Epsom in de tuin

Hoe werkt het?

Epsom of bitterzout is een veelgebruikt huis-, tuin- en keukenmiddel in bijvoorbeeld Groot Brittannië. De werking van Epsom zout zit in het bestanddeel Magnesium. Mensen gebruiken het inwendig bij nierziekten en reuma of om overgewicht te voorkomen. Het werkt om te zuiveren en de schadelijke ‘slakken’ van de darmwand te weken door de combinatie met carbonaat. Het werkt bij gal en leverreinigingen en als laxeermiddel. Uitwendig wordt het gebruikt in baden of afspoelingen om spierpijn te verminderen. 

Epsom zout is magnesium sulfaat (zwavelverbinding) MgSO4. Voor de tuin is zowel het magnesium als de zwavel werkzaam. In dit artikel willen we jullie over de werking ervan in de tuin informeren. 

Vanuit zienswijze met een holistisch mensbeeld

Planten hebben net als mensen voedingsmiddelen nodig. Zeker de planten in de moestuin die daarna door ons worden gegeten. Zo is de geneeskrachtige werking van kool, broccoli, ui en ajuin (knoflook) afhankelijk van het zwavelgehalte van deze groenten (bijv. de relatie tussen broccoli en kanker 1). Zwavel bij planten is nodig voor de groei en de productie van vitamines, eiwitten en enzymen in de plant. 

Magnesium wordt gebruikt door de plant voor het aanmaken van plaatsuiker, de vorming van zetmeel en olie. Het helpt ook bij andere belangrijke processen in de plant zoals het vormen van vruchten en zaden. 

Wat is er wetenschappelijk bekend?

Magnesium maakt deel uit van het chlorofylmolecuul dat zorgt voor de fotosynthese in planten en hun groene kleur geeft. Als er een magnesiumtekort is bij planten, kun je dit zien omdat de planten andere kleuren laten zien zoals geel, rood, paars enz. Het groen is minder aanwezig en de plant ziet er bleek uit. 

Magnesium lost op in water. Bodems die wat zuur, licht of ziltig zijn, hebben meer kans op een magnesiumtekort doordat deze uit de bodem wegvloeien, zeker bij zware regenval. Bij kusttuinen is er dus eerder kans op een tekort. Bodems met een hoog calcium en kalium gehalte kunnen voorkomen dat de planten voldoende magnesium kunnen opnemen. Wil je zeker weten of er een magnesium tekort is in jouw moestuinbodem, doe dan een test die de samenstelling van je bodem laat zien. Teveel magnesium kan immers ook een goede plaatontwikkeling tegengaan, dus gebruik niet meer dan aangegeven hieronder. 

Wat kun je zelf doen?

Geen gele bladeren.
Gebruik een spray met hierin 1 eetlepel Epsom zout opgelost in 1 liter water. Gebruik deze spray als je ziet dat de oude bladeren geel worden. Als de nerven van de jonge bladeren geel worden, duidt dit eerder op zwaveltekort. Dit kun je ook met Epsom zout verhelpen. Gebruik zeker niet teveel Epsom in je tuin. Dit kan leiden tot andere tekorten in de planten. 

Tomaten en paprika’s kweken
Epsom kan het opkweken van planten ondersteunen. Het bevordert de vruchtzetting en de planten zijn groener en steviger. Meng hiervoor 1 eetlepel Epsom zout rond de basis van de plant als deze van de kas naar buiten worden uitgeplant. Je kan ook de spray gebruiken bij overplanting. Maar zeker ook bij de eerste bloei en de vruchtvorming. 

Rozen bloeien beter.
Epsom kan in de spray worden gebruikt om rozenstruiken meer stokken en donkere bladeren te laten krijgen. Werk 1/2 cup (125ml) Epsom in de grond rond iedere struik in het voorjaar voor de knoppen openen. Doe dit nogmaals in de winter voordat de bladeren eraf vallen. Gebruik de spray  extra wanneer de rozen beginnen te bloeien. 

Waar vind je meer informatie? 

In een drogist of online webshop zoals Herbomont is Magnesiumsulfaat onder de naam Epsom of bitterzout te kopen.

Bronnen

  1. Greger, M. en Stone, G. How not to die. Flatiron Books (2015)
  2. Stefaan De Wever.