Gezonde voeding voor kinderen en zwangere vrouwen

Hoe werkt het?

Gezonde voeding voor kinderen begint al bij de moeder en tijdens de zwangerschap. Zo blijkt dat gezonde voeding van positieve invloed is op de vruchtbaarheid 1. Een plantaardige voedingspatroon zorgt voor minder vruchtbaarheidsproblemen bij de man en bevordert een pijnloze, vruchtbare cyclus bij de vrouw.

Voor een baby is moedermelk de beste voeding. Babyvoeding op basis van koemelk geeft meer allergische en luchtwegproblemen op latere leeftijd. Moedermelk stimuleert ook de ontwikkeling van goede darmbacteriën bij het kind.

Wat is er wetenschappelijk bekend?

Een experiment van Francis Pottenger toonde in katten aan hoe belangrijk voeding is voor vruchtbaarheid 2. Ze gaf katten gekookte melk en gekookt vlees in de plaats van rauw. Binnen 3 generaties bleken de katten onvruchtbaar te zijn. Zij concludeerde dat de enzymen en verhitte aminozuren hierin een grote rol spelen. Enzymen worden boven een temperatuur van 50 graden vernietigd. Aminozuren veranderen bij verhitting. Bovendien verdwijnen er met koken met het kookvocht een hoop vitamines. 

Zwangere of zogende moeders hebben vaak ijzergebrek. Dit is omdat de foetus dit nodig heeft als bouwsteen voor de placenta en het lichaam. Er zijn twee soorten ijzer. Heem-ijzer (dierlijke oorsprong) en non heem ijzer (plantaardige oorsprong). Je lichaam gaat heel zuinig met heem ijzer om. Van oude hemoglobine cellen wordt het ijzer gerecycled. Als je lichaam dierlijk ijzer binnenkrijgt, herkend het deze als heem ijzer en wordt per direct opgeslagen. Als je lichaam plantaardig non heem ijzer binnenkrijgt, kan het teveel ervan weer afvoeren. Teveel opgeslagen heemijzer wordt als oorzaak gezien van botkanker en andere gezondheidsklachten. Een moeder doet er goed aan om veel plantaardig ijzerbronnen te eten in natuurlijke vorm zoals in spinazie, noten en blauwe bessen. Dan hoeft ze geen gebruik te maken van het mogelijks schadelijke heemijzer (supplementen) 3.

Vanuit zienswijze met een holistisch mensbeeld

De natuur heeft ervoor gezorgd dat een baby zich in de beste omstandigheden kan opgroeien in een baarmoeder. De moeder zorgt voor alles in deze fase. Goede zorg voor de moeder is dus ook goede zorg voor het kind. Een moeder heeft behoefte aan beweging en aan rust. Overwerken is af te raden. Vermijd roken, alcohol drinken en te veel eten. Meer groente en fruit en het vermijden van granen bevordert de ontwikkeling van het kind en ook specifiek van het gebit van het kind 4. Het beste seizoen om geboren te worden is de lente (Professor Westermark in History of Human Marriage) om maximaal te kunnen profiteren van de zon en de zomer. 

Eten voor 2 is gangbaar voor een zwangere vrouw. Echter overgewicht kan voor problemen zorgen zoals gezwollen benen, spataderen, striae, nierproblemen en weinig productie van borstvoeding. Voor borstvoeding is geen extra energie of eiwitten inname nodig. Omdat hedendaagse voeding al een overmaat aan eiwitten bevat. Extra (dierlijke) eiwitten geven alleen maar extra problemen en zijn schadelijk voor de gezondheid. Met noten, avocado, zonnebloempitten, groene groenten, sojabonen en gestoomde bananen krijg je makkelijk te verteren hoogwaardige eiwitten binnen. 

