Rijst en arsenicum

Is rijst eten veilig?

Rijst bevat 10 x zoveel arsenicum dan andere voedingsmiddelen. Daarbij heeft volkorenrijst meer arseen in zich dan witte rijst. Te veel arseen in je lichaam kan lijden tot een verhoogd risico op blaas- en longkanker en voor schade aan het zenuwstelsel. Vooral baby’s en zwangere vrouwen lopen risico.  

Waarom bevat rijst zoveel arseen? 
Er zijn twee soorten arsenicum: anorganisch (arseniek en arsenaal) en organische arseen. Organisch arsenicum is relatief onschadelijk en ook te vinden in vis, zeevruchten en algen. Rijst bevat het giftige anorganische arseen. Een vergelijk in waardes: Arseen (organisch en anorganisch) in vis 45 mcg/kg, zeevruchten 130 mcg/kg, rijst 130 mcg/kg en algen 11.000 mcg/kg. Andere gewassen gemiddeld 8 mcg/kg

Door de teeltwijze in water lost arseen op uit de grond, daardoor bevat rijst meer arsenicum dan andere voedingsmiddelen. De waterkwaliteit en het gebruik van bestrijdingsmiddelen en meststoffen bepaalt de hoeveelheid arseen in het eindproduct. Als afvalwater van veebedrijven bijvoorbeeld aan het grondwater wordt toegevoegd verhoogt dit het arseen gehalte. 

Wanneer heb je arseen vergiftiging?
Een dodelijke dosis arseen is 150.000 tot 300.000 mcg per kilo lichaamsgewicht. Dus een persoon van 70 kilo moet dan 10 tot 21 gram arseen binnenkrijgen. Een portie ongekookte rijst van 60 gram ongekookt levert 0,000012 gram arseen wat dus ver van de dodelijke grens blijft. De EU heeft ter bescherming wel grenswaarden ingesteld voor rijst en rijstproducten maar het is vreemd dat die per product verschillen:

  • 100 mcg/kg rijstproducten voor baby’s
  • 200mcg/kg witte rijst
  • 250mcg/kg volkoren en voorgekookte rijst
  • 300mcg/kg rijstwafels en rijstkoekjes
  • 10 mcg/liter drinkwater 

Verschillende tussen rijstsoorten? 
Het Duitse ÖKO-TEST onderzocht 21 verschillende rijstsoorten naar de totale hoeveelheid arseen (zowel an- als organisch) 1. Alle rijstmerken bevatten arseen en opvallend is dat bij Basamati slechts sporen arsenicum worden aangetroffen. De verschillen tussen landen zijn miniem, er is wel een verschil tussen witte en volkoren rijst. Aangezien arseen zich vooral in de schil ophoopt die tijdens het raffinage proces om witte rijst te bekomen verwijderd wordt samen met ander nutriënten. Daarnaast werden er ook onwenselijke stoffen zoals minerale olie gedetecteerd in sommige rijstsoorten. De biologische rijst soorten bevatten da

  • Basmati: 26 tot 40 mcg/kg arseen, slechts sporen, want deze wordt geteeld tijdens het regenseizoen waardoor er minder grondwater of irrigatiewater nodig hebben
  • Langkorrelige voorgekookte rijst: bevatte sporen tot verhoogde arseen levels bij afkomst uit Spanje, Italië als Azië
  • Bruine rijst: verhoogd arseen level zowel bij afkomst uit Spanje, Italië als Azië
  • Biologisch geteelde rijst heeft een gelijkaardige en soms lichtjes hoger arseen gehalte (111mcg/kg in biologisch en 105mcg/kg in conventioneel geteelde langkorrelige biologische rijst uit Italië) maar geen enkel geteste soort bevat pesticiden

Vanuit zienswijze met een holistisch mensbeeld

Als je gifstoffen binnenkrijgt door bijvoorbeeld veel voorgekookte rijst te eten, is het belangrijk om de rest van je voeding aan te passen. Door veel groente en fruit te eten, die veel vezels bevatten, kan je lichaam zichzelf reinigen. Een lichaam is een zelfreinigend systeem. Door te eten volgens je eigen schoonmaakcyclus (zie artikel natuurlijke hygiene) heeft je lichaam de kans om gifstoffen op te ruimen. Eventueel kan je het schoonmaakproces versnellen door te detoxen of te vasten. (Zie hiervoor artikel over detox)

Wat kun je zelf doen?

Kijk of je rijst kan vinden die uit het Himalaya gebied. Deze worden geïrrigeerd met bergwater en bevatten het niet toxische organische arseen. Ook basmati rijst heeft minder arseen. Eet niet meer dan 2 of 3 keer in de week rijst. Neem zoveel mogelijk biologische (volkoren) rijst. Spoel de rijst zoveel mogelijk onder stromend water af en laat het een nacht weken en kook het in ruim water.

Waar vind je meer informatie? 

Kijk hier een video over hoe je het arseen in je rijst kunt verminderen.
  1. Michl, J. & Dohrmann, A. Reis-Test: Zu viel krebserregendes Arsen in zwölf Marken – ÖKO-TEST. 64–69 https://www.oekotest.de/essen-trinken/Reis-Test-Zu-viel-krebserregendes-Arsen-in-zwoelf-Marken_11334_1.html (2020).