Sapkuur en detox

Hoe werkt het?

Volgens de Zweedse wetenschapper Are Waerland1 doorloopt je lichaam dagelijks 3 fysiologische fasen. Je lichaam is van 12 uur ‘s middags tot 20 uur bezig met appropriation (eten en verteren). Van 20 uur tot 4 uur ’s nachts vindt de assimilation plaats (opname en gebruik) en van 4 uur ‘s nachts tot 12 uur ‘s middags gebeurt de elimination (voedselafval en lichaamsafval verwijderen). De doorsnee eetgewoontes in het Westerse dieet geven verstopping in de eliminatiefase. We nemen in een snel tempo eten in zonder dat er voldoende tijd is om het afval weer af te voeren. Dit afval wordt onder andere in vetweefsel opgeslagen.

Metabolische onbalans wordt ook wel toxemie genoemd. Het menselijk lichaam zorgt voor evenwicht tussen weefselopbouw (anabolisme) en weefselafbraak (katabolisme). De oude cellen die worden afgebroken zijn toxisch (giftig) en moeten worden afgevoerd door 4 kanalen: de darmen, nier/blaas, longen en huid. Dit gebeurt allemaal automatisch als er voldoende energie voor beschikbaar is. Als dit proces niet of onvoldoende kan gebeuren zorgt het voor verhoogde toxiciteit.

De tweede manier waarop toxiciteit in het lichaam verhoogt is door niet goed verteerd voedsel. Halfverteerde stoffen worden opgeslagen in de celstructuren. Ook het bewerken van voedsel zoals koken, bakken, frituren, stoven en braden verandert de samenstelling van het voedsel waardoor de vertering wordt bemoeilijkt. De residuen worden opgeslagen in het vetweefsel en de organen omdat het systeem door de Westerse eetgewoontes is overbelast.

Detoxificatie
Om detox of ontgiften te begrijpen is het belangrijk om bovenstaande 3 fysiologische fases in de gaten te houden. Zodra je gaat eten volgens de goede voedingsprincipes begint je lichaam te ontgiften in de eliminatiefase. Een sterke eliminatiefase is niet altijd aangenaam. Het geeft bij 10 % van de mensen last. Vooral als de ontgifting te snel gaat, kan het ongemak vervelend zijn. Het is afhankelijk van hoeveel afvalstoffen en gifstoffen zijn opgebouwd in de voorafgaande jaren. Daarom is het belangrijk om nieuwe eetgewoontes langzaam te introduceren.

De meest voorkomende symptomen van detoxificatie zijn bloating (opzwellen) met gasvorming. Meestal is dit na 2 dagen weer voorbij. Daarnaast kun je hoofdpijn, lichaamspijn, moeheid en angst ervaren. Ook kan je ontlasting heel dun worden. Dit is omdat fruit de resten in je darmen losweekt en wegspoelt. Het kan je een licht en nieuw gevoel geven. En juist dit nieuwe gevoel is vaak oncomfortabel. Je bent niet gewend aan een lichte en snelle vertering. Ook kunnen je slijmvliezen in je neus opspelen. Dit is geen verkoudheid maar een manier om de afvalstoffen die opgebouwd zijn in je slijmvliezen los te laten. Vaak wordt dit verward met verkoudheid, want je lichaam reageert op een gelijkaardige manier. Bij verkoudheid ben je echter ook ziek en koortsig. Alle detoxsymptomen zijn van voorbijgaande aard. Het is een signaal dat je lichaam aan het schoonmaken is en gezonder aan het worden is. Het lichaam is heel krachtig en wil eens flink de bezem erdoor halen. 

Wat kun je zelf doen?

Eten volgens de voedselprincipes zoals beschreven bij Natuurlijke Hygiëne, kan de detox op gang brengen. Vasten (minder of geen voedsel tot je nemen) kan het proces versterken. Het is een persoonlijk traject (dat best gebeurt in samenspraak met een deskundige zoals een arts of coach) waarbij de detox gecontroleerd wordt doorlopen. 

De detoxpiramide geeft gradaties van detox aan. Neem altijd 1 niveau boven wat je huidige eetpatroon is en bouw langzaam op.3

In Duitsland is een onderzoek gedaan waarbij mensen met reumaklachten vooraf aan nieuwe gezonde eetgewoontes eerst 7 dagen water- of sapvasten (dus alleen water of sappen drinken). Een van de conclusies van het onderzoek is dat na deze vastenperiode de personen beter in staat zijn om de nieuwe eetgewoontes vast te houden en dat de klachten drastisch verminderen als mensen langdurig plantaardig  eten2.

Voorbeeld van vastentherapie in Duitsland als succesvolle behandeling van reuma

Tijdens sapvasten onthoudt men zich van vast voedsel gedurende een periode. In het algemeen wordt geadviseerd om met kleine stappen te beginnen van 1 dag of 3 dagen en daarna op te bouwen. Bij het sapvasten wordt vast voedsel langzaam afgebouwd in 3 dagen en vervangen door groente- en fruitsappen. Het sapvasten wordt gecombineerd met een periode van rust, ontspanning of zeer lichte activiteit zodat het lichaam optimaal afvalstoffen kan afvoeren en kan herstellen. Daarna wordt de vastere voeding in 3 dagen weer langzaam opgebouwd. De afbouw- en opbouwfasen zijn net zo belangrijk als de vastendagen zelf. Gebruik in deze periode geen koffie, chocolade, alcohol of sigaretten.

Als men langere tijd gaat sapvasten is het aanbevolen om in het begin een reinigingspapje te nemen van bijvoorbeeld psylliumvezel en actieve kool waaraan de afvalstoffen zich in de darmen kunnen binden. Daarnaast wordt ook geadviseerd om 1 theelepel lijnzaadolie te nemen. Dit ondersteunt de ontgifting van de galblaas. Bij langere kuren is ook aan te bevelen om voldoende calorieën via vers geperste sappen te nuttigen om het metabolisme actief te houden. De benodigde hoeveelheid is afhankelijk van geslacht, leeftijd, lengte en activiteitsniveau.

Voorbeeld van een sapdagmenu is
1 liter vers bleekselderij/komkommersap zo laat mogelijk in de ochtend
1 liter watermeloen sap
1 liter sinaasappel/wortel/gembersap

Drink of liever gezegd eet de sappen. Neem een klein slokje en laat het door je mond gaan zodat het speeksel met de enzymwerking kan intreden. Neem minimaal 20 minuten om het sap te consumeren. Het vasten kan krachtige emotionele processen op gang brengen. Zorg hierin goed voor jezelf. Zorg voor mensen om je heen die je in deze periode kunnen bijstaan. 

Waar vind je meer informatie? 

De Groene Dag organiseert twee keer per jaar een zeven daags groepsprogramma Sap je gezond! Zie hiervoor de agenda.
Dit jaar wordt het online aangeboden. 

Bronnen

  1. Waerland, E (1972) Rebuilding Health: The Waerland Method.
  2. Michalsen, Andreas (2020) The Fasting Fix Eat Smarter, Fast Better, Live Longer
  3. https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS-zJ2NzzJ40M2Ev1ytkDuI5pFg1fUbtlTIsA&usqp=CAU (afbeelding)

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.