Moeder en kind hebben nood aan onbewerkt voedsel. Niet bewerkt in de zin van gepasteuriseerd, homogeniseert, gehydroliseerd, gekookt en geraffineerd. Kunstmatige vitamines zijn vaak anorganisch en hebben een niet opneembare vorm. Vitamines in de natuurlijke vorm van ongekookt fruit en groente zijn wel aan te bevelen. Deze bevatten ook nog de enzymen die essentieel zijn voor gezondheid. 

Wat is gezonde babyvoeding?
Binnen de natuurlijke hygiëne heeft Dr. Shelton een heel boek geschreven over baby en kindervoeding 5. De grote lijn is dat er meestal te snel wordt gestart met complexe voedingsmiddelen zoals graan met complex zetmeel. Voor het verteren van zetmeel is amylose nodig. Dit is in beperkte hoeveelheid aanwezig in speeksel. Een kommetje pap of boterham is meestal al veel te veel. Het gaat samen met de melk in de pap gisten in de maag. Het geeft diaree, lopende neus, huiduitslag en nog meer. Simpele suikers in de vorm van fruit zijn voor een kind makkelijker te verteren. Pas vanaf 2 jaar maakt een baby amylase enzym aan. 

Wat kun je zelf doen?

In de vorige eeuw kauwden de moeders eerst het eten, voordat ze het aan hun baby gaven. Dit helpt de vertering doordat het speeksel van de moeder wel amylase bevat. Het liefst geef je een kind onder de 2 jaar niets anders dan moedermelk en wat vers vruchtensap. Dus niet gepasteuriseerd vruchtensappen. Is borstvoeding niet of onvoldoende beschikbaar, dan kan eventueel worden overgestapt op notenmelk. 

Vanaf anderhalf jaar kun je fruitmoes toevoegen. Geef deze vooral in de ochtend. Je kan ook wat groene sap toevoegen. Eet een avondmaaltijd met rijst of aardappelen met groenten en kauw deze als ouder voor om de amylase te vermengen. Ga in het begin vooral voor zoet fruit. Gebruik bij banaan alleen echt super rijpe bananen. 

Als borstvoeding-gevende moeder kun je beter sterke kruiden vermijden zoals rode peper, mierikswortel, ui en knoflook. Ook azijn en kerrie zijn niet aan te bevelen. Deze komen via de borstvoeding in de melk terecht en kunnen de darmen van de baby irriteren. Thee van hop, kervel, peterselie, salie en notenblad remmen de melkproductie af. Het drink van thee van venkel, fenegriek, dille, anijs, kummel werd vroeger aangeraden om de melk te laten vloeien maar dat advies is recent teruggetrokken door het Nederlandse bureau van medische zorg 6. De thee zorgt er namelijk voor dat kinderen via de moedermelk kunnen blootgesteld worden aan componenten die schadelijk voor ze zijn.

Belangrijk voor moeders is ook om niet te sterk te vermageren tijdens het borstvoeding geven. Met het vermageren wordt de vetreserves van het lichaam aangesproken. De gifstoffen die in het vetweefstel zijn opgeslagen worden dan weer in de bloedbaan gebracht en kunnen het kind er ook aan blootstellen.

Waar vind je meer informatie? 

Het boek van Shelton over kindervoeding is een standaardwerk binnen de stroming van de natuurlijke hygiëne.

Bronnen

  1. Barnard, N., Facc, MD. Your body in balance. Grand Central Publishing (2020)
  2. Pottenger, F. Pottenger’s Cats: A Study in Nutrition. Price-Pottenger. (1942)
  3. de Wever, Stefaan. Voeding en Gezondheid cursusmodule VG10 (200)
  4. Shelton, HM. The hygienic care of children. Natural hygiene press. (1970)
  5. https://www.nvwa.nl/binaries/nvwa/documenten/consument/eten-drinken-roken/overige-voedselveiligheid/risicobeoordelingen/advies-van-buro-over-gezondheidsrisico%E2%80%99s-borstvoedingsthee/advies-vanburo-gezondheidsrisico-s-borstvoedingsthee.pdf
  6. https://rubriek.nl/baby-kind/wp-content/uploads/sites/3/2014/06/frh.jpg