Matigheid en gezondheid

Hoe werkt het?

Je kent vast wel de uitdrukking TE is TE VEEL. Deze pijler van gezondheid gaat over matigheid. Dit is toepasbaar op vele aspecten van ons leven. Er is zelfonderzoek nodig om te weten te komen wat je te veel doet of te veel eet. We leven in een wereld waarin overvloed in contrast staat met ernstige tekorten. In onze omgeving is er vaak een overschot aan voedsel beschikbaar. Tegelijk missen de verkochte houdbare en bewerkte voedingsproducten vaak belangrijke vitamines en enzymen(1). Bovendien krijgen we ook een overvloed aan informatie die ons uitnodigt om al dit eten te consumeren. In dit artikel behandelen we een aantal “TE’s” en bespreken we hoe die je gezondheid beïnvloeden.  

Testimonials

Ariel Belloso (53) Ik werd midden in de nacht wakker met koorts, zwetend en rillend. Ik dacht dat ik een bacteriële infectie had. Na 4 dagen heb ik me laten testen en ik bleek COVID-19 te hebben. Ik eet al jaren raw vegan. Ik bleef dagen koorts houden en mijn maaltijden smaakten een beetje vreemd. Nadat ik wist dat ik covid had, besloot ik dat het beste was om te rusten, in bed te blijven en te vasten door alleen water te drinken. Ik heb dit 2 weken gedaan. Er werd een longfoto gemaakt en de dokter was erg tevreden over de staat van mijn longen en mijn nierfunctie. Ik herstelde helemaal van de ziekte. Misschien vraag je je af waarom iemand  die raw eet sinds 2008 en een levensstijl heeft van natuurlijke hygiëne last krijgt van covid? Waarom kun je niet alle symptomen vermijden? Maar ik ben vooral dankbaar dat ik hersteld ben en dat er geen ziekenhuisopname nodig was. Ja, ik eet nu raw maar dat was niet altijd zo. Ik heb een levensstijl gehad als dj over de hele wereld en dat ging gepaard met roken, alcohol en drugs. Ik ben verbaasd dat ik nog leef na zo’n jarenlange zelfvernietigende houding ten opzichte van mijn lichaam. Het ziek zijn van COVID-19 was niet fijn. Het was zwaar. Je voelt hoe je immuunsysteem vecht. Maar ik voelde wel dat de aandacht die ik met mijn levensstijl geef aan het herstel aan mijn lichaam en mijn immuunsysteem positief uitbetaalde. Ik denk dat het me geholpen heeft om te vasten en kalm te blijven zoals men in de Natuurlijke Hygiëne voorschrijft(2).

Wat is er wetenschappelijk bekend?

Minder eten, langer leven
Uit een studie naar hoeveel voedsel mensen best eten, bleek dat mensen langer leven als ze regelmatig slechts 90 % innamen van het eten dat ze nodig hebben(3). Tegelijk eten we allemaal te veel en dat is te merken aan het hoge aantal mensen met overgewicht. In België en Nederland heeft 45 % van de bevolking immers matig tot ernstig overgewicht (obesitas) (4). Toch zijn er nog Europese landen die slechter scoren, in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld heeft zelfs 1 op de 5 volwassenen obesitas. Ook al is overgewicht niet enkel toe te schrijven aan TE veel voedselinname, toch wijst het erop dat een groot deel van de bevolking niet in optimale gezondheid verkeert.

Te veel stress verstoort je hormoonhuishouding
Zoals ook beschreven bij ons artikel over slaap, blijkt dat een verhoogd stressniveau gepaard gaat met een verhoging van het hormoon cortisol. Dit heeft gezondheidsgevolgen zoals hartklachten, diabetes en ontstekingen. Ons lichaam heeft immers ingebouwde automatische reacties om om te gaan met stressoren. Zo trek je automatisch je hand terug als je een hete kachel aanraakt. In je lichaam ontstaat dan een vecht- of vluchtreactie. Dit gaat gepaard met een piek van het hormoon adrenaline. Deze automatische reacties zijn onderdeel van je sympathisch zenuwstelsel. Wil je weer tot rust komen, dan kan dat alleen maar met een bewuste actie. Zo kan je bijvoorbeeld eens diep ademhalen. Ook aandachtstraining en gestuurde gedachten kunnen stressreacties normaliseren. Dit kost echter tijd en energie en intussen hebben jouw hormonen allerlei pieken ondergaan. Leren omgaan met stress is dus zeker goed maar hier is voorkomen zeker veel beter dan genezen.

Vanuit zienswijze met een holistisch mensbeeld

Regelmatig vasten is een gezonde leefwijze die ook in verschillende religies wordt aanbevolen. Elke vorm van onthouding sterkt je mentale kracht. Maar vasten is ook goed voor het herstellen van je lijf. Als je lichaam bij een verkoudheid of griep aangeeft dat het eigenlijk geen zin heeft in eten, luister er dan naar. Kinderen kunnen deze natuurlijke signalen nog veel beter oppikken, want jammer genoeg verleren we dit vaak met de jaren. Je lichaam zal sneller herstellen als het geen energie hoeft te steken in voedselvertering en daardoor volop afvalstoffen kan opruimen.

Als je ziek bent geweest, begin dan na het vasten heel langzaam weer met eten zodra je terug hongersignalen krijgt. Begin met fruit. Bouw vervolgens op in kleine stappen waarbij je hoeveelheden en concentratie opbouwt.

Vroeger was het heel gebruikelijk om periodes minder te eten te hebben. Dat zie je ook in het dierenrijk waar in een natuurlijke omgeving voedsel niet altijd even rijkelijk voorhanden is. Luister hierbij vooral naar je lichaam en geef jezelf de ruimte om hiermee te experimenteren. 

Wat kun je zelf doen?

Matigheid is een eigenschap die uitgaat van je innerlijke kracht. Omdat eten nu vaak in overvloed, overal en altijd beschikbaar is, is het noodzakelijk om goed over onze consumptie na te denken. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat je makkelijker iets kan veranderen als  je het samen doet met anderen. Dus kijk of je bij een groep gelijkgezinden kan aansluiten of kan deelnemen aan een begeleid (sap)vastenmoment. De sociale contacten geven niet alleen ondersteuning maar kunnen je ook helpen  om de gewenste resultaten te behalen. Opgelet, want matigheid werkt alleen als je er zelf vrijwillig voor kiest. Zie hiervoor ook bij gezondheidspijler over positieve gedachtes. TE streng zijn voor jezelf werkt averechts. 

Waar vind je meer informatie? 

Wij bieden detox en sapvasten aan, dus contacteer ons gerust voor meer informatie. Zie ook ons sapweekend bij agenda.

Bronnen

  1. Pollan, Michael (2016) Een pleidooi voor echt eten, manifest van een eter.
  2. https://nutritionraw.com/i-had-covid-19-as-a-raw-vegan-this-is-what-happened/
  3. Mosley, Michel & Spencer, Mimi (2013) Het vastendieet. Het eenvoudige geheim van periodiek vasten. 
  4. https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overgewicht/regionaal-internationaal/internationaal#node-internationale-vergelijking-overgewicht-volwassenen