mirjam’s tips een hele vlotte transitie.Het beviel zo goed dat ik ook dagdagelijks niet langer die beknellende schoenen wou. Dus toen volgde de transitie wanneer ik een nieuw paar schoenen nodig had om te kijken voor een barefoot alternatief. Hier is er soms een uitdaging om een modieus model te vinden, zeker omdat veel te nauwe schoenen de norm zijn. Met andere woorden geen steunzolen meer maar gewoon kracht in men eigen voeten. Het is een fantastische ervaring, ook om terug prikkels door te krijgen via je voetzolen. De fijnste transitie vond ik toen mijn stevige bergschoenen echt aan vervanging toe waren, dat vond ik nog even spannend met steentjes op wandelpaden in de rotsen etc. Maar het beviel enorm, ik heb die wandelschoenen nog geen dag gemist en die zware, lompe, grote dingen zijn vervangen door lichte flexibele sandaaltjes. Het weegt niks, zorgt niet voor oververhitte voeten, heeft me in tegenstelling tot voorheen op lange dagtochten nog geen enkele blaar opgeleverd én bovenal het zorgt voor beter evenwicht. Aangezien je de ondergrond beter kan voelen, en dat is nu een sensatie alsof het een voetmassage is.

Barefoot bergschoenen

Met andere woorden ik zou echt niet meer terug kunnen en het is heel fijn dat er nu een praktijkles door De Groene Dag wordt georganiseerd om jullie allen wat meer te vertellen over blootsvoets zodat jullie allemaal de voordelen kunnen ervaren. Van jong tot oud en zeker voor kinderen, aangezien die van nature de goede techniek hebben dus leer ze het niet af door de foute schoenen.

E.