Groene Groenten voor het ideale gewicht

Hoe werkt het en wat is er wetenschappelijk bekend?

Groene bladgroenten zoals boerenkool, andere koolsoorten, rucola, maar ook veldsla, bietenblad, spinazie en snijbiet hebben de laagste calorische waarde en tegelijk het hoogst aantal nutriënten. Eet ten minste een halve kilo (een pond) per dag. Groente beïnvloedt je genen op een positieve manier, zeker deze betrokken bij afvallen 1. Bij afvallen is dit dus een belangrijk voedingsmiddel om meer van te consumeren.

Groene groenten blokkeert vetopname.
Je kunt afvallen met meer groente (en fruit) in je dieet zonder dat je het aantal calorieën verminderd. Dit komt door de vezels. Met groente komt er minder energie vrij omdat de vezels niet kunnen worden omgezet in energie. Vezels werken als muren die wat van de energie tegenhouden.  Sommige groene bladgroenten, zoals spinazie, snijbiet en rodebietblad bevatten ook veel oxaalzuur, daarom wordt beperkte consumptie ervan geadviseerd als je gevoelig bent voor nierstenenafgeraden 2.

Daarnaast bevatten groene bladgroenten ook calcium en vetblokkerende componenten, namelijk de thylakoïden. Thylakoiden zijn de bestandddelen in planten waar de fotosynthese plaatsvindt. Je kunt het de groene motor van het leven noemen. Ze worden niet snel afgebroken door onze spijsvertering maar ze kunnen wel binden aan lipase enzyme, wat zijn werking verhindert om vetten af te breken. Thylakoïden verhinderen daardoor dus de vetopname. 

Groene groente geeft verzadiging.
Door extra thylakoiden (spinaziepoeder) aan de maaltijd toe te voegen detecteerde men meer Cholecystokinine, het CCK hormoon wat voor het verzadigingsgevoel zorgt, en minder ghrelin, hongerhormoon. Deze toevoeging worgde dus voor meer verzadigd en minder hongerig gevoel. Uit onderzoek blijkt ook dat de drang naar snacks ook effectief met een derde afnam bij het toevoegen van een shot tarwegrassap aan hun smoothie 2. Onderzoek toonde aan dat je uiteindelijk ook een daling van het cholesterol gehalte bekomt en meer afvalt door extra thylakoiden in de voeding.

Meer groente, minder allergie en astma. 
Uit statistieken blijkt dat hoe meer groente kinderen eten, hoe minder de kans op allergische astma of andere ademhalingsziektes en allergische aandoeningen 3. Helaas is het omgekeerde ook aangetoond. Meer inname van eieren en vlees, wordt gelinkt aan meer astma. Ei en vlees consumptie stoppen resulteert binnen 8 weken al in minder longklachten. Er wordt aangenomen dat de anti-oxidanten in groente en fruit als een eerste verdedigingslinie optreden in de longen. Waardoor een overgevoelige luchtweg niet hoeft samen te trekken. 

Groente geeft je lichaam kalium
Elke cel in je lichaam heeft kalium nodig en is belangrijk om beroerte en hartziektes te voorkomen. Zelfs een kwart van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten, doet de de kans op een beroerte met 21 procent dalen 4.

Testimonials

Een boeiend onderzoek naar gewichtsverlies in Iran bekeek het effect van om de dag alleen maar groente te eten die boven de grond groeien. Dus de ebe dag enkel groente-vruchten zoals tomaat en courgette en groene bladgroenten en geen zetmeel/knol groenten zoals aardappel, wortel en biet. De deelnemers vielen hierbij 6 kilo af in 6 weken 5.

Vanuit zienswijze met een holistisch mensbeeld

De mens is van nature een fruit-eter en groene bladgroente eter. Kijk maar eens naar onze familie, de mensapen. We hebben hetzelfde gebit en spijsvertering. Ook is het consumeren van voeding met een hoog watergehalte goed voor onze gezondheid. 

Een leuk feitje is dat chlorofyl, de groene stof in de thylakoïden, zonlicht capteert en zuurstof maakt, maar ook een molecuul structuur heeft die maar 1 elektron verschilt van hemoglobine. Deze stof zorgt in ons bloed voor het zuurstof transport.

Wat kun je zelf doen?

Het advies is duidelijk: Eet meer groene groenten! Wil je gezondheid verbeteren, dan is er maar één manier en dat is meer groente toevoegen aan je eetpatroon. Neem meer dan de aanbevolen 200 gram groente en 200 gram fruit. Neem bij iedere maaltijd een salade vooraf of als hoofdmaaltijd. Binnen het raw food eetpatroon is het normaal om 1 of 2 kroppen sla per dag te eten aangevuld met groentevruchten zoals tomaat, komkommer en andere groenten. 

Voor groente geldt: hoe donker groen de bladgroenten, hoe meer thylakoiden. Je kan de groenten koken, maar niet langer dan 1 minuut want anders gaan de thylakoiden kapot en vermindert dus ook hun goede werking. 

Waar vind je meer informatie? 

Meer van deze feiten over de wonderbaarlijke geneeskrachtige voeding uit de natuur kun je bijvoorbeeld vinden in het boek van M. Greger ‘How not to die’. In dit boek is alle wetenschap rond voeding samengebracht in een makkelijk leesbare vorm.

Bronnen

  1. Pasman WJ, van Erk MJ, Klöpping WA, et al. Nutrigenomics approach elucidates health- promoting effects of high vegetable intake in lean and obese men. Genes Nutr. 2013;8(5):507– 21.
  2. M. Greger ‘How not to die
  3. Protudjer JL, Sevenhuysen GP, Ramsey CD, Kozyrskyj AL, Becker AB. Low vegetable intake is associated with allergic asthma and moderate-to-severe airway hyperresponsiveness. Pediatr Pulmonol. 2012;47(12):1159–69
  4. D’Elia L, Barba G, Cappuccio FP, et al. Potassium intake, stroke, and cardiovascular disease a meta-analysis of prospective studies. J Am Coll Cardiol. 2011;57(10):1210–9
  5. Eshghinia S, Mohammadzadeh F. The effects of modified alternate-day fasting diet on weight loss and CAD risk factors in overweight and obese women. J Diabetes Metab Disord. 2013;12(1):4.