Goede voornemens omzetten in de praktijk

Nieuwsbrief februari 2021. De meeste van ons beginnen het jaar met goede voornemens om gezonder en/of meer duurzaam te leven. Zo hebben wij als team van De Groene Dag ons voorgenomen om duurzame keuzes te maken zoals bijvoorbeeld duurzaam telefoneren en pakketjes te versturen met recycled pakmateriaal. Dat was best een uitdaging. En net als iedereen merken we dat het moeilijk is om de alle voornemens om te zetten in de praktijk. Hier geven we 4 tips die ons hebben geholpen. 

TIP 1: Oefenen in matigheid.
Matigheid is een oud woord dat misschien in onbruik is geraakt. Zoveel mensen zijn bezig met meer, beter, sneller, groter enz. Dat kan doorschieten in overconsumptie, overeten en gestrest leven. Matigheid is één van de 8 pijlers van een gezonde levensstijl. Dit was ook het onderwerp van de vorige theorieles die we gratis online hebben aangeboden via Zoom. Het was prachtig om te zien dat zoveel mensen aanwezig waren. We hebben matigheid kort aangestipt in de les. Klik hier om het uitgebreid artikel te lezen over deze pijler.

TIP 2: Laat je inspireren!
Om goede voornemens blijven uit te voeren, is het zo fijn om te zien hoe andere mensen het doen. Bij de laatste theorieles vertelde een deelnemer over haar lucht-ionisatie apparaat. Het inademen van zuivere lucht is een andere pijlers van gezondheid. Het inspireerde ons hierin te verdiepen en te kijken wat de wetenschappelijke onderzoeken hierover melden. Wat blijkt: Het veranderen van de ionensamenstelling in de lucht kan vervuilende stofdeeltjes laten neerslaan in het filter en verschillende bacteriën en virussen onschadelijk maken. Ook het artikel over zuivere lucht hebben we op de website geplaatst. Lees hier verder

Voor inspiratie over gezondheidsthema hebben we uitgebreide documentatie beschikbaar. Het voornemen om zo duurzaam mogelijk met spullen om te gaan, heeft ons doen besluiten om de boeken van Groene Dag en Stefaan De Wever aan te bieden. Het is zo’n verspilling om goede boeken met waardevolle informatie over gezonde, natuurlijke voeding en gezondheid stof te laten vergaren. Met de hulp van familie kunnen we in coronatijden bij de stockage blijven komen om jullie van boeken en informatiebrochures te voorzien. In de toekomst zullen we uit milieu-oogpunt voornamelijk de boeken digitaal aanbieden. We zoeken nog naar een mogelijkheid om op verzoek een versie te printen en tegelijk te versturen. Als je hierover een tip voor ons hebt van een bedrijf die dat doet, neem dan via team@degroenedag.org contact met ons op. Dat stellen we zeer op prijs! 

TIP 3: Wees mild voor jezelf
Soms kunnen goede voornemens lijden onder dat je te streng bent voor jezelf. Dit leidt dan weer tot stress. Wij kwamen een mooi Engels gezegde tegen, die de kern hiervan benoemd:
“Don’t let perfect be the enemy of the good” of in het Nederlands gezegd: laat perfectie niet de vijand zijn van goed. Doe wat je kan, binnen je eigen mogelijkheden. En ga in neembare stappen vooruit. 

TIP 4: Doe het samen.
Er ligt zoveel kracht in samen dingen doen. Zelfs als de enige mogelijkheid is om het online te doen. Is je goede voornemen om meer te wandelen buiten? Zoek een maatje en spreek af om bijvoorbeeld foto’s uit te wisselen van de wandeling die je hebt gemaakt. Als de corona-maatregelen het toelaten, ga samen op pad om een wandeling in de natuur te maken. Blijf creatief zoeken naar oplossingen. 

Zo moesten we ook voor het sapweekend van maart een oplossing zoeken. Wij hebben besloten om het door te laten gaan online. Natuurlijk hadden we jullie veel liever uitgenodigd om de sapjes op een prachtige locatie samen te nuttigen, zoals we ons hadden voorgenomen. Maar dat zit er dit voorjaar niet in. We hebben daarom als alternatief “Sap je gezond!” samengesteld, een prachtig 7-daags online programma met persoonlijke begeleiding door onze ervaren professionele voedingscoaches. Ook gaan we het nog steeds samen doen als groep. Bij “Sap je gezond!” willen we ons lichaam een fysieke en mentale boost geven. Door het nuttigen van sap, geef je je spijsvertering rust zodat je lichaam zich kan herstellen. Door te richten op ontspanning, geef je je geest rust, zodat het kan verwerken en opladen. Met het 7 daags programma starten we op woensdag 24 maart 2021 met het afbouwen van vast eten om in het weekend alleen op sap over te gaan. Na het weekend bouwen we weer op. Je volgt het programma in je eigen vertrouwde omgeving. In de volgende nieuwsbrief van maart ’21 lees je hierover meer. 

Om alvast in de stemming te komen bieden we een praktijkles aan online op dinsdag 23 februari 2021 om 11.00 uur over saptechnieken en hoe makkelijk het is om een lekkere (groene) sapjes te maken. We laten verschillende juice methodes zien en onthullen het geheim van een goed saprecept. Tegen betaling ontvang je de link naar de zoom sessie samen met een aantal lekkere sap-recepten. Kijk hiervoor op de website bij agenda of in de winkel.