Beste wensen voor het nieuwe jaar!

Onze wensen voor 2021 zijn natuurlijk dat jouw dagen rijk gevuld zijn met groen eten en groene keuzes. Vorig jaar hebben we onze visie verwoord en als vzw willen we graag bijdragen aan een vitale wereld door educatieve activiteiten te organiseren. We willen tevens samenkomen om elkaar te inspireren. Voorlopig is het vooral online en we hopen dat het snel weer mogelijk is om elkaar te ontmoeten in het ‘echt’. Nu staat voor deze maand op de agenda een theorieles over de pijlers van gezondheid. In maart 2021 staan de sapweekenden in BE en NL op het programma. Omdat dit door de nationale maatregelen van beide landen niet mogelijk gaat zijn, willen we het online aanbieden via zoom sessies en whatsappgroepen

Van Emmy:


Als voorzitster Van De Groene Dag vzw blik ik even terug op het afgelopen jaar. Het is  een heel bijzonder jaar en hoewel anders is gelopen dan voorzien, kijk ik vooral met heel veel dankbaarheid terug. In eerste instantie met dankbaarheid voor Riet en Stefaan, voor al het werk die jullie de afgelopen jaren verricht hebben (aan de mails en reacties te zien die binnenkomen zijn wij niet de enigen die jullie dankbaar een warm hart toedragen). Ik ben blij dat ik altijd bij jullie terecht kan en dat jullie ons het vertrouwen hebben gegeven om de fakkel over te nemen.

Ook voor het team van De Groene Dag ben ik erg dankbaar, zonder hen hadden we hier nu niet gestaan. Niet alleen omdat ik vooral een teamspeler ben en geloof in de kracht van ieders bijdrage maar ook omdat vele handen het werk haalbaar maken. Christianne, Vicky, Lesley, Wim en Elly jullie maakten de overname mogelijk en hebben zich de afgelopen maanden ongelooflijk ingezet. We hebben in 2020 vooral achter de schermen gewerkt en door het niet kunnen doorgaan van activiteiten, werd de koers ook herhaaldelijk gewijzigd maar ondanks dat we dit vrijwillig doen naast al onze andere dagtaken behouden jullie een onmisbaar enthousiasme. Naast enkele activiteiten en onze tests om online alternatieven op te zetten hebben we samen ook een volledig vernieuwde website opgezet. Ga zeker eens een kijkje nemen, we zijn benieuwd wat jullie ervan vinden. Het team kijkt er enorm naar uit om de leden in 2021 nog veel beter te leren kennen, hopelijk ook in het echt.

Tot slot zijn we ook enorm dankbaar voor de blijvende steun van de leden en alle volgers! Een overname van zo een geoliede machine met jarenlange ervaring, is een uitdaging en niet alles kunnen we op dezelfde manier verder zetten. Maar daarom zijn jullie enthousiaste berichten en reacties die we kregen op de peiling van cruciaal belang zodat we zo goed mogelijk rekening kunnen houden waar er vraag naar is. We zijn erg dankbaar dat jullie verder meestappen in dit verhaal en voor jullie begrip tijdens onze leercurve, maar zoals men zegt: “Al doende leert men”. Ook de lidmaatschappen komen meer en meer binnen, wat voor ons een hart onder de riem is. Deze inkomsten zorgen ervoor dat wij in 2021 weer activiteiten en ook de sapweekenden kunnen gaan organiseren. Daarnaast zijn wij ook bezig met subsidieaanvragen en kan er sinds kort ook gedoneerd worden via goodgift. Een mooi initiatief om verenigingen zonder winstoogmerk, zoals wij, te steunen. Aanvullend is de aanvraag voor belastingvermindering bij giften in België en Nederland (ANBI) lopende. We willen ons immers ook inzetten voor doelgroepen die minder makkelijk toegang hebben tot deze cruciale gezondheid informatie zoals kansarmen, vluchtelingen, etc. Want uiteindelijk is het elk van ons, die gezonde en duurzame keuzes maken, die het verschil maakt!

Theorieles over preventieve gezondheid
Dit jaar starten we met een les over de basisprincipes een gezonde levensstijl. Het is juist in deze tijd, waarin de hele samenleving bezig is met het coronavirus, belangrijk om weer eens te duiken in de theorie van gezondheid. Want ziekte is beter om te voorkomen dan om te bestrijden. Gezonde voeding is een grote pijler van een gezonde levensstijl, maar weet jij ook andere? (Je kunt alvast spieken op de bij preventie gezondheid) Deze keer gaat de les weer online door en bieden we nog 1 keer gratis aan via het programma Zoom. Op die manier kan iedereen kennis maken met de online omgeving, voordat de workshops tegen een kleine vergoeding starten de komende maanden. Deze workshop vindt plaats op donderdagmiddag 28  januari van 15.00  – 16.30 . Meld je aan via deze link.  

Nieuwe website te zien
Als team hebben we ons gebogen over hoe als educatieve vzw jou het beste kunnen informeren over gezondheid en duurzaamheid. We hebben gekozen om de website te vernieuwen en de onderwerpen zo overzichtelijk mogelijk aan te bieden. Het is onmogelijk om de opgebouwde kennis van 38 jaar in een keer over te zetten. Dus nu zie je een begin hiervan op de nieuwe website. Geleidelijk gaan we weer meer informatie toevoegen. Mocht je nog interesse hebben in bepaalde onderwerpen, laat het ons dan vooral weten. We proberen om de informatie overzichtelijk, leesbaar en gebaseerd op gedegen bronnen weer te geven. We zoeken nog personen die ons team willen komen versterken bijvoorbeeld voor de website. Is het iets voor jou om bijvoorbeeld een stukje te schrijven of te editen? Neem dan contact op via team@degroenedag.org. 

Bedankt voor jullie antwoorden!
In december hebben we via de post alle leden van Groene Dag geïnformeerd over de verderzetting van het levenswerk van Riet en Stefaan in de nieuwe vzw De Groene Dag. We hebben de leden gevraagd om een enquête of peiling  in te vullen. Velen hebben dit gedaan. We zijn heel blij met de antwoorden. Daarmee kunnen we onze activiteiten goed afstemmen op de behoefte van de leden. Heb je geen post ontvangen of de peiling nog vergeten invullen, dan kun je het alsnog invullen via deze link. Je kan deze ook invullen als je geen lid bent!