Paranoten verlagen je cholesterol

Hoe werkt het?

Het eten van een paar paranoten (brazil nuts) kan je cholesterol verlagen. Dit bleek uit een onderzoek in Brazilië naar het effect van paranoten op je LDL waarde in het bloed. Na 9 uur van het consumeren van de noten, waren de bloedwaardes gedaald met 20 punten. En na 30 dagen van het eten van 1 maaltijd met paranoten waren de bloedwaardes nog steeds lager. De onderzoekers dachten dat dit aan het hoge gehalte aan selenium in paranoten ligt. Maar het toevoegen van selenium aan je dieet met supplementen bracht niet hetzelfde resultaat 1.

Het eten van noten in het algemeen is aan te bevelen bij mensen met een risico voor hart en vaatziekten zoals een beroerte. Uit een studie bleek dat de dagelijkse toevoeging van een handje noten aan een Westers dieet, geen gewichtstoename gaf maar wel veel minder hartfalen en beroertes 2.

Is het eten van noten inclusief paranoten niet veel te vet?
Vet wordt geassocieerd met overgewicht. Het eten van wat noten geeft echter biet meteen gewichtstoename. Vet kun je verdelen in verzadigd en onverzadigd vet afhankelijk van de molecuul structuur. Meer verzadigd vet in het bloed betekend meer kans op diabetes type 2 maar noten bevatten ONverzadigde vetten. Als je overgewicht hebt en risico op diabetes, eet dan maximaal een handvol noten per dag naast ongelimiteerd groente en voldoende fruit. Dit geeft gewichtafname en een verminderd het risico op diabetes. 

Wat is er wetenschappelijk bekend?

Noten in het algemeen zijn goed voor de mens. Dit is ook aangetoond in een cohort studie van PRIDIMED. Dit zijn studies naar grote groepen in de samenleving. Hieruit bleek dat mensen die noten eten, langer en gezonder leven 3.

Vaak wordt het advies gegeven om de noten te weken zodat de bitterstoffen wegspoelen en de eiwitten meer beschikbaar komen. Een van de bitterstoffen is fitaat (Phytate). Nu is in onderzoek aangetoond dat deze fitaten juist helpen bij het opruimen van teveel plantaardig ijzer in het lichaam 4.

Wat kun je zelf doen?

Dagelijks of om de dag 1 paranoot consumeren geeft je voldoende selenium. Om je cholesterol te verlagen is een gezonde levensstijl belangrijk met veel plantaardige voeding en beweging. Deze inzichten over de waarde van paranoten geven je hopelijk de motivatie om noten te eten, en om met plantaardige eiwitbronnen vlees en zuivel te vervangen. Eet je noten altijd ongezouten en ongebrand. 

Waar vind je meer informatie? 

Meer van deze feiten over de wonderbaarlijke geneeskrachtige voeding uit de natuur kun je bijvoorbeeld vinden in het boek van M. Greger ‘How not to die’. In dit boek is alle wetenschap rond voeding samengebracht in makkelijk leesbare vorm.

Bronnen

  1. Colpo E, Vilanova CD, Brenner Reetz LG, et al. A single consumption of high amounts of the Brazil nuts improves lipid profile of healthy volunteers. J Nutr Metab. 2013;2013:1–7. En Mancilha-Carvalho J de J, Crews DE. Lipid profiles of Yanomamo Indians of Brazil. Prev Med. 1990;19(1):66–75
  2. Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, et al. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. N Engl J Med. 2013;368(14):1279–90.
  3. López-González AA, Grases F, Roca P, Mari B, Vicente-Herrero MT, Costa-Bauzá A. Phytate (myo-inositol hexaphosphate) and risk factors for osteoporosis. J Med Food. 2008;11(4):747– 52.
  4. Graf E, Eaton JW. Dietary suppression of colonic cancer. Fiber or phytate? Cancer. 1985;56(4):717–8.) En dit is weer goed voor de dichtheid in bottenstructuur López-González AA, Grases F, Roca P, Mari B, Vicente-Herrero MT, Costa-Bauzá A. Phytate (myo-inositol hexaphosphate) and risk factors for osteoporosis. J Med Food. 2008;11(4):747– 52.